Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud:

Trump raser etter nytt nei til innreiseforbudet: - VI SEES I RETTEN!

Kom med kjennelse i natt.

INNREISEFORBUD: Domstolen som har vurdert president Donald Trumps innreiseforbud, opprettholder kjennelsen som satte forbudet til side. Trump anker trolig videre. Foto: Reuters / NTB Scanpix
INNREISEFORBUD: Domstolen som har vurdert president Donald Trumps innreiseforbud, opprettholder kjennelsen som satte forbudet til side. Trump anker trolig videre. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den føderale ankedomstolen, som har vurdert Donald Trumps innreiseforbud, opprettholder kjennelsen som opphevet innreiseforbudet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det skjer etter at en lavere rettsinstans forrige uke opphevet innreiseforbudet. Trumps regjering hadde et håp om at denne beslutningen ville bli omgjort av ankedomstolen i San Francisco.

Det skjedde altså ikke.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Over 29 sider kommer domstolen med en knusende avvisning av Trump-administrasjonens juridiske argumentasjon.

Dommerne begrunner opprettholdelsen med det faktum at Trump-administrasjonen «ikke klarte å fremlegge bevis for at en eneste statsborger fra de rammede landene, har gjennomført et terrorangrep i USA», skriver nyhetsbyrået AP.

- Fremfor å legge frem bevis som forklarer hvorfor det er et behov for presidentordren (innreiseforbudet, red.anm.), mener regjeringen at vi ikke skal vurdere (de juridiske sidene av) beslutningen i det hele tatt. Vi er uenige, skriver de tre dommerne i sin kjennelse.

- Vi sees i retten

Dermed kan statsborgere fra de sju landene, alle med en overveiende muslimsk befolkning, som ble rammet av Trumps innreiseforbud, fortsatt slippe inn i USA.

Nå er det ventet at saken vil bli anket videre til USAs høyesterett, noe Trump langt på vei bekrefter i en Twitter melding natt til fredag.

– VI SEES I RETTEN, RIKETS SIKKERHET STÅR PÅ SPILL! nærmest roper han ut med store bokstaver på Twitter.

Det midlertidige innreiseforbudet, som var aktivt i en uke ved månedsskiftet, omfatter mange reisende fra sju overveiende muslimske land, samt flyktninger.

Presidentordre

Det var i slutten av januar Donald Trump signerte en presidentordre om at statsborgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria er uønsket i USA, med mindre de har gyldig opphold i landet. Forbudet er ment å forhindre terror.

Forbudet har fått sterk kritikk, og flere tusen amerikanere gikk i demonstrasjoner flere steder i USA få dager etter at avtalen ble signert.

I 90 dager fra 27. januar vil nordmenn som også har statsborgerskap i et av de sju aktuelle landene verken få utstedt visum eller kunne reise inn i landet. Ifølge UDI gjelder dette over 51 000 nordmenn.

Siden 1991 har norske myndigheter innvilget norske statsborgerskap til i alt 51 186 personer som UDI mener det er rimelig å anta ikke har fått eller blitt løst fra sitt originale statsborgerskap

Dagbladet følger saken

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling