Trump raser: - Ransaket av FBI

Donald Trump hevder at FBI har ransaket hjemmet hans i Florida.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, skal ha blitt ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trumps hjem i Florida skal ha blitt ransaket av FBI, hevder den tidligere presidenten i en uttalelse på sitt eget nettsted, TruthSocial.

- Dette er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skriver den tidligere presidenten.

- Ettersom jeg har samarbeidet med de relevante myndighetsinstansene, var denne denne uanmeldte ransakelsen verken nødvendig eller passende, skriver han videre.

Verken FBI, Justisdepartementet eller Det hvite hus ønsker å kommentere saken, skriver flere amerikanske medier.

Klassifiserte dokumenter

FBI har i lang tid etterforsket stormingen av Kongressen i januar 2021. Årsaken til ransakingen - og om det har sammenheng med denne granskingen - er ikke offentliggjort.

Kilder til både nyhetsbyrået AP og The New York Times hevder imidlertid at ransakingen skal ha sammenheng med at Trump tok med seg gradert materiale fra Det hvite hus da han gikk av som president.

POLITI: Bilder fra Trumps Florida-residens natt til tirsdag viser stort politioppbud. Foto: AFP / NTB
POLITI: Bilder fra Trumps Florida-residens natt til tirsdag viser stort politioppbud. Foto: AFP / NTB Vis mer

I USA er det potensielt ulovlig å ødelegge saksdokumenter i henhold til the Presidental Records Act. Denne lovgivningen inneholder bestemmelser som skal sikre at dokumenter som presidenten eller visepresidenten har opprettet eller mottatt skal arkiveres. Hensikten med en slik lovgivning er at dokumenter skal tas vare på og tilgjengeliggjøres for ettertida.

Trump tok med seg de hemmelighetsstempelde dokumentene til Mar-a-Lago da han flyttet ut av presidentboligen. I februar leverte han tilbake 15 esker med dokumenter etter at Nasjonalarkivet truet med å gå til rettslige skritt.

Donald Trumps sønn Eric Trump sier til Fox News at ransakelsen skyldes at Nasjonalarkivet ønsker å få flere dokumenter utlevert, skriver Reuters.

- Angrep

Trump omtaler aksjonen som et angrep fra den radikale venstresiden i Demokratene, og hevder det skjer fordi de ikke ønsker at han skal stille som presidentkandidat i 2024.

- Hva er forskjellen på dette og Watergate? spør Trump og henviser til skandalen som førte til at Richard Nixon måtte gå av etter et innbrudd i Demokratenes partikontorer.

- Nå skjer det i revers: Demokratene bryter seg inn i hjemmet til USAs 45. president, skriver Trump.

Trump skal ikke ha vært på eiendommen da ransakelsen fant sted, ifølge CNN, som har vært i kontakt med Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer