TRØBBEL: Kellyanne Conway, Donald Trumps valgkampleder, er i hardt vær for sine kommentarer om  voldtekt fra 2013. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TRØBBEL: Kellyanne Conway, Donald Trumps valgkampleder, er i hardt vær for sine kommentarer om  voldtekt fra 2013. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Trump-rådgiver: «Hvis vi var fysisk like sterke som menn, ville ikke voldtekt ha eksistert»

Oppsiktsvekkende uttalelse om voldtekt fra 2013 dras fram i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun har blitt kalt en potensiell redningskvinne for Donald Trump, den eneste som kan sørge for Republikansk seier ved presidentvalget 8. november.

Meningsmålingseksperten og Trumps valgkampleder Kellyanne Conway, har fått æren for Trumps kursendring - en endring som i aller beste fall kan gjøre ham til USAs neste president.

Mellom sine kontroversielle utspill, framstår Trump nå - til dels i alle fall - samlende. Det må han gjøre for å appellere til andre enn sitt konservative grunnfjell.

Men nå er det ikke Trumps kontroversielle uttalelser Conway må gå ut og rydde opp etter, men sine egne.

Skaper harme

Et videoklipp av Conway hvor hun sier følgende, verserer nå:

- Hvis vi var fysisk like sterke som menn, ville ikke voldtekt ha eksistert. Du ville ha vært i stand til å forsvare deg selv og nedkjempe dem.

Uttalelsen er fra januar 2013 og falt da Conway var paneldeltaker i PBS-programmet «To the contrary». Diskusjonen handlet egentlig om hvorvidt man skal stille ulike fysiske krav til kvinner og menn som tjenestegjør i det amerikanske forsvaret.

Conway kom med uttalelsen uten at voldtekt hadde blitt nevnt tidligere i diskusjonen.

Nå skaper uttalelsen harme i USA. Flere hevder at uttalelsen i bunn og grunn sier at det er kvinnens feil hvis hun blir voldtatt, ifølge den britiske avisa The Independent.

Delt av anti-Trump-gruppe

Klippet fikk nytt liv da anti-Trump-gruppa «Democratic coalition against Trump», fant det og spredte det, ifølge den britiske avisa.

Gruppa, såkalt super-PAC, samler inn penger til Demokratene og deres kandidater, deriblant Hillary Clinton.

Også organisasjonen Planned Parenthood, en organisasjon som tilbyr helsehjelp til kvinner - deriblant aborter - gikk ut mot Conways uttalelser, og sa at de passet inn i et «farlig Trump-mønster».

Conway har selv ikke svart på kritikken, ifølge CNN.

Kellyanne Conway var én av personene som ble enten hentet inn eller forfremmet for å rette på kursen til Trumps valgkamp. Etter store tap på meningsmålingene, måtte Trump ta grep.

BRUKER 80 MILLIONER: Donald Trump skal bruke over 80 millioner på å vinne velgere med denne reklamefilmen hvor han bokstavelig talt svartmaler Clintons økonomiske politikk. Video: Youtube/Team Trump Vis mer

Trumps kursendring

Trump hentet inn toppsjef i det konservative nyhetsnettstedet Breitbart, Stephen Bannon, som ny kampanjesjef, og forfremmet Kellyanne Conway til valgkampleder.

Nyhetsbyrået AP beskrev Bannon som «en konservativ flammekaster».

USA-ekspert og forsker ved Rokkansenteret, Hilmar Langhelle Mjelde, sa til Dagbladet tidligere i uka at det virker som om Bannon og Conway har fått Trump til å fokusere mot Clinton og Obama, noe Mjelde mener er 69-åringens eneste mulighet for å vinne.

Mjelde fortalte at Conway har et godt renomé internt i det Republikanske partiet.

- Trump har gitt uttrykk for at han ikke trenger hjelp til å tolke meningsmålingene. Men hovedvalget er mer komplekst enn den republikanske nominasjonskampen. Nå trenger han å kunne nå ut med skreddersydde budskap til ulike grupper, og da trenger han hjelp av en ekspert som Conway til å bruke meningsmålingene til å tilpasse budskapet, sa Mjelde.

DISKUTERTE MUREN: Donald Trump sa han og Mexicos president Enrique Peña Nieto ikke diskuterte hvem som skal betale for en fysisk barrière på grensen mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer