Stormingen av kongressen

Trump om riksrett: - Helt latterlig

Få timer før president Donald Trumps første offentlige opptreden etter stormingen av Kongressen forrige uke, uttaler han seg til pressen.

Trump om riksrett: - Helt latterlig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før avreise til Texas, hvor han skal besøke grensa til Mexico, kaller Trump Representantenes hus' planer om riksrett for «helt latterlig» og hevder det forårsaker «voldsomt sinne».

- Heksejakt

- Det er fortsettelsen av den største heksejakten i historien av politikk. Det er latterlig. Det er helt latterlig, sier han og hevder at det forårsaker voldsomt sinne.

- Det er en forferdelig ting de gjør. At Nancy Pelosi og Chuck Schumer fortsetter på denne veien, jeg tror det forårsaker stor fare for vårt land og det forårsaker voldsomt sinne.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Ifølge pressen på stedet tar ikke presidenten selvkritikk for talen han holdt før opptøyene i Kongressen.

I talen gjentok Trump sine grunnløse påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget. Han ba sine tilhengere om å kjempe og marsjere mot Kongressen. Kort tid senere ble kongressbygget stormet av Trump-tilhengere. Fem personer døde som følge av angrepet - blant dem en politibetjent.

Trump beskriver talen som «helt passende».

- Hva er din rolle i det som skjedde på The Capitol? Hva er ditt personlige ansvar, spør en reporter.

- Dere har lest talen min, mange har gjort det. Jeg har sett det i avisene, i media og på TV. Den har blitt analysert, og folk synes at det jeg sa var helt passende.

- Katastrofal tabbe

Presidenten langer ut mot «big tech», altså de store teknologiselskapene. Dette kommer etter utestengelsen fra sosiale medier. Trump er permanent utestengt fra Twitter, mens Facebook og Instagram har utestengt ham på ubestemt tid.

- «Big Tech» gjør en forferdelig ting for landet og mot landet. Jeg tror det vil være en katastrofal tabbe for dem. De er splittende og viser noe jeg har forutsett lenge. Men folk handlet ikke. Jeg tror «big tech» har gjort en forferdelig tabbe og er veldig, veldig dårlig for landet vårt, sier Trump og fortsetter:

- Det leder andre til å gjøre det samme. Det forårsaker mange problemer og mye fare. Stor tabbe, de burde ikke gjøre det. Det finnes alltid et mottrekk når de gjør det. Jeg har ikke sett slikt sinne som jeg ser nå og det er en forferdelig ting. Man må alltid unngå vold, sier Trump.

President Donald Trump snakket til pressen før han gikk om bord på Air Force One, som skal ta ham til Texas. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
President Donald Trump snakket til pressen før han gikk om bord på Air Force One, som skal ta ham til Texas. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer

Riksrett

Representantenes hus vil onsdag sannsynligvis gi grønt lys til å tiltale presidenten for å ha oppildnet til opprør. Da sendes saken videre til behandling i Senatet.

Trump vil da være den første presidenten som har blitt stilt for riksrett to ganger.

Før den tid vil Huset sannsynligvis også godkjenne en resolusjon hvor visepresident Mike Pence og regjeringen oppfordres til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å avsette Trump. Avstemningen i Huset vil finne sted natt til onsdag norsk tid.

Det ventes at Pence kommer til å avvise denne oppfordringen.

20. januar blir demokraten Joe Biden tatt i ed som ny president. Ifølge Reuters ville ikke Trump svare på spørsmål om han ville gå av før dette.

Dagbladet følger saken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer