Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump om Kavanaugh-høringen: - Han viste hvorfor jeg nominerte ham

Brett Kavanaugh gikk til frontalangrep på sine kritikere under senatshøring. President Donald Trump likte det han så.

FORNØYD: President Donald Trump roser Brett Kavanaugh etter høringen i Senatet. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
FORNØYD: President Donald Trump roser Brett Kavanaugh etter høringen i Senatet. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld tok Brett Kavanaugh plass i vitneboksen foran senatorene i justiskomiteen for å svare på anklagene om seksuelle overgrep fra psykologiprofessor Christine Blasey Ford og to andre kvinner.

Kavanaugh ble nominert til høyesterettsdommer av Trump i sommer, og det så ut til at han skulle bli godkjent. Så begynte anklagene om seksuelle overgrep og trakassering å tikke inn.

Snakket i fire timer

I nesten fire timer svarte Kavanaugh på spørsmål fra senatskomiteen. Kavanaugh framstå som aggressiv, forulempet og nesten sint. Han langet ut mot sine anklagere.

Kavanaugh avviste alle anklagene. Han sier at han ikke avviser at Ford kan ha blitt utsatt på seksuelt overgrep en eller annen gang i livet, men han ikke var gjerningspersonen.

Kavanaugh opprettholdt sine tidligere uttalelser om at anklagene mot ham er politisk motiverte.

- Dette er et sirkus. Konsekvensene vil være med oss i tiår framover. Jeg frykter for framtida, sier Kavanaugh som omtaler høringsprosessen som en «nasjonal skam».

- Jeg har aldri begått seksuelle overgrep mot noen.

Trump roser Kavanaugh

Hvorvidt Kavanaughs svar og opptreden i Senatet vil overbevise Demokratene, som i utgangspunktet var svært skeptiske til ham, er heller tvilsomt, men en mann lot seg i alle fall imponere: President Donald Trump.

«Dommer Kavanaugh viste USA nøyaktig hvorfor jeg nominerte ham. Hans vitnemål var sterkt, ærlig og medrivende. Demokratenes «søk og ødelegg»-strategi er skammelig, og denne prosessen har vært en fullstendig skam, og et forsøk på å forsinke, hindre og motstå. Senatet må stemme!» lyder dommen fra presidenten på Twitter.

Også visepresident Mike Pence lot seg overbevise av Kavanaugh.

«I dag gjennomførte republikanerne i Senatet en høring som var rettferdig og respektfull overfor dommer Kavanaugh og doktor Ford. Det samme kan ikke sies om demokratene. Basert på dagen i dag og hans tiår i offentlig tjeneste, så står jeg sammen med dommer Kavanaugh - en person med integritet og upåklagelige attester», tvitrer Pence.

Kavanaughs vitnemål for komiteen kom etter at Christine Blasey Ford hadde forklart seg.

- Jeg er ikke her fordi jeg har lyst, for jeg er vettskremt. Jeg er her fordi jeg ser det som min borgerplikt å fortelle hva som skjedde med meg da Kavanaugh og jeg gikk på skole sammen i Maryland, sa Ford i sitt innledende vitnemål.

- Sikker på at det var ham

Psykologiprofessoren var gråtkvalt mens hun fortalte om angrepet hun hevder Kavanaugh sto bak på 80-tallet.

Hun hevder Kavanaugh og en venn dro henne inn på et soverom i et hus hvor noen ungdommer var samlet.

Begge guttene var, ifølge Ford, synlig beruset. Vennen så på mens Kavanaugh holdt henne fast i en seng, klådde på henne utenpå klærne, gned kroppen sin inntil hennes og forsøkte å kle av henne, hevder psykologiprofessoren.

- En av dem skrudde opp lyden på musikken. Jeg skrek i håp om at noen skulle høre meg. De lo under angrepet. Deres ville latter forfølger meg, sier Ford.

Hun avviste også på det sterkeste at mannen bak overgrepet kan ha vært en annen enn Kavanaugh.

- Jeg er 100 prosent sikker på at det var ham.

Senatet skal etter planen stemme over om de vil godkjenne Kavanaugh fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!