Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrangelen i USA:

Trump oppfordrer til «The Nuclear Option» for å tvinge fram en budsjettløsning

Ifølge eksperter er det lite sannsynlig at dette skjer. De utelukker ikke at det kan ta uker før budsjettkonflikten er løst.

NY AVSTEMNING: I natt skal Demokratene og Republikanerne gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet. I forkant rasler Trump med sablene og foreslår drastisk regelendring. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
NY AVSTEMNING: I natt skal Demokratene og Republikanerne gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet. I forkant rasler Trump med sablene og foreslår drastisk regelendring. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag gikk USA inn i en såkalt «shutdown» fordi partene ikke klarte å bli enige om en finansieringsplan for statsbudsjettet 2018 innen fristen.

Siden da har Demokratene og Republikanerne vært i ordkrig.

En melding fra Det hvite hus har beskrevet Demokratene som ødeleggende tapere og ikke lovmakere. Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, har lagt all skyld på Donald Trump og kaller hele situasjonen for «Trump-shutdown».

Til pressen har Schumer også uttalt at han til og med har støttet den omstridte Mexico-muren for å få til en avtale.

«The Nuclear Option»

Det ser ut til å bli enda en anspent dag på Capitol Hill, og president Donald Trump har igjen tatt til Twitter.

Der skriver han at hvis «utsettelsene fortsetter», bør Republikanerne bruke «the Nuclear Option» for å forandre reglene i Senatet og få på plass statsbudsjettet med en enkel majoritet.

Lite sannsynlig

- Dagens regelverk i Senatet innebærer at man i praksis trenger 60 stemmer for å kunne vedta saker der. «The Nuclear Option» er en regelendring som vil bety at vedtak kan fattes med 51 stemmer, sier Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- På samme måte som en atombombe kan utslette målet sitt, kan en politisk «Nuclear Option» bortimot ødelegge mindretallets evne til å blokkere for flertallet i Kongressen, legger han til.

Republikanerne sitter nå med et flertall på 51 i Senatet. Mjelde tror ikke de vil ty til en «Nuclear Option».

- Presidenten har ingen mulighet til å påvirke dette. En avgjørelse om å benytte seg av en «Nuclear Option» må tas i Senatet og styrker flertallets ønske om å presse sin vilje gjennom.

- Men det kan slå tilbake på dem hvis Republikanerne mister flertallet seinere, og det vet de, sier Mjelde.

Svein Melby: Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier.
Svein Melby: Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier. Vis mer

- Blir overrasket om det skjer

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier, har heller ingen tro på at Trumps ønske om en «Nuclear Option» vil bli tilfredsstilt.

- Det er en stor institusjonell sak for senatet. Regelen om 60 stemmer flertall er en mekanisme for å sikre mindretallets innflytelse. Å forandre regelen i en så viktig sak som statsbudsjettet, tror jeg ikke Republikanerne ønsker.

- Jeg blir overrasket om de endrer på denne viktige funksjonen for å tvinge fram et kompromiss, sier han til Dagbladet.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Kan ta uker

Melby mener situasjonen slik den er nå virker fastlåst.

- Det er ingen tegn til kompromiss. Dette kan ta sin tid. Det vil ha konsekvenser for statsapparatet, sier Melby.

Melby beskriver hele prosessen som dårlig politisk håndverk og utelukker ikke at det kan ta uker før partene blir enige om budsjettet. I så fall vil det gå ut over den jevne amerikaner.

- De vil merke det, men før eller siden må man komme til en enighet, sier han.

Ifølge Melby er konflikten resultatet av en delvis innbitt polarisering fra partiene rent politisk.

- De tenker ikke kompromisser. Begge partiene tenker på å tilfredsstille sine kjernevelgere. Det hjelper heller ikke med en president som fyrer opp under motsetningene hele tiden, sier han.

Hilmar Mjelde: Postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.
Hilmar Mjelde: Postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Vis mer

Stridens kjerne

President Donald Trumps plan om å oppheve den såkalte DACA-ordningen som sikrer 800.000 unge innvandrere oppholdstillatelse i USA, er stridens kjerne. Flere demokrater har krevd at Trump legger bort disse planene før de kan støtte en midlertidig budsjettavtale.

Donald Trump har på sin side knyttet en DACA-løsning opp til sine egne ønsker om å finansiere muren han vile bygge på grensa mot Mexico.

At Demokratene støttet muren under forhandlingene, var likevel ikke nok.

Hilmar Mjelde tror at Trump kan vinne gjennom med flere av kravene sine, så lenge Demokratene får beholde DACA-ordningen.

- Det kan komme til å ta litt tid, men jeg regner med Trump får mye av det han ber om - inkludert noe penger til mur, sier han og tilføyer:

- Også tror jeg at DACA-barna får permanent opphold.

Minikriser og drama

Tidligere «shutdowns» har skapt både vinnere og tapere. I 2013 mistet Republikanerne mye av støtten fra befolkningen, da de satte hardt mot hardt for å bekjempe helsereformen «Obamacare».

Mjelde mener at begge har litt skyld i den nåværende nedstengningen, men at det trolig ikke vil ha noen stor betydning for partiene på sikt. Det begrunner han med at amerikanske velgere er polariserte, og lojale til eget parti.

- Og i Trumps tidsalder er minikriser og drama heller regelen, enn unntaket, avslutter han.

«Shithole countries»

- For noen uker siden var Trump innstilt på kompromiss i saken, men gjorde plutselig helomvending med sine «shithole»-countries-utsagn. Hans retorikk har gjort det enda vanskeligere å komme til fellesløsninger, sier Melby.

Det var under et møte på presidentens kontor torsdag 11. januar at Trump ble frustrert under diskusjoner om innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land.

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra drittland komme hit? spurte Trump, ifølge to personer som er kjent med det som ble sagt under møtet.

- Det er vanskelig å si hvem som vil tjene på dette på sikt. Det er vanskelig å se at Trump vil tjene på dette og Republikanerne sitter med flertall. Samtidig har Demokratene benyttet seg av avstemmingsordningen i senatet, sier Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!