FYRER LØS: Donald Trump har lenge vært en ivrig tvitrer. Lørdag tok han for seg «alle» som har irritert ham de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpix
FYRER LØS: Donald Trump har lenge vært en ivrig tvitrer. Lørdag tok han for seg «alle» som har irritert ham de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpixVis mer

Trump på krigsstien på Twitter. Fyrer løs mot John McCain, Iran, basketstjerne og NFL

Alle presidenten de siste dagene har ansett for å være «hår i suppa» har fått så hatten passer på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump er ikke fremmed for å gi klar beskjed på Twitter om hva han mener.

Det siste dagene har det vært nok av ting å ta tak i, og lørdag var presidenten særdeles aktiv på Twitter. Det eneste som ikke ble nevnt i løpet av lørdagen var mannen Trump omtaler som «rocket man», Nord-Koreas Kim Jong-un.

Det er kanskje noe overraskende, ettersom Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho lørdag gikk kraftig til angrep på Trump og kalte ham blant annet for en mentalt forstyrret person.

Iran

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Men noen som derimot fikk en bredside fra Trump var Iran. Lørdag morgen viste nemlig iransk TV bilder av testing av et nytt missil, det nyutviklede Khoramshahr-missilet.

Tidligere missiloppskytninger har ført til nye sanksjoner og anklager om at rakettprogrammet er i strid med atomavtalen fra 2015 mellom Iran og stormaktene. En avtale Trump har gitt klart uttrykk for at han har lite til overs for, og han har truet med å skrote avtalen som følge av Irans missilprogram.

Det legger han heller ikke skjul på i lørdagens Twitter-melding.

«Iran prøveskjøt nettopp en ballistisk missil som kan nå Israel. De jobber også med Nord-Korea. Det er ikke rare avtalen vi har», tvitret presidenten.

Det var forgjengeren, Barack Obama, som inngikk avtalen med Iran. Under sin omdiskuterte tale til FNs hovedforsamling denne uka kalte Trump avtalen en «flause» og «en av de verste avtalene» USA noen gang har inngått.

Fyrte løs mot NFL-spillere

Et annet stridstema den siste tiden har vært Trumps offentlige ordkrig med NFL-spillere som velger å knele når USAs nasjonalsang spilles.

MISFORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump er ikke spesielt fornøyd med at flere NFL-spillere, med Colin Kaepernick i spissen, kneler under nasjonalsangen for å markere dårlig behandling av minoriteter. Video: CNN Vis mer

Den historien startet allerede under en oppkjøringskamp i forrige sesong, der den daværende San Francisco 49ers-profilen Colin Kapernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen.

Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter. Siden har flere spillere valgt å følge eksempelet.

Under et folkemøte i Huntsville, Alabama fredag, fyrte Trump løs mot spillerne.

- Fansen burde forlate kampene når det skjer. Det viser mange på respekt. Ville dere ikke elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket spillere som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt? spurte Trump, som garanterte at knelingen vil stoppe, spesielt om NFL-fansen reagerer.

Det fikk NFL-sjef Roger Goodell til å reagere. I en skriftlig uttalelse ga Goodell uttrykk for at NFL er på sitt beste når de klarer å samle folket.

«Splittende kommentarer som dette demonstrerer en uheldig mangel på respekt for NFL, vår flotte sport og alle våre spillere, og evner ikke å forstå den voldsomt gode kraften våre klubber og spillere representerer i sine lokalsamfunn», heter det i uttalelsen fra Goodell.

- Be dem reise seg!

Det førte til flere Twitter-meldinger fra Trump, som tydeligvis ikke lot seg påvirke av Goodells formaning.

«Hvis en spiller vil ha privilegiet det er å tjene millioner av dollar i NFL, eller andre ligaer, så burde han eller hun ikke få lov til å vise respektløshet for vårt amerikanske flagg (eller land) og burde stå under nasjonalsangen. Hvis ikke, YOU'RE FIRED (du er sparket, journ.anm.)», skrev Trump, med klar referanse til TV-showet The Apprentice, som Trump ledet før han gikk inn i politikken.

Fire timer seinere gikk han i rette med Goodell personlig.

«NFLs Roger Goodell kom med en uttalelse der han prøver å rettferdiggjøre den totale respektløsheten visse spillere viser vårt land. Fortell dem at de må reise seg opp!» nærmest kommanderer presidenten på Twitter.

Nekte å besøke Det hvite hus

Det er ikke bare NFL-stjerner som har fått føle Trumps skriftlige vrede. Fredag ga basketstjerna Stephen Curry klar beskjed om at han ikke ønsker å møte Donald Trump, og ga uttrykk for hvorfor han mente at laget hans, Golden State Warriors, ikke burde dra til Det hvite hus.

Tradisjonen tro hadde vinnerne av de fire store ligaene i USA, NBA, NHL, MLB og NFL blitt invitert til Det hvite hus, men dit ville altså ikke Curry.

Han begrunnet det med at han og laget hans ikke står for det samme som Trump.

Trump svarte resolutt.

«Å komme til Det hvite hus blir ansett for å være en ære for et vinnerlag. Stephen Curry nøler, derfor er invitasjonen tilbakekalt», tvitret Trump.

Laget til Curry ga i etterkant av presidentens tweet uttrykk for at de aksepterer at de ikke lengre er invitert til Det hvite hus.

Lengst gikk uansett basketsportens største stjerne, LeBron James, som tvitret sin støtte til Curry, ved å fyre løs mot Trump.

«Din boms. Stephen Curry har allerede sagt at han ikke kommer. Derfor finnes det ingen invitasjon. Å dra til Det hvite hus var en stor ære fram til du dukket opp», tvitret James.

Nye angrep på McCain

Selv om Trump lange ut mot både Iran, NFL og Curry lørdag, var det John McCain som fikk hardest medfart.

Det er tydelig at McCains nei til republikanernes nye helsereform, noe som betyr at Republikanerne ikke har de 50 nødvendige stemmene for å få forslaget gjennom, ettersom ytterligere to republikanere har gitt forslaget tommelen ned, irriterer presidenten.

Trumps startet sine offentlige nedsabling av McCain under talen fredag, der han sa at avgjørelsen var «uventet», og omtalte den som «forferdelig».

Lørdag fortsatte han utfallene på Twitter.

«John McCain hadde ingen planer om å stemme for dette lovforslaget, som hans guvernør elsker. Han drev valgkamp på å avskaffe og erstatte («repeal and replace»). Han skuffet Arizona», tvitret Trump.

Videre tok han for seg hvor dyrt Obamacare har blitt og avsluttet med et ganske tydelig signal om at han hadde latt seg irritere, ved å henvise til Demokratene.

«Demokratene sier leende at McCain hadde «et øyeblikks mot». Si det til folka i Arizona, som er lurt», skrev Trump.

I løpet av lørdagen har Trump tvitret 12 ganger. Kun to av tweetene var en det mer positive slaget. Den ene handlet om at han hadde håp om at Rand Paul, en av republikanerne som har sagt nei til den nye helsereformen, ville snu.

Og midt blant alle meldingene tok han seg tid til å framsnakke sin kone.

«Jeg er veldig stolt av vår fantastiske førstedame. Hun er virkelig en flott representant for vårt land».