Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Nord-Korea:

Trump raser mot Kims trusler: - «Gærningen» kommer til å bli testet som aldri før

I går kalte Nord-Koreas diktator Trump for en «mentalt forstyrret senil gamling». Nå slår USAs president kraftig tilbake.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdenssamfunnet har i lengre tid advart Donald Trump og Kim Jong-un mot la den livsfarlige ordkrigen eskalere. Fredag fulgte Kina opp med å be alle parter om å vise tilbakeholdenhet etter at Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, torsdag kalte Trump for en «mentalt forstyrret senil gamling».

Det er ikke sikkert at beskjeden hadde nådd hele veien til Det hvite hus, før Trump fredag nok en gang kastet seg over mobiltastaturet.

- Nordkoreanske Kim Jong-un, som åpenbart er en gærning som ikke har noe problem med å sulte eller drepe sitt eget folk, vil bli testet som aldri før, skriver Trump på Twitter fredag.

Trumps karakteristiske Twitter-utbrudd er det siste i en lang rekke trusler som har gått fram og tilbake mellom de to lederne de siste dagene:

Tirsdag:

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Donald Trump debuterte som taler foran FNs generalforsamling i New York. Foran 129 statsoverhoder kalte Trump Kim Jong-un for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag», i en tale som har fått slakt av blant annet statsledere, eksdiplomater og kommentatorer.

I den drøyt 40 minutter lange talen, der han blant annet varslet at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli det mest slagkraftige noensinne, truet han Nord-Korea med «total utslettelse».

«Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea» USAs president, Donald Trump, til FNs generalforsamling.

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump videre, og la til at han håper at de ikke må ødelegge regimet.

Onsdag:

Dagen etter den historiske talen raste det inn reaksjoner fra hele verden. Den norske eks-toppdiplomaten Kai Eide sa i et intervju med Dagbladet at Trump - med sin tale - «bekrefter overfor verden at han er farlig og uforutsigbar».

Norges statsminister Erna Solberg ga uttrykk for at hun ikke var spesielt begeistret for Donald Trumps retorikk.

- Jeg reagerer på et budskap som bidrar til å akselerere situasjonen. Samtidig så mente han jo at FN hadde en rolle, takket andre land i Sikkerhetsrådet for konstruktive bidrag og at det derfor er nødvendig å jobbe med en diplomatisk løsning, sa Solberg til Dagbladet og la til:

- Det er ingen militær løsning på situasjonen i Nord-Korea. Vi må finne en løsning i det diplomatiske arbeidet. Da må vi gi det full kraft framover.

KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet en rekke trusler mot hverandre de siste ukene. Foto: NTB Scanpix
KRIGSHISSING: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald J. Trump har begge rettet en rekke trusler mot hverandre de siste ukene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trumps FN-tale hadde også blitt lagt merke til i Nord-Korea. Landets utenriksminister Ri Yong-ho sammenlignet onsdag Trumps trusler med «lyden av en hund som bjeffer».

- Hvis han tror han kan skremme oss som lyden av en hund som bjeffer, er det virkelig en hundedrøm, sa Ri til reportere da han ankom hotellet sitt i New York onsdag.

Trump kritiserte på sin side tidligere president Bill Clinton, og Trumps argeste politiske konkurrent i fjorårets valgkamp - Hillary Clinton, for å komme med kritikk mot hans uttalelser.

Han retwitret også en melding som konkluderte med at kritikken mot Trump er «toppen av hykleri»:

- Obama og Clinton ga i realiteten atomvåpen til Nord-Korea, som følge av deres politikk, heter det i meldingen.

Torsdag:

I går kom reaksjonene fra Nord-Koreas diktator. I en uttalelse, som ble gjengitt av det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået og talerøret KCNA torsdag kveld, sier diktator Kim Jong-un at Trump er «uegnet til å være øverstkommanderende for et land»

Han beskrev også presidenten som «en skurk og en gangster som liker å leke med ild», og kalte Trump for «en mentalt forstyrret senil gamling».

Kim sa videre, ifølge KCNA, at Trumps kommentarer har overbevist ham.

- Veien jeg valgte er riktig og det er den jeg må følge til den siste, sier Kim Jong-un i uttalelsen, skriver AP. Hva slags vei det er snakk om, kom imidlertid ikke fram.

Fredag:
Og i dag var man altså tilbake i USA, der Trump lover at Kim vil bli «testet som aldri før».

Det skjedde få timer etter at Kina hadde gått ut med en klar advarsel til begge parter, der de ber om at de viser tilbakeholdenhet etter at Nord-Korea hintet om atomtest i Stillehavet.

Fra sidelinjene under FNs hovedforsamling i New York, snakket samtidig Kims utenriksminister Ri Yong-ho om en mulig test av en hydrogenbombe i Stillehavet - den første atomtesten utenfor nordkoreansk territorium, skriver NTB.

- Situasjonen på Koreahalvøya er nå alvorlig. Alle relevante parter må vise tilbakeholdenhet, istedenfor å provosere hverandre, sier Lu Kang, talsmann for kinesisk UD.

- Vi tror at den eneste måten å løse krisen på Koreahalvøya på, er gjennom at de relevante partene møter hverandre på halvveien. Kun slik kan man virkelig realisere håpet om fred og stabilitet på Koreahalvøya, sier han videre, ifølge NTB.

Kina har gjentatte ganger bedt om fredsforhandlinger, og antyder at Nord-Korea kan stanse atomvåpenaktivitetene sine dersom USA suspenderer militærøvelsene sine i regionen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!