Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump raser etter Syria-angrep: Kaller Assad for «et dyr»

Trump hardt ut mot Russland, Iran og Syrias president, Bashar al-Assad.

FORDØMMER ANGREPET: USAs president Donald Trump lover at de som står bak det nylige angrepet i Syria «skal betale dyrt». FOTO: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Olivier Douliery
FORDØMMER ANGREPET: USAs president Donald Trump lover at de som står bak det nylige angrepet i Syria «skal betale dyrt». FOTO: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Olivier Douliery Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump sier at de som står bak angrepet «skal betale dyrt».

Minst 80 mennesker ble drept i angrep lørdag, rundt 40 av dem som følge av kvelning i kjellere og tilfluktsrom som kollapset under angrepene.

I en rekke Twitter-meldinger kritiserer Trump Russlands president Vladimir Putin, Russland og Iran for å støtte Syrias president, Bashar al-Assad, som han kaller for «Dyret Assad».

Han krever at området åpnes for medisinsk hjelp, og kaller det hele en humanitær krise som har oppstått helt uten grunn.

Også den forrige amerikanske presidenten, Barack Obama, får gjennomgå av Trump, som hevder at Obama kunne hindret krisen for lenge siden.

Syria nekter å stå bak angrepet

Ifølge ubekreftede meldinger kan over 100 mennesker ha blitt drept i angrepene.

- Assads regime og deres manglende evne til å stanse bruken av kjemiske våpen i Syria gjør at man stiller spørsmål ved hvor opptatt av å finne en løsning de er, sier Heather Nauert, talsperson for det amerikanske Utenriksdepartement.

Den syriske regjering nekter på sin side å stå bak angrepene, og anklager opprørere for å stå bak:

- Jaish al-Islam fabrikkerer slike kjemiske angrep i et forsøk på å bremse den syriske hærens framrykking, sier en regjeringskilde til det statlige nyhetsbyrået SANA.

Russland, Assad-regiments fremste allierte, nekter også for at det ble benyttet kjemiske våpen lørdag, og nekter å la seg kritisere av USA:

- Vi tilbakeviser bestemt denne informasjonen, sier generalmajor Jurij Jevtusjenko, som leder det russiske senteret for forsoning mellom de krigførende parter i Syria.

Frankrike ber FN reagere

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier at FNs sikkerhetsråd snarest bør vurdere situasjonen i Syria.

- Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, sa han søndag ifølge NTB.

Frankrike har flere ganger uttrykt at bruk av kjemiske våpen er å krysse en «rød linje» som kan innebære at Frankrike vil svare med angrep.

Heller ikke USA utelukker at de vil svare militært.

- Jeg vil ikke utelukke noe, sa en høytstående tjenesteperson for Det hvite hus søndag.

Mange reaksjoner

EU ber Iran og Russland bruke sin innflytelse til å hindre ytterligere angrep, og FN-sjef António Guterres sier han er «dypt bekymret».

Pave Frans, en rekke humanitære organisasjoner og flere land er blant de som har uttrykt sterk bekymring. Også Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, er blant de som har kommentert angrepet:

- Jeg er svært bekymret over den intensive voldsbruken i Douma i Øst-Ghouta det siste døgnet, inkludert rapporter om økt luftbombing, sier hun i en uttalelse.

- Rapportene som indikerer at et stort antall sivile kan ha blitt drept og skadd av kjemiske stridsmidler i Douma, gir grunn til bekymring, sier ministeren og legger til at de som står bak bruk av slike våpen, må holdes ansvarlig.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!