Trump overlevde kaoskupp med et nødskrik

Full krig på gulvet i landsmøtesalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CLEVELAND (Dagbladet): Det republikanske landsmøtet var knapt startet før det ble rammet av et dramatiske kuppforsøk. Like etter klokka 22.00 i kveld norsk tid brøt det ut fullstendig kaos på gulvet i landsmøtearenaen i Cleveland.

Grunnen er et forslag om å endre reglene for å stoppe Donald Trump fra å bli partiets presidentkandidat, i det som kalles en borgerkrig i Det republikanske partiet.

Forslaget ble levert regelkomiteen, og i en muntlig stemmegivning stemte landsmøtet ned forslaget om regelendring i muntlig stemmegivning.

Det var kraftige heiarop på golvet, og delegater fra flere delstater skal ha forlatt salen i protest.

- Det er avskyelig, sier tidligere Ted Cruz-rådgiver Ken Cuccinelli til C-SPAN. Han ønsket ny stemmegivning, og kastet akkrediteringen sin i bakken da kaoset brøt ut og hans leir tapte, skriver Politico.

Senator om kaoset: - Jeg har aldri sett noe liknende

Ville ydmyke

En gruppe som kjemper mot Donald Trump har i lang tid forsøkt å endre stemmereglene under landsmøte. I prinsippet forsøker de å løsrive delegater som i utgangspunktet er bundet til én kandidat.

I kveld forsøkte de å tvinge fram en avstemning for å tvinge fram regelendringer. I utgangspunktet trengte de støtte fra majoriteten av delegasjonene fra sju delstater for å tvinge fram en avstemning om regelendringer - dette for å vise sin motstand mot Trump og for å forsøke å ydmyke kandidaten.

Dagbladet snakket med Dane Waters like før kaoset utbrøt på gulvet. Han er en av de viktigste i anti-Trump-bevegelsen, og fortalte til Dagbladet at de hadde støtte fra ni delstatsdelegasjoner: Colorado, Washington, Utah, Minnesota, Wyoming, Maine, Iowa, Virginia og Washington, D.C.

ANTI-TRUMPER: Dagbladet snakket med Dane Waters bare minutter før kaoset oppsto på landsmøte. Han er en av de som har kjempet for at delegatene kan frislippes. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
ANTI-TRUMPER: Dagbladet snakket med Dane Waters bare minutter før kaoset oppsto på landsmøte. Han er en av de som har kjempet for at delegatene kan frislippes. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vil forene partiet

Men fra scenen kort tid seinere varslet ordstyrer Steve Womack at tre delstater hadde trukket sin støtte. Dermed hadde ikke lenger Trump-motstanderne delegater i ryggen til å tvinge fram en avstemning.

- La delegatene fritt velge hvem de ønsker. Vi er ikke her for å kjempe for en spesiell kandidat. Og vi er ikke her for å kjempe imot Trump. Vi sier bare: La delegatene fritt få gjøre et valg. Dersom Donald Trump og det republikanske lederskapet virkelig ønsker å forene partiet, la delegatene stemme etter egen overbevisning, sier Waters til Dagbladet.

- Hjelper du Hillary ved å skape en pinlig situasjon for Trump?

- Nei. Dette handler om å stoppe Hillary Clinton i november. Vi forener partiet. Vi forsøker å forsikre oss om at vi har en kandidat som faktisk kan slå Hillary.

Hadde Trump-motstanderne vunnet fram med kravet om avstemning, hadde det utløst et enda større kaos av bakromsspill for å overbevise fristilte delegater om å stemme mot Trump. Etter noen dramatiske minutter i den gigantiske landsmøtesalen, ser nå Trump-tilhengerne ut til å ha unngått dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer