ISKALDT: Forholdet mellom Russland og USA er dårligere enn noensinne, ifølge Donald Trump. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin under G20-møtet tidligere i år. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
ISKALDT: Forholdet mellom Russland og USA er dårligere enn noensinne, ifølge Donald Trump. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin under G20-møtet tidligere i år. Foto: Evan Vucci / AP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps hvite hus:

Trump om Russland: - Vårt forhold er på et rekordlavt og veldig farlig nivå

Det blåser en iskald vind mellom de to stormaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump beskriver forholdet til Russland som «rekordlavt», etter at de to landene har beveget seg inn i en åpen handelskrig.

- Vårt forhold til Russland er på et rekordlavt og veldig farlig nivå. Dere kan takke Kongressen - de samme folka som ikke engang kan gi oss helsereform, skriver Trump på Twitter.

- Gjør det vanskeligere for USA

Uttalelsen kommer dagen etter at Trump ga sin godkjennelse til nye amerikanske økonomiske sanksjoner mot Russland. Trumps underskrift festet seg imidlertid ikke til papiret uten at presidenten viste sterk motstand mot sanksjonsloven.

Kort tid etter at Trump bak lukkede dører hadde signert den nye pakken med sanksjoner, som også straffer Iran og Nord-Korea, kom den amerikanske presidenten med en skriftlig uttalelse.

- Ved å begrense lederens fleksibilitet, vil loven gjøre det vanskeligere for USA å inngå gode avtaler for det amerikanske folket, og det vil drive Kina, Russland og Nord-Korea mye nærmere hverandre, heter det i en uttalelse som Trump kom med onsdag.

- Dødsstøtet

Men USAs mektigste mann hadde ikke stort valg, da han hadde havnet i en åpen konflikt med et stort flertall av de folkevalgte dersom han hadde latt være å signere loven. Loven innebærer også at han må ha Kongressens støtte for å oppheve sanksjonene, ifølge NTB.

I stedet for en åpen konflikt med Kongressen, har Trump og USA havnet i en åpen handelskrig med Russland.

- Det er dødsstøtet for håpet om å forbedre vårt forhold til den nye amerikanske administrasjonen, skrev Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på Facebook torsdag.

Han legger til at de nye sanksjonene er ensbetydende med en åpen handelskrig.

Medvedev sier straffetiltakene demonstrerer Trumps totale svakhet og mener presidenten er blitt ydmyket av Kongressen.

FØRSTE MØTE: Trump og Putin satte seg ned for et møte ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg. Her ble de møtt av et voldsomt pressekorps. Video: CNN Vis mer