Trump-rådgiver granskes for tette bånd til Kreml

Donald Trump viste til Carter Page som en sikkerhetspolitisk rådgiver. Det gjør han ikke lenger.

TRUMPS MANN: Donald Trumps rådgiver Carter Page, snakket han om Vestens hyklerske oppmerksomhet om ideer som demokrati, ulikhet, korrupsjon og regime-endring da han talte på en økonomi-skole i Moskva i sommer. Foto: Pavel Golovkin/AP
TRUMPS MANN: Donald Trumps rådgiver Carter Page, snakket han om Vestens hyklerske oppmerksomhet om ideer som demokrati, ulikhet, korrupsjon og regime-endring da han talte på en økonomi-skole i Moskva i sommer. Foto: Pavel Golovkin/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): Da Donald Trump ble spurt om hvem som var hans utenrikspolitiske rådgivere viste han til Carter Page og fire andre personer. Men nå er Page under lupen til amerikanske etterretningsorganisasjoner for sine nære forbindelser til Vladimir Putins kamerater i Kreml.

Det avslører den velrennomerte amerikanske undersøkende journalisten Michael Isikoff hos Yahoo News.

Flere kongressmedlemmer som har blitt orientert om etterforskingen bekrefter overfor ham at de amerikanske tjenestene undersøker hvilke samtaler Page har hatt med russerne om heving av sanksjoner dersom Donald Trump blir amerikansk president. Pages navn skal ha blitt nevnt i diskusjoner om hvordan russisk etterretning forsøker å påvirke den amerikanske valgkampen.

Fra før er det kjent at russisk etterretning mistenkes for å stå bak data-innbrudet hos Det demokratiske partiet, der det ble stjålet store mengder intern epost- korrespondanse.

Sanksjoner

KJEMPER: Presidentkandidat  Donald Trump på et valgkamparrangement i Pennsylvania i går. Foto: Mandel Ngan/AFP
KJEMPER: Presidentkandidat  Donald Trump på et valgkamparrangement i Pennsylvania i går. Foto: Mandel Ngan/AFP Vis mer

Etter å ha blitt orientert om rapportene som omtaler Page, skrev den øverste demokraten i Senatet, Harry Reid, et brev til FBI-sjef James Comey. Der stiller han spørsmål om møter Page skal ha hatt med personer i Moskva som er underlagt sanksjoner.

Etter annekteringen av Krim-halvøya ble en rekke av president Putins nærmeste medarbeidere underlagt strenge sanksjoner. Flere av dem fikk store formuer frosset.

I følge etterretningsrapporter skal Page ha møtt med flere av disse sanksjonerte personene i løpet av sommeren.

MISTENKT: Her er Russlands president Vladimir Putin på et FSB-møte. Russisk etterretning mistenkes blant annet for å stå bak cyber-innbruddet i Det demokratiske partiet i USA. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP
MISTENKT: Her er Russlands president Vladimir Putin på et FSB-møte. Russisk etterretning mistenkes blant annet for å stå bak cyber-innbruddet i Det demokratiske partiet i USA. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP Vis mer

- Det er bevis for betydelige og urovekkende nære forbindelser mellom Trump-kampanjen og Kreml som FBI må etterforske, skriver Reid til det føderale politiet.

Avviser

Det var i et intervju med Washington Post i mars at Donald Trump oppga Page og fire andre personer da han ble spurt om hvem som er hans nærmeste utenrikspolitiske rådgivere. Forrige måned omtalte Trumps kampanjesjef Page som en uformell utenrikspolitisk rådgiver. Da Yahoo News nylig kontaktet Trumps kampanje for å spørre om Pages rolle var svaret at han ikke har noen rolle.

- Vi kjenner ikke til noe av hans virksomhet, hverken tidligere eller nåværende, sier Trumps talsmann Jason Miller.

Da Yahoo News fulgte opp med spørsmål om hvorfor Trump hadde vist til Page som sin rådgiver i mars, fikk de ikke svar.

Olje-handler

Page bygget seg opp som bankmann for investeringsbanken Merrill Lynch i Moskva. Nå leder han selskapet Global Energy Capital som handler med olje og gass i Russland og flere sentralasiatiske land.

Men amerikanske diplomater skal ha fulgt med på Page en stund. På forretningsreiser i Moskva for flere år siden skal han ha kommet med krass kritikk av USA og uttrykt sympati med Putin.

- Han var stort sett en agitator for alt Moskva sa og gjorde, uttaler en anonym diplomat som tjenestegjorde i Moskva tidligere.

Hyklersk

Da Trump viste til ham som en internasjonal rådgiver ble Page intervjuet av Bloomberg. Der forteller han at han både har vært investor i, og rådgiver for det russiske statlige gas-selskapet Gazprom. Han anklaget da president Obama for å være ansvarlig for at aksjekursen til selskapet har stupt etter at sanksjonene mot Russland ble innført.

- Mange jeg kjenner og har jobbet med har fått svi for sanksjonspolitikken. Det er stor entusiasme for muligheten til å forbedre situasjonen, sier Page i intervjuet.

I sommer var Page igjen i Moskva og talte på en økonomi-skole delvis finansiert av oligarker som står Putin nære. Der snakket han om Vestens hyklerske oppmerksomhet om ideer som demokrati, ulikhet, korrupsjon og regime-endring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer