Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-rådgiver innrømmer at de fikk epost-tips fra FBI-kilder

Rudy Giuliani fikk lekket fra FBI-kilder at FBI ville gjenoppta etterforskningen av Clinton-epostene før de annonserte det offentlig. 

TRUMP-STØTTESPILLER: Rudy Giuliani innrømmer at han visste om at FBI ville gjenoppta etterforskningen. Foto:   REUTERS/NTB Scanpix
TRUMP-STØTTESPILLER: Rudy Giuliani innrømmer at han visste om at FBI ville gjenoppta etterforskningen. Foto:   REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani, nå en av rådgiverne til Donald Trump, som kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene i et TV-intervju.

Der innrømmer han at apparatet rundt Donald Trump har visst om at FBI ville starte ny granskning av epostskandalen omkring Hillary Clinton før det ble kjent i offentligheten.

- Jeg gjorde ingenting for å få det ut, og hadde ingen rolle i det. Visste jeg om det? Det skal jeg skrive under på. Jeg kan ikke engang gjenta måten det ble snakket om blant de tidligere FBI-agentene, sa han på programmet, ifølge Huffington Post.

GÅR FRAM:Donald Trump har gått fram på målingene siden det ble klart at FBI ville gjenoppta sin etterforskning av Clinton-epostene 11 dager før valget. Foto:  Joe Raedle/Getty Images/AFP 
GÅR FRAM:Donald Trump har gått fram på målingene siden det ble klart at FBI ville gjenoppta sin etterforskning av Clinton-epostene 11 dager før valget. Foto:  Joe Raedle/Getty Images/AFP  Vis mer

Det har vært mistenkt lenge.

Senest tre dager før nyheten om FBI-granskingen ble kjent, lovte Trump-rådgiveren nemlig at det ville «komme en ting eller to» som han mente kunne snu presidentvalgkampen til Trumps favør - uten at han ville utdype hva han visste.

- Haha, dere vil få se, svarte han i TV-intervjuet den gangen, ifølge New York Times.

Snakket bare med pensjonerte

Han har flere ganger skrytt av å ha nære bånd til personer i FBI-systemet, men hevder at han ikke har hatt noe med avgjørelsen FBI tok da de valgte å fortelle om de nye epostene før valget.

Han hevder dessuten at han kun har snakket med folk som ikke lenger jobber i FBI om det.

- Jeg er påpasselig med å ikke snakke med noen aktive FBI-agenter på vakt om dette. Jeg vil ikke sette dem i en vanskelig situasjon. Men jeg har så klart masse venner som er pensjonserte FBI-agenter, sa han, ifølge Huffington Post.

I hardt vær

FBI-direktør James Comey har vært i hardt vær etter at det i slutten av oktober ble klart at FBI gjenopptar etterforskningen av Clinton-epostene - bare 11 dager før valget.

Tidligere og nåværende FBI-agenter the Guardian har snakket med, beskriver et internt klima i FBI med sterk motvilje mot Clinton, og en av kildene avisa har snakket med omtaler FBI som «Trump-land».

De beskriver at Comey ble meget upopulær internt da de tidligere i år ble klart at FBI ikke ville ta ut tiltale mot Clinton i epostsaken.

Nå roser Trump og en rekke andre republikanere byrået for å ha tatt opp igjen etterforskningen.

Trøblete tidspunkt

I mens raser demokratene. De argeste kritikerne mener avsløringen er lovbrudd, og har beskyldt direktøren for å forsøke å påvirke valget 8.november i konkurrenten Donald Trumps favør.

Det er ikke bare det at granskingen gjenopptas som er problematisk for Clinton-kampanjen, men tidspunktet det skjer på.

Nyheten ble kjent bare 11 dager før valget 8.november - til tross for at mange ledere i FBI skal ha visst om saken siden starten av oktober, minst to uker før Comey gikk ut med nyheten.

Ferske målinger viser at Trump har økt sin oppslutning etter at etterforskningen ble gjenopptatt, og presidentkampen i USA nå virker jevnere enn på lenge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!