IRRITERT: Donald Trump raser mot påstandene i den nye boka til Watergate-journalist, Bob Woodward. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / NTB scanpix
IRRITERT: Donald Trump raser mot påstandene i den nye boka til Watergate-journalist, Bob Woodward. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / NTB scanpixVis mer

Trump raser mot ny bok:
- Oppdiktet svindel

Watergate-journalist har kommet med ny bok om det indre liv i Det hvite hus.

«Mattis var spesielt opprørt og urolig og fortalte nærstående at presidenten oppført seg som, og hadde forståelsen til, en femte- eller sjetteklassing».

Slik beskriver Bob Woodward, prisbelønt journalist som blant annet gravde fram Richard Nixons rolle i Watergate-skandalen, forsvarsminister James Mattis' reaksjon etter et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i januar i år.

Stjal dokumenter

I sin nye bok, «Fear: Trump in the White House», beskriver Woodward, over 448 sider, det indre liv i Trumps presidentskap. Ifølge Woodward har boka blitt til ved flere hundre timer intervjuer med folk i Det hvite hus, i tillegg til møtenotater, personlige dagbøker og offentlige dokumenter, skriver Washington Post.

Mattis' utblåsning om Trumps barnslige perspektiv på ting kom altså i kjølvannet av et møte i sikkerhetsrådet, der Trump skal ha stilt seg spørrende til hvorvidt det var noe stort poeng for USA å ha militær tilstedeværelse på den koreanske halvøya.

Trump skal ha spurt hvorfor regjeringen brukte penger på det i det hele tatt.

- Vi gjør dette for å forhindre 3. verdenskrig, skal Mattis ha sagt.

Et sentralt tema i Woodwards bok er hvordan Trumps innerste krets forsøker å kontrollere presidentens impulser og forhindre katastrofer. Både for presidenten personlig og for nasjonen som helhet.

GJØR NARR: Det hvite hus' tidligere fotograf, Pete Souza, jobbet under Obamas presidentskap. Nå har han skapt en solid følgerskare på sosiale medier etter å gjentatte ganger ha kommet med skarpe stikk mot Donald Trump, ved bruk av bilder han har tatt av den tidligere presidenten. Video: NTB Scanpix / Ingrid Cogorno Vis mer

I boka beskriver Woodward blant annet det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

Gjentatte ganger beskrives det hvordan Trumps nasjonale sikkerhetsråd skal være rystet over presidentens manglende nysgjerrighet og kunnskap om forhold i verden, og hans forakt for tankene og perspektivene til framstående ledere i militæret og etterretningen.

Nektet å følge presidentens ordre

En av dem som ifølge boka er villige til å gå mot presidenten er forsvarsminister Mattis, som gjerne jobber svært sakte om han får ordre fra presidenten som han anser som hensynsløse.

I april 2017 skal Trump ha ringt Mattis for å si at han ville at USA skulle drepe Syrias president Bashar al-Assad, i kjølvannet av et kjemisk angrep i Syria.

- La oss drepe ham. La oss gå inn. La oss drepe hele jævla gjengen, skal presidenten ha sagt.

- Vi skal ikke gjøre noe av det. Vi skal være mer kontrollerte, skal Mattis ha sagt til en av sine rådgivere etter telefonsamtalen.

I stedet for å gå inn i Syria skal Mattis ha beordre Pentagon til å forberede en rekke luftangrep på syriske militære stillinger, angrep Trump seinere beordret.

- Forsvarsministre får ikke alltid velge hvilken president de jobber for, skal Mattis ha fortalt venner på et tidspunkt.

«De foraktelige ordene om presidenten som er knyttet til meg i Woodwards bok har aldri blitt ytret av meg eller i mitt nærvær», heter det i en uttalelse fra forsvarsministeren, som omtaler påstandene i boka som et «resultat av noens fantasi».

«Crazytown»

Også Trumps ryddegutt i Det hvite hus, stabssjef John Kelly, skal til tider være svært frustrert over presidentens gjøren og laden.

Det er tidligere blitt rapportert at Kelly kalte presidenten en «idiot» i et internt møte, og i boka skriver Woodward at Kelly gjentatte ganger skal ha sagt at presidenten er «ute av balanse» og «på villspor», ifølge New York Times.

- Vi er i «crazytown». Jeg aner ikke hvorfor noen av oss er her. Dette er den verste jobben jeg har hatt, skal Kelly ha sagt på et tidspunkt.

Til påstandene i boka sier Kelly at det ikke er sant at han har kalt presidenten en idiot, og at han og Trump har «et utrolig ærlig og sterkt forhold».

Bekymret advokat

Boka tar, naturlig nok, også for seg Trumps forhold til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning, og spesielt Trumps tidligere advokat, John Dowds, bekymringer.

Dowd skal ha vært overbevist om at Trump ville komme til å begå mened om han lot seg avhøre av Mueller. Derfor skal Dowd ha iscenesatt et prøveforhør i januar i år, for å få fram poenget sitt.

Der skal Dowd ha framprovosert fomling, selvmotsigelser og løgner. Det hele skal ha gått så langt at Trump til slutt mistet besinnelsen.

- Dette er en helvetes bløff. Jeg vil egentlig ikke vitne, skal presidenten ha sagt.

Seinere skal Dowd ha forsøkt å overtale Trump til å ikke vitne for Mueller, men Trump ville ikke høre på advokaten sin.

- Jeg kommer til å være et godt vitne, skal Trump ha sagt.

- Du er ikke et godt vitne. Herr president, jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg, skal Dowd ha sagt, før han sa opp neste morgen.

LURING: Komikeren John Melendez skal ha tulleringt Trump, og utgitt seg for å være senatoren Bob Menendez. Dette opptaket viser samtalen mellom de to, ifølge komikeren. Video: CNN / Stuttering John Podcast Vis mer

«Oppdiktet svindel»

Natt til onsdag har også Trump gått til angrep på påstandene i boka.

«Woodward-boka har allerede blitt tilbakevist og diskreditert av General (forsvarsminister) James Mattis og General (stabssjef) John Kelly. Deres sitater er oppdiktet svindel, et publikumsbedrag», skriver presidenten på Twitter.

Litt seinere på natta kom Trump med nye utfall mot påstander i boka.

«Så mange løgner og falske kilder, sier at jeg kalte Jeff Sessions (justisminister, journ.anm.) 'mentalt tilbakestående' og en 'dum søring'. Jeg sa ingen av delene, har aldri beskrevet folk på den måten, inkludert Jeff, og det å være en søring er en STRÅLENDE ting», skriver presidenten.