Trump om IS: - De er sleipe, skitne rotter

USAs president holder ikke tilbake når han beskriver «fienden». 

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald Trump torsdag skulle oppsummere USAs innsats mot IS fortalte den ferske presidenten at USA kjemper mot «sleipe rotter», skriver Business Insider.

Uttalelsen kom hos Fox News-profil Sean Hannity, en kjent Trump-støttespiller.

- Vi kjemper mot sleipe rotter som for tida er syke og psykotiske («sick and demented»), sa Trump.

Han fortalte videre at kampen mot IS gjøres vanskeligere fordi fienden ikke bærer uniform eller tilhører en nasjonalstat, og trakk paralleller til kampene mot Tyskland og Japan under andre verdenskrig.

- Det vi gjør nå er vanskeligere fordi vi folkene vi kjemper mot ikke bruker uniform. De er sleipe, skitne rotter og de sprenger folk i lufta på kjøpesentre og de sprenger folk i lufta i kirker. Dette er fæle folk, fortsatte Trump, i det som må tolkes som en tydelig bekreftelse på presidentens løfter som å «gå etter IS».

Torturdebatt

Mens det stormer rundt Trumps berømte mur mot Mexico, har også presidentens forhold til terrorisme og tortur havnet under lupen de siste dagene.

Trump fortalte nylig til ABC News at han ikke har sterke motforestillinger mot å bruke torturmetoden som får offeret til å føle at lungene fylles med vann, såkalt «waterboarding».

- I mitt syn er vi nødt til å bekjempe brann med brann, forklarte Trump og siktet til kampen mot IS og terrorisme.

CIA-sjef Mike Pompeo og forsvarsminister James Mattis har begge gjort det klart at de er motstandere av waterboarding, og samtidig som han virket åpen for vanntortur, lovet Trump å lytte til Pompeo og Mattis.

Presidentordre på trappene

Motstand mot torturmetoden beskrev han likevel på følgende vis, ifølge CBS News:

- Det virker bare tåpelig og naivt.

BBC skriver at en presidentordre knyttet til innvandring er ventet i disse dager. Her spekuleres det i om Trump vil stanse all innvandring fra syv spesifikke land med høy andel muslimsk befolkning, blant dem Syria og Irak.

Presidentordren ryktes også å berede grunnen for såkalt «extreme vetting» av flyktninger som ønsker opphold i USA, altså «ekstremt» grundige undersøkelser av alle som ber om opphold i landet.

CBS News tror presidentordren kan komme allerede i dag.