«Hvor gæren er russeren?»

Trump-rådgiver fikk tilbud om Clinton-drittpakke fra russer

Innrømmer et til nå ukjent møte mellom Trump-valgkampen og russer.

AVSLØRER RUSSER-MØTE: I et intervju med Washington Post innrømmer Roger Stone, Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, å ha møtte en russer som hevdet han hadde kompromitterende informasjon om Hillary Clinton i 2016, under den amerikanske valgkampen. I fjor blånektet han for å ha møtt noen russere under den presidentvalgkampen. Foto: Redux / NTB Scanpix
AVSLØRER RUSSER-MØTE: I et intervju med Washington Post innrømmer Roger Stone, Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, å ha møtte en russer som hevdet han hadde kompromitterende informasjon om Hillary Clinton i 2016, under den amerikanske valgkampen. I fjor blånektet han for å ha møtt noen russere under den presidentvalgkampen. Foto: Redux / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han blir beskrevet som amerikansk politikks mørke trollmann, og var en av Donald Trumps topprådgivere under den amerikanske valgkampen.

Roger Stone slo seg opp i amerikansk politikk på 70-tallet. Den gang som rådgiver for etter hvert skandaleombruste Richard Nixon.

I Washington D.C. er Stone kjent som en mann med de slue triksene og en provokatør.

Nå innrømmer han selv å ha møtt en russer som tilbød ham en drittpakke om Trumps motstander i valgkampen: Hillary Clinton.

Det etter tidligere å ha nektet for å ha møtt noen russere mens han jobbet for Trump.

Det melder Washington Post.

AVKLEDDE TRUMP: I en åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus i Kongressen, ble presidentens oppsiktsvekkende påstand avkledd og avfeid av FBI-sjef James Comey. VIDEO: CNN Vis mer

«Du forstår ikke Trump»

Møtet fant sted seint i mai 2016. Stone møtte en mann som introduserte seg selv Harry Greenberg. Han hevdet å ha kompromitterende informasjon om Hillary Clinton.

Stone var ikke da offisielt tilknyttet Trump-valgkampen, men har hele tiden gitt Trump råd og hjelp.

Da Stone møtte ham, la han merke til blant annet to ting:

Mannen hadde på seg en «Make America Great Again»-caps, og han hadde en tydelig russisk aksent.

Før møtet ville ikke mannen Stone møtte, si noe om hva slags informasjon han hadde. For at Stone og Trump-valgkampen skulle få informasjonen, ville russeren ha to millioner dollar, forteller Stone til Washington Post.

«Du forstår ikke Donald Trump. Han betaler ikke for noen ting», sa Stone til ham, hevder han selv til avisa.

«Hvor gæren er russeren?»

Det var imidlertid ikke Stone som arrangerte møtet med russeren som gikk under navnet Greenberg. Det var det Michael Caputo, en kommunikasjonstopp hos Trump-valgkampen, som gjorde.

Caputo hadde nemlig en bedrift sammen med en russisk statsborger, og mannen som kalte seg Greenberg, tok kontakt med Caputos kollega, ifølge avisa.

Det var imidlertid Stone som faktisk møtte russeren.

Etter møtet sendte Caputo en tekstmelding til Stone, som lød slik, ifølge Washington Post:

«Hvor gæren er russeren?»

Hevdet han jobbet for FBI

Harry Greenberg er en russisk statsborger, og han har ifølge Washington Post tidligere hevdet at han har jobbet for FBI som informant.

Som et ledd i avisas gransking av saken, mener de å vite at han tidligere har gått under navnet Henry Oknyanskij. De har ikke funnet noe dokumentasjon som skal tilsi at han faktisk har vært informant for FBI.

Da Washington Post først tok kontakt med ham, nektet han for å ha møtt Stone. Seinere bekreftet han at hadde møtt Stone, men nektet for å ha bedt om penger.

Han hevder overfor avisa at han har jobbet som informant for FBI i mange år.

- Wikileaks-kontakt

Det er imidlertid ikke første gang at Stone har vært i hardt vær for angivelig kontakt med russere.

Flere ganger har amerikansk presse hevdet at Stone har vært i kontakt med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Selv hintet han på Twitter flere ganger at han hadde vært i kontakt med Wikileaks, men dette nektet Wikileaks for, og deretter Stone selv.

Gruppa Wikileaks slapp titusenvis av e-poster hentet ut fra den hackede kontoen til Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta.

Før de første lekkasjene i oktober, skrev Stone på Twitter: «Tro meg, det er snart Podestas tur til å få vanskeligheter».

Amerikansk etterretning mener med høy sikkerhet at statlige russiske hackere sto bak hackingen av Podestas e-post, og siden overleverte dette til Wikileaks.

Stone har også vært i kontakt med en annen hacker som knyttes til russisk etterretning og lekkasjer i fjorårets presidentvalg. Et hackeralias kjent som Guccifer 2.0 ble i fjor kjent da personen bak hevdet å ha stått bak hackingen av Det demokratiske partiet.

De to utvekslet chat-meldinger. Stone beskrev meldingene som korte og banale.

Del av Russland-etterforskninga

Stones møte med en russisk statsborger under Trumps valgkamp, føyer seg inn i en lang rekke Trump-rådgivere som har gjort det samme.

Robert Mueller, utnevnt til spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet, skal nå etterforske dette møtet, ifølge Caputo.

Mueller er tidligere FBI-direktør og leder en etterforskning av den påståtte russiske innblandinga i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Helt siden Trump ble valgt til president, har spørsmål om Trump-leirens forbindelser til Russland oppstått i kjølvannet av flere avsløringer og anklager:

  • Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget.
  • En rekke personer i Trump-leiren har hatt ikke-offentlige møter med russiske embetsmenn.

Trumps valgkampsjef tiltalt

Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort har som følge av Muellers etterforskning blitt tiltalt for en rekke lovbrudd.

Manafort er tiltalt for en rekke forhold, blant annet forsøk på å hindre spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Han er også tiltalt for hvitvasking, skatteunndragelse og banksvindel.

Han er imidlertid ikke tiltalt for lovbrudd i forbindelse med Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget.

Fredag denne uka ble Manafort varetektsfengslet. Mueller mener den tidligere valgkampsjefen har forsøkt å påvirke mulige vitner i straffesaken mot ham, mens han var i husarrest.

Manafort må møte i to rettssaker. Den ene er berammet til 24. juli i år, den andre er berammet til september. Begge sakene har imidlertid blitt utsatt tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer