Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea:

Trump raser etter Nord-Koreas rakettoppskyting: - En avskyelig trussel

Krever sterkere sanksjoner mot diktaturstaten.

KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet krigstrusler mot hverandre de siste ukene. Foto: NTB Scanpix
KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet krigstrusler mot hverandre de siste ukene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump raser, mens Sør-Koreas nyvalgte president kalte inn til hastemøte, etter at Nord-Korea gjennomførte nok en testoppskyting av det som antas å være en ballistisk rakett søndag.

Det var det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som først meldte om oppskytingen som skal ha skjedd søndag morgen lokal tid.

Trump mener Nord-Koreas siste testoppskyting av et missil bør føre til langt sterkere sanksjoner mot landet, melder Det hvite hus.

- La denne siste provokasjonen fungere som en oppfordring til alle nasjoner om å implementere langt sterkere sanksjoner mot Nord-Korea, heter det i en kort uttalelse fra Det hvite hus søndag.

- Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, står det videre.

Raketten var ifølge presidenten så nær Russland at han «ikke kan se for seg at Russland er fornøyd».

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Inkalte til hastemøte

Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in var raskt ute med å fordømme testoppskytingen, og inkalte natt til søndag (norsk tid) landets sikkerhetsrådgivere til et hastemøte. Under møtet kalte han oppskytingen for en «hensynsløs provokasjon», ifølge NTB.

Japans statsminister var heller ikke fornøyd med oppskytingen, som han omtaler som «totalt uakseptabel» og en alvorlig trussel mot Tokyo. Det etter at raketten landet i Japanhavet, etter å ha flydd i rundt 30 minutter - noe som tyder på at prøveoppskytingen var vellykket, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Vi protesterer på det kraftigste mot Nord-Korea, sier Japans statsminister og lover reaksjonr.

Raketten skal ha flydd mellom 700 og 800 kilometer før den landet i Japanhavet, skriver Yonhap.

Oppskytingen og USAs reaksjon kommer bare dagen etter at den nordkoreanske diplomaten Choe Son-hui, som nylig var i Oslo for å møte eksperter og tidligere embetsfolk fra USA, sa at Pyongyang er åpen for dialog med USA.

- Landet i Japanhavet

Den amerikanske stillehavskommandoen bekrefter oppskytingen, og opplyser at den fortsatt undersøker hvilken type missil det er snakk om, men det skal ikke ha vært en langtrekkende rakett.

En militærkilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at oppskytingen fant sted ved Kusong, nordvest for hovedstaden Pyongyang, like før klokken 5.30 søndag morgen lokal tid.

Seinest 9. mai sa Nord-Koreas ambassadør til Storbritannia, Choe II, til Sky News at Nord-Korea vil opprettholde sine ballistiske og kjernefysiske utviklingsprogrammer, og hevdet at en sjette, kjernefysisk prøveoppskyting ville skje så fort landets leder bestemte seg for tid og sted.

Sist Nord-Korea testet en ballistisk missil var 29. april i år. Ifølge kilder eksploderte missilet like etter oppskyting.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Bryter med resolusjoner

I løpet av det siste halvannet året har Nord-Korea avfyrt en rekke missiler og gjennomført atomprøvesprengninger i strid med FN-resolusjoner. Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

Nord-Korea har tidligere uttalt at landets mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland.

Tidligere i måneden ble USAs omstridte rakettskjold THAAD ferdig installert i Sør-Korea, og søndagens rakettoppskytning var den første siden THAAD kom på plass.

(NTB/Dagbladet)