Angrepet på Kongressen

Trump permanent utestengt fra Twitter

Den personlige Twitter-kontoen til USAs avtroppende president Donald Trump er permanent utestengt fra plattformen. Årsaken er «risiko for ytterligere oppfordring til vold».

Publisert
Sist oppdatert

Etter at en voldelig mobb stormet Kongressen onsdag, og påfølgende Twitter-meldinger fra Trump med nye, grunnløse påstander om valgfusk, besluttet plattformen å utestenge ham i tolv timer.

Natt til lørdag norsk tid skriver Twitter at de har gjennomgått Trumps aktivitet siste døgn, og besluttet å utestenge presidenten permanent.

- Etter nøye gjennomgang av nylige «tweets» fra @realDonaldTrump-kontoen og konteksten rundt dem – spesielt hvordan de mottas og tolkes på og utenfor Twitter – har vi permanent utestengt kontoen på grunn av risikoen for ytterligere oppfordring til vold, skriver selskapet.

Kontoen hadde over 88 millioner følgere, og samtlige av Trumps 56 571 Twitter-meldinger er nå fjernet.

Dette er begrunnelsen

I uttalelsen understreker Twitter at de gjorde det klart for Trump at ytterligere brudd på retningslinjene deres ville resultere i permanent utestengelse.

- Plattformen vår gjør det mulig for publikum å engasjere med folkevalgte og verdensledere. Vi er bygget på et prinsipp om at folket har rett til å utfordre makten i det fri. Imidlertid gjorde vi det klart for flere år siden at selv maktpersoner ikke er hevet over våre regler og kan bruke Twitter til blant annet å fremme vold, skriver selskapet.

Twitter viser videre til to innlegg fra Trump som sto bak beslutningen om den permanente utestengelsen:

  • «De 75 000 000 fantastiske amerikanske patriotene som stemte på meg, AMERIKA FØRST, og GJØR AMERIKA FLOTT IGJEN, vil ha en STOR STEMME langt inn i framtida. De vil bli respektert og ikke behandlet urettferdig på noen som helst måte!!!», lagt ut 8. januar.
  • «Til alle de som har spurt meg, jeg kommer ikke til å delta på innsettelsen 20. januar», lagt ut like etter.

- Disse meldingene må ses i sammenheng med hendelsene i landet de siste dagene og måten de kan trigge forskjellige grupper, så vel som aktivitetsmønsteret til presidenten de siste ukene. Etter å ha vurdert ordlyden i meldingene har vi kommet til at de strider med punktet om glorifisering av vold i vårt regelverk, begrunner Twitter.

Les Twitters begrunnelse i sin helhet her.

BORTE: Dette kommer opp når man søker på Twitter-kontoen til Trump. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB
BORTE: Dette kommer opp når man søker på Twitter-kontoen til Trump. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Vis mer

Trump: - Vi vil ikke knebles

Den offisielle Twitter-kontoen til USAs president – som Trump fortsatt har tilgang til – @POTUS, er imidlertid fortsatt åpen. Gjennom kontoen la han ut fire meldinger kort tid etter utestengelsen.

- Vi ser på muligheten for å bygge vår egen plattform i nær framtid. Vi vil ikke knebles! Twitter handler ikke om ytringsfrihet. De driver en radikal venstreorientert plattform der noen av verdens mest ondsinnede mennesker får lov til å ytre seg, skriver Trump.

Trump hevder at Twitter konspirerte med «Demokratene og den radikale venstresiden» da de stengte kontoen hans, angivelig for å forstumme ham og støttespillerne.

Twitter-meldingene Trump la ut på @POTUS-kontoen, ble umiddelbart fjernet fra plattformen.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Beslutningen om å utestenge Trump blir hyllet av mange på sosiale medier, men flere republikanere kritiserer den, blant dem Trumps sønn, Donald Trump Jr. Han tar faren i forsvar.

- Vi lever nå i Orwells 1984. Ytringsfriheten eksisterer ikke lenger i Amerika. Den døde sammen med «big tech». Og det som er igjen, er bare for selektert få, skriver Trump Jr. i en Twitter-melding.

Han sikter til overvåkingssamfunnet i George Orwells dystopiske roman «1984», der staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker.

- Dette er absolutt galskap! fortsetter Trump Jr.

Også den republikanske senatoren Lindsay Graham kommer med kritikk mot Twitter.

- Twitter vil kanskje sperre meg for dette, men jeg vil akseptere den skjebnen: Deres beslutning om å permanent utestenge president Trump er en stor feil, skriver han på Twitter.

Han trekker en parallell til Ayatollah, Irans øverste leder, og mener det er feil at han kan tvitre, men ikke Trump. «Det sier sitt om dem som styrer plattformen», skriver Graham.

Favorittplattform

Med utestengelsen mister Trump verktøyet han har brukt desidert mest til å kommunisere direkte med det amerikanske folket i mer enn et tiår.

Han har brukt plattformen til å presentere politikk, utfordre motstandere, fornærme fiender, rose allierte (og seg selv) og til å spre desinformasjon, oppsummerer nyhetsbyrået AP.

Tidligere fredag fikk også Trump-støttespillerne Sidney Powell og Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Twitter-kontoene sine sperret. Også kontoen til Trumps valgkampanje, @TeamTrump, er blitt sperret natt til lørdag.

Trumps meldinger kan fortsatt leses på nettsida thetrumparchive.com.

FØLGER TRUMP: Gjennom sosiale medier greide Trump å få hundrevis av patrioter til å storme kongressen i Washington D.C., forklarer USA-ekspert Anders Romarheim. Vis mer

Flere utestengelser

Også Facebook og Instagram har utestengt Trump fra plattformene sine etter onsdagens storming, men på ubestemt tid.

- Vi mener risikoen ved å tillate presidenten å bruke våre tjenester i denne perioden er for stor. Derfor utvider vi blokkeringen av hans Facebook- og Instagram-kontoer på ubestemt tid, og i alle fall de to neste ukene fram til den fredelige maktoverføringen er gjennomført, skrev Facebook-sjef Mark Zuckerberg på sin egen Facebook-side torsdag.

Han gjorde det klart at Trump utestenges fra plattformene minst fram til hans presidentperiode utløper 20. januar.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer