Trump ønsker å overvåke moskeer i USA: - Problemet ligger ikke i Norge

Milliardæren sa også at han ønsker en database hvor syriske flyktninger registreres.

 BRUKTE NORGE SOM EKSEMPEL:  Under en tale i Birmingham, USA, brukte presidentkandidat Donald Trump Norge som et eksempel på det han mener er trusselen fra moskeer. Foto: AP Photo/Eric Schultz
BRUKTE NORGE SOM EKSEMPEL: Under en tale i Birmingham, USA, brukte presidentkandidat Donald Trump Norge som et eksempel på det han mener er trusselen fra moskeer. Foto: AP Photo/Eric SchultzVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet): Tidligere denne uka gjorde Donald Trump det klart i en tale at USA «ikke har noe annet valg» enn å stenge flere av landets moskeer.

- Dette er noe vi må vurdere, ettersom mye av terroristenes tankegods og hat kommer fra disse miljøene, sa Trump på talkshowet Morning Joe.

I går mildnet eiendomsmogulen retorikken og sa at han kun ønsker å overvåke enkelte moskeer i landet.

- Jeg ønsker overvåkning av enkelte moskeer hvis det er greit, sa Trump til full jubel fra de frammøtte under et valgkamparrangement i byen Birmingham i delstaten Alabama i går.

Trump mener staten bør overvåke amerikanske moskeer, slik den gjorde i etterkant av 11.september 2001. 

- Jeg så hvordan tusenvis av muslimer i New Jersey jublet i det World Trade Center gikk ned, sa han og knyttet angrepene i Paris til angrepene mot USA 11. september.

- Problemet ligger ikke i Norge Trump hevder problemet ligger i moskeene i USA, og at amerikanerne er naive og lurer seg selv hvis det ikke gjøres noe med problemet.

- Vi har tatt det å være politisk korrekt til et nivå hvor vi ikke lenger kan gjøre noe som helst som nasjon, sa han.

- Problemet ligger ikke i midten av Sverige, det kommer ikke fra Norge eller Danmark. Problemet ligger her, sa han til Fox and Friends ifølge AP, og la til at overvåking er et ledd i bekjempelse av terrorisme, selv om det ikke er er stor oppslutning for idéen.

Milliardæren sa også at han ønsker en database hvor syriske flyktninger registreres. I tillegg vil han ha overvåkningslister for å spore muslimer i USA.

- Jeg ønsker defintivt en database og andre måter å sjekke muslimer på. Vi ønsker overvåkningslister og ønsker å etablere databaser for folk som kommer fra Syria, sa Trump til forsamlingen.

«Våkne opp og lukt falafelen» Trump er ikke den eneste motstanderen av å ta imot 10000 syriske flyktninger innværende budsjettår slik Obama-adminstrasjonen ønsker.

Trumps republikanske motkandidater er samstemte i sitt syn på det de hevder er en altfor raus amerikansk asylpolitikk.

Ted Cruz vil utestenge alle syriske flyktninger, med mindre de er kristne, og Jeb Bush har sagt at USA bare må ta imot kristne.

Mike Huckabee har bedt amerikanerne om «våkne opp og lukte falafelen» fordi han mener at det å ta inn syriske flyktninger er det samme som å «importere terrorisme»

Ben Carson, som har ligget på toppen av meningsmålingene sammen med Trump, har tatt til orde for en «ideologisk test» før flyktningene slipper inn i USA.

Utspillet har fått president Barack Obama til å tenne på alle plugger.

- Det er skammelig forslag å innføre en religionstest. Det er ikke amerikansk, og det er ikke sånn vi er, sa Obama under en G-20-pressekonferanse i Tyrkia denne uka.
overvåkningslister og uspesifiserte andre " checks and balances " for å spore muslimer i USA