Kongresshøring:

- Trump presset justisdepartementet

Tidligere ansatte i justisdepartementet fortalte torsdag hvordan ekspresident Donald Trump prøvde å presse dem til å følge opp hans påstander om valgfusk.

UNDER LUPEN: Torsdag ble den femte 6. januar-høringen gjennomført. Denne gangen var det eks-president Donald Trumps press på justisdepartementet som var tema. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB
UNDER LUPEN: Torsdag ble den femte 6. januar-høringen gjennomført. Denne gangen var det eks-president Donald Trumps press på justisdepartementet som var tema. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av torsdagens høring i Kongressen vitnet tre ledende tjenestemenn i departementet i Trumps tid om hans konstante press og trakassering for å få departementet til å involvere seg i hans desperate forsøk på å bli ved makten.

De sa at han nesten hver eneste dag krevde at de skulle følge opp grunnløse påstander om juks, og at de hver gang henla sakene fordi det ikke fantes bevis.

De sa at et uopphørlige presset var et klart brudd på en lang tradisjon om at justisdepartementet skal være uavhengig av presidenten.

- Hvis man skader våre grunnleggende institusjoner, er det ikke lett å reparere dem. Så jeg anså det som viktig å prøve å sørge for at departementet holdt seg til sin kurs, sa Jeffrey Rosen, som fungerte som justisminister i Trumps siste dager som president.

Turbulente dager

Torsdagens høring fokuserte på de turbulente dagene etter at William Barr gikk av i desember 2020, etter at han pådro seg Trumps vrede ved å fastslå offentlig at valget hadde gått riktig for seg.

Han ble erstattet av Rosen, som ble kontaktet av Trump eller møtte Trump nesten hver eneste dag, og at temaet alltid var at departementet ikke gjorde nok for å granske påstått valgfusk.

En annen topptjenestemann, Richard Donoghue, sa at Trump kom med et helt arsenal av påstander, og at ingen av dem holdt vann. Han krevde blant annet av valgmaskinene skulle beslaglegges, at det skulle oppnevnes en spesialetterforsker for å granske det angivelige valgfusket, og rett og slett at departementet skulle fastslå at valget var korrumpert.

- Bare si at valget var korrumpert og overlat resten til meg og de republikanske kongressmennene, sa han til Rosen, ifølge Donoghues notater.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Ville innsette lojal mann

Det viste seg likevel at Trump fant en person i departementet som var villig til å støtte ham, nemlig advokaten Jeffrey Clark som ledet en av departementets avdelinger.

På et møte i Det hvite hus 3. januar foreslo Trump foreslo å fjerne Rosen og i stedet innsette Clark, og han ga seg ikke før hele ledelsen av departementet truet med å gå av og gjorde det klart at hundrevis av ansatte ville følge dem.

Samme dag som høringen ble det kjent at føderale etterforskere dagen før ransaket Clarks hjem i Virginia og tok med seg dokumenter, PC-er og mobiler.

Torsdagens høring fokuserte mindre på de voldelige opptøyene og selve stormingen av kongressbygningen enn på Trumps press for å omgjøre valget.

Kongresskomiteen som i nesten ett år har gransket stormingen 6. januar, mener å kunne belegge at det var Trumps falske påstander om valgfusk som ledet til stormingen og det de kaller et kuppforsøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer