Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

Trump om gassangrepet i Syria: - Kan ikke tolereres

Skyldte på Obama i går, sier han har ansvaret i dag. 

SYRIA: President Donald Trump svarer på spørsmål om situasjonen i Syria. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På pressekonferanse utenfor Det hvite hus i dag, kommenterte USAs president Donald Trump situasjonen i Syria.

Tirsdag ble det utført et gassangrep i Syria og kan ha kostet 86 mennesker livet.

- Står sammen

Trump sier dette er noe som ikke kan tolereres.

- Det kjemiske angrepet er forferdelig. Det rammet kvinner, små barn og til og med små babyer. Det forferdelige angrepet fra Assads regime kan ikke tolereres. USA står sammen med våre allierte verden rundt og fordømmer dette forferdelige angrepet og alle andre forferdelige angrep for den del, sa han.

Pressekonferansen var i forbindelse med Trumps møte med Jordans kong Abdullah i Det hvite hus. På pressekonferansen sa Trump også at USA og Jordan har opprettet et fond for flyktninger i sistnevnte land.

Sa noe annet i 2013

Tirsdag kveld la Trump skylden på sin forgjenger Barack Obama. Han siktet til at Obama ikke foretok seg noe da president Assad brukte giftgass mot Damaskus-forstaden Ghouta i august 2013, selv om han på forhånd hadde sagt at hans «røde linje» gikk ved et slikt angrep. Nå har kanskje ikke Trump så mye han skulle ha sagt i den saken, for i en twitter-melding myntet på Obama sa han dengang:

- Ikke angrip Syria. Gjør du det, vil mange alvorlige ting skje!

Da han møtte pressen i solsteiken utenfor Det hvite hus onsdag, sa han imidlertid noe annet:

- Jeg har nå ansvaret, og jeg vil ta det ansvaret og bære det med stolthet.

På spørsmål fra pressen om hva hans neste skritt i Syria-krigen vil være, sa han:

- Dere får se, sa han ifølge CNN.

SVÆRT DØDELIG: FN kaller inn til hastemøte og ønsker ny resolusjon etter angrepet, og USA holder Assad ansvarlig. Se de hjerteskjærende scenene fra Idlib-provinsen i Syria, like etter at angrepet fant sted 4. april. Video: CNN / haam News Network, Qasioun News Agency, Syria Civil Defense, SMART Vis mer

Kritikk i Sikkerhetsrådet

Det var sterke anklager mot Russland, nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, i FNs Sikkerhetsråd i dag. Særlig USAs ambassadør Nikki Haley tordnet og viste fram bilder av rammede barn.

- Hvor mange flere barn må dø før Russland bryr seg? sa Nikki Haley.

- Assad kommer ikke til å slutte å bruke kjemiske stridsmidler før Russland slutter å beskytte ham, sa hun, og viste fram bilder av barn som ble drept i angrepet, fortsatte hun.

Vestlige land anklager syriske regjeringsstyrker for å ha brukt kjemiske våpen under et flyangrep mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen.

Russland har bekreftet at syriske kampfly gjennomførte et angrep tirsdag, men avviser at det ble benyttet kjemiske stridsmidler.