Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump om omstridt medisinbruk: - Jeg er her fremdeles

Mandag ble det kjent at USAs president Donald Trump tar en omstridt malariamedisin for å unngå å bli smittet av coronaviruset. Torsdag sier han at han «er her fremdeles», og at han «tester perfekt».

IKKE SYK: Trump tok seg tid til å forklare hvor frisk han var, da han møtte pressen før avreise til Michigan. Video: AP Vis mer

- Jeg er her fremdeles. Jeg testet positivt på en annen måte i morges. Jeg testet positivt på negativt, altså perfekt, sier Trump på en pressekonferanse torsdag.

Bakteppet for uttalelsen er at han mandag kom med den oppsiktsvekkende opplysningen om at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin.

TAR MALARIAMEDISIN: Tirsdag bekreftet Trump at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin. Tom Brenner / Reuters / NTB scanpix
TAR MALARIAMEDISIN: Tirsdag bekreftet Trump at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin. Tom Brenner / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han hevdet at han gjør dette for å unngå å utvikle symptomer dersom han skulle bli smittet av coronaviruset, og at han tar det sammen med et sink-tilskudd.

- Jeg tar en pille hver dag. Jeg tar det fordi jeg tror det er bra. Jeg har hørt mange bra fortellinger, sa Trump uten forvarsel da han møtte mediene for å snakke om krisen i den amerikanske restaurantbransjen.

- Sykelig overvektig

Nyheten ble ikke godt mottatt av alle. Det finnes nemlig foreløpig ikke vitenskapelig bevis for at medisinen faktisk virker mot viruset.

Food and Drug Administration (FDA), som er underlagt Trump selv, har advart om at hydroksyklorokin kan forårsake farlige abnormaliteter i hjerterytmen hos coronapasienter. Også USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, har uttrykt seg kritisk til virkningen av stoffet klorokin.

FYRET LØS: Da president Donald Trump ankom Capitol Hill tok han si tid til å skjelle ut Nancy Pelosi. Video: AP Vis mer

- Jeg synes ikke han burde ta noe som ikke er godkjent av forskerne - særlig ikke i hans aldersgruppe og hans vektklasse: Sykelig overvektig, kaller de det, kommenterte speakeren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, om Trump sin bruk av medisinen.

Medikamentet brukes i dag mot revmatisme, systemisk lupus og Sjøgrens syndrom.

- Mentale problemer

På en pressekonferanse i kongressbygningen på Capitol Hill tirsdag kveld slo Trump imidlertid tilbake mot Pelosi.

- Jeg svarer ikke henne. Hun er bortkastet tid, sa han etter å ha fått spørsmål om hva han mente om Pelosi sin uttalelse.

- Pelosi er en syk kvinne. Hun har mange problemer - mange mentale problemer, fortsatte Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!