Trump om valget: - Svindel

President Donald Trump erklærer valgseier i Det hvite hus, men fortsatt gjenstår en rekke stemmer.

- SVINDEL: - Dette er juks. Dette er en ydmykelse for USA. Vi var klare for å vinne dette valget. Ærlig talt, vi vant dette valget, sier presidenten. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i Det hvite hus erklærer presidenten valgseier og kaller valget «juks». Han varsler rettslig oppgjør.

- Vi gjorde oss klare for en stor feiring. Vi vant alt og plutselig ble det avlyst. Resultatene i kveld har vært fenomenale. Vi er klare for å komme oss ut og feire noe så vakkert, så bra, sier Trump.

Han påpeker at «noen» har erklært seier, og viser til Joe Bidens tale i 06.40-tida. Presidenten understreker at det fortsatt gjenstår en rekke stemmer i det som omtales som «Trump-territoriet».

Tidligere i natt holdt demokratenes kandidat, Joe Biden, en kort tale til sine tilhengere i Delaware.

- Vi tror vi er på god vei mot å vinne dette valget, sa Biden.

Erklærer seier

Dette fikk president Donald Trump til å reagere, som kort tid etter kunngjorde at han også skulle tale. Donald Trump brukte mye av talen på å ramse opp statene han mener å ha vunnet i.

- Vi vant stater vi ikke forventet å vinne. Vi vant Florida med mye, sier han, og viser videre til Ohio og Texas og Georgia.

Opptellingen til tallfirmaet Decision Desk HQ viser at Trump har vunnet de nevnte statene, unntatt Georgia.

Han ramser også opp statene Michigan og Nord-Carolina. Han har en knapp ledelse i disse statene, men det er langt fra avgjort.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Opptellingen pågår for fullt, men det endelige resultatet av presidentvalget kan la vente på seg, muligens i flere dager.

- Aller viktigst så vinner vi Pennsylvania, sier Trump til full jubel.

Men det stemmer ikke. Trump leder så langt i opptellingen, men det endelige resultatet er langt fra klart.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 26.11.2020 10:24Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

- En stor kveld

Videre viser Trump til en gratulasjons-telefon fra guvernøren i Texas, som ifølge Trumps skal ha spurt «hva er det som foregår, jeg har aldri sett lignende».

- Ingen har det, sier Trump.

- Vi har hatt en så stor kveld. Se på alle disse statene vi har vunnet og se på marginene vi har vunnet dem med.

Alle valglokalene i USA er nå stengt etter at de siste i Alaska stengte dørene klokka 08 norsk tid.

I talen virket Trump noe mindre sikker på hvordan resultatet ville bli i delstaten Arizona. Kort tid senere meldte nyhetsbyrået AP at Joe Biden har vunnet her.

DELAWARE: En optimistisk Joe Biden taler til sine supportere i morgentimene norsk tid. Video: AP Vis mer

- Juks

Trump hevder at Demokratene vil ta valget til retten dersom de taper. Han hevder også at «en veldig trist gruppe mennesker prøver å umyndiggjøre denne gruppen mennesker».

- Vi vil ikke akseptere det.

Han har ingen beviser for at Demokratene vil ta valgresultatet til retten.

- Dette er juks. Dette er en ydmykelse for USA. Vi var klare for å vinne dette valget. Ærlig talt, vi vant dette valget, sier presidenten.

Hvem som har vunnet valget er ennå ikke klart, men Trump hevder at valget er juks og varsler et rettslig oppgjør i Høyesterett. Han vil stanse tellingen av poststemmer.

I USA har stemmegivningen allerede stanset, men stemmetellingen pågår en rekke steder.

- Målet er nå å sikre integriteten for denne nasjonen. Dette er en stor svindel mot vår nasjon. Vi vil at loven skal bli brukt riktig. Vi vil gå til Høyesterett. Vi vil at all stemming skal stoppe. Vi vil ikke at de skal finne stemmesedler klokka 04 om morgen og legge dem til lista. Det er et veldig trist øyeblikk.

Visepresident Mike Pence toner det noe ned, ved å si at «vi er på vei mot en seier».

Slår tilbake

Guvernør Tom Wolf i Pennsylvania slår tilbake mot Trump etter at han erklærte seier i den viktige vippestaten.

- Vi har fortsatt over en million stemmer å telle i Pennsylvania. Jeg lovte at vi skulle telle alle stemmer og det skal vi gjøre, skriver han på Twitter.

Han skriver at «dette er et partisanangrep mot Pennsylvanias valg, stemmer og demokrati.

- Pennsylvania ønsker et rettferdig valg og vi skal telle hver eneste stemme, sier Wolf.

- Opprørende

Biden-leiren har også sendt ut en uttalelse, via valgkampsjef Jen O'Malley Dillon, der Trump-talen kalles «opprørende og feil», ifølge The Guardian.

«Det er opprørende, fordi det er en åpenbar måte å fjerne demokratiske rettigheter til amerikanske borgere».

Live-published photos and videos via Shootitlive

Reuters skriver at Biden-leiren har et juridisk team klart dersom Trump gjør alvor av truslene om å gå til retten for å hindre stemmetellingen.

«Donald Trump bestemmer ikke utfallet av dette valget. Joe Biden bestemmer ikke utfallet av dette valget. Det amerikanske folket bestemmer utfallet av dette valget. Og den demokratiske prosessen må og vil fortsette til den er avsluttet», heter det i uttalelsen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer