Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump raser: - En syk mann

Donald Trump står i sin største storm som USAs president. Nå langer han ut mot topp-demokraten som jobber for å felle ham.

FERSKET: President Donald Trump går til full konfrontasjon med leder av etteretningskomitéen i representantenes hus, Adam Schiff. Video: CNN/AP/NTB Scanpix Vis mer

USAs president Donald Trump går fredag ettermiddag hardt ut mot topp-demokraten Adam Schiff etter gårsdagens høring i etterretningskomiteen i kongressen.

Det ferske angrepet skjer på sedvanlig vis i form av en Twitter-melding. Der ber Trump demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen, om å trekke seg umiddelbart.

Etterretningskomiteen offentliggjorde i går en sladdet versjon av varslerrapporten mot Trump.

I en påfølgende høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus, gjenfortalte nevnte Schiff den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

- Desperat

Det er denne «opplesningen» Trump reagerer så voldsomt på:

«Adam Schiff leste på uredelig vis, med millioner av TV-tittere som publikum, opp en versjon av min samtale med Ukrainas president som ikke eksisterer. Han skulle angivelig lese den eksakte transkriberte versjonen av samtalen, men han endret ordene total for å få det til å høres fryktelig ut - og for å få meg til å høres skyldig ut», skriver Trump, og følger opp:

«HAN VAR DESPERAT OG HAN BLE TATT PÅ FERSKEN. Adam Schiff løy derfor til kongressen, og forsøkte å lure det amerikanske folk. Dette har han gjort i to år. Basert på denne svindelen, ber jeg ham om å umiddelbart trekke seg fra kongressen!»

Kort tid seinere fulgte Trump opp med nok et angrep på Schiff:

«Representant Adam Schiff fant på samtalen min med Ukrainas president, og leste den for kongressen og millioner (av mennesker, red.anm). Han må trekke seg og bli etterforsket. Dette har han gjort i to år. Han er en syk mann!»

Bråket, som nå har ledet fram til starten på en riksrettsprosess mot Donald Trump, startet med et varsel fra en etterretningskilde. Personen slo alarm etter å ha blitt kjent med innholdet i en samtale mellom Trump og Ukrainas president i sommer.

Personen, en ansatt i den amerikanske etterretningstjenesten, leverte et varsel mot presidenten 12. august i år.

Varselet gjelder blant annet at Trump skal ha forsøkt å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å etterforske Hunter Biden, sønnen til Trumps politiske rival Joe Biden, som satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Tirsdag varslet Det demokratiske partiet at de nå vil stille USAs president for riksrett. Donald Trump og Det hvite hus har selv gått ut med en transkribert versjon av samtalen.

Torsdag ble selve varselet offentliggjort i form av en rapport, etterfulgt av en høring i Representantenes hus.

SISTE NYTT: Dagbladets kommentator Marie Simonsen med siste nytt om rapporten som kan førte til at Donald Trump blir stilt for riksrett. Vis mer

- Gjør meg en tjeneste

Der parafraserte Schiff Trumps uttalelser på følgende måte:

- Essensen i det president Trump sa var: «Vi har vært veldig snille med landet ditt, veldig snille. Ingen andre land har gjort like mye som oss. Men vet du hva, jeg ser ikke hva vi får tilbake. Jeg hører hva du ber om, jeg har imidlertid også et ønske om at du skal gjøre meg en tjeneste», etterapet Schiff, og fortsatte:

«Jeg kommer bare til å si dette sju ganger, så jeg vil at du skal høre godt etter. Jeg vil at du skal finne dritt på min politiske motstander, og mye av det. Om dette og hint. Jeg skal sette deg i kontakt med folk, ikke hvem som helst. Jeg skal sette deg i kontakt med USAs justisminister, min justisminister, Bill Barr. Han har USAs politimyndigheter i ryggen. Jeg skal sette deg i kontakt med Rudy (Giuliani, red.anm.), du kommer til å elske ham, stol på meg. Du vet hva jeg ber om, så jeg skal bare si dette noen ganger til, på et par andre måter. Og forresten ikke ring meg igjen. Jeg ringer deg når du har gjort det jeg har bedt om».

Deretter uttalte Schiff at dette «i sum utgjør det presidenten (Trump, red.anm.) forsøkte å kommunisere til Ukrainas president».

Uttalelsen er på ingen måte en ordrett gjengivelse av Trumps uttalelse. Demokratene har beskrevet Schiffs parafrasering som en parodi, for å vise alvoret i det de mener er Trumps grove overtramp.

Seinere i høringen, sa Schiff selv følgende:

- Min oppsummering av presidentens samtale var delvis ment å være en parodi. Det faktum at det ikke er tydelig er et eget problem i seg selv.

Trump, og et solid knippe republikanere, mener det er løgn.

- Ville legge lokk på referatet

Av den ni sider lange rapporten framgår det at Det hvite hus forsøkte å legge lokk på referatet av samtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Referatet ble lagret i et annet system enn slike notater vanligvis lagres, og var derfor ikke tilgjengelig for dem som vanligvis har tilgang til slike dokumenter, går det fram av rapporten.

I stedet ble det lagret i et system som vanligvis bare brukes til svært sensitivt materiale. Av rapporten går det fram at en sentral medarbeider i Det hvite hus kaller dette misbruk av dette systemet, fordi samtalen ikke inneholdt sensitive opplysninger av sikkerhetsmessig karakter.

Ordren om å gjøre det på denne måten skal ha blitt gitt av «Det hvite hus-advokater».

Mener Trump truet med vold

Seint torsdag kveld publiserte LA Times et lekket opptak fra en samtale under en tilstelning for USAs FN-delegasjon i New York tidligere på dagen hvor president Donald Trump uttrykte et ønske om å få vite hvem varsleren og hans eller hennes kilder er.

- Jeg ønsker å vite hvem denne personen er. Hvem er det som ga varsleren informasjonen? Fordi det er nært å være en spion, sier Trump i lydklippet og fortsetter:

- Dere vet hva vi pleide å gjøre i gamle dager da vi var smarte? Ikke sant? Spioner og forræderi brukte vi å håndtere på en litt annen måte enn vi gjør nå.

GAMLE DAGER: I et lydklipp som er lekket til pressen, forteller en åpenhjertig Donald Trump om hva han mener om varsleren i den pågående politiske skandalen. Video/lydklipp: CNN/AP / L.A. Times Vis mer

Forræderi kan medføre dødsstraff i USA, og ordene ble møtt med latter fra personer til stede under møtet.

- Forkastelig

Det ble de derimot ikke av leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff - som Trump nå angriper. Torsdag kveld omtalte Schiff Trumps uttalelser som «en forkastelig invitasjon til voldsbruk mot vitner som inngår i etterforskningen».

Seinere samlet kongressdemokratene Elliot Engel, Elijah Cummings og nevnte Schiff seg om en felles uttalelse hvor de anklager Trump for å forsøke å hindre etterforskningen.

«Vi fordømmer presidentens angrep og inviterer våre republikanske motparter til å gjøre det samme fordi Kongressen må gjøre sitt ytterste for å beskytte denne varsleren og alle varslere», skriver de og fortsetter:

«Trusler om vold fra landets leder har en skremmende effekt på hele varslerprosessen, noe som har alvorlige følger for vårt demokrati og nasjonale sikkerhet».

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling