Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump reagerer etter senatshøring: - Når skal dette skattepenge-finansierte narrespillet ta slutt?

Presidenten tok til Twitter for å komme med sine kommentarer til senatshøring.

MEDIEREFS: Donald Trump mener dagens senatshøring beviser at det ikke finnes beviser for at hans administrasjon har hatt kontakt med Russland. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
MEDIEREFS: Donald Trump mener dagens senatshøring beviser at det ikke finnes beviser for at hans administrasjon har hatt kontakt med Russland. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag fortalte tidligere justisminister Sally Yates i en senatshøring om hvordan hun advarte Trump-administrasjonen om Michael Flynn, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren som måtte gå på grunn av en samtale med den russiske ambassadøren Sergej Kislyak.

HYLLER: Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har sagt opp etter drøye tre uker i jobben. I sitt avskjedsbrev hyller han Donald Trump, og sier han er sikker på at Trump kommer til å bli en av USAs største presidenter. Video: CNN Vis mer

- Vi trodde at Flynn var kompromittert, sa Yates om hvorfor de advarte Trumps administrasjon og viste til et møte hun holdt med Donald McGahn, juridisk rådgiver ved Det hvite hus, 26.januar.

Under høringen avviste hun å kommentere hvorvidt det finnes beviser for samarbeid mellom Donald Trumps valgapparat og Russland. Årsaken til det var, ifølge Yates, at et eventuelt svar ville kreve at hun oppga hemmeligstemplet informasjon.

Tidligere etterretningssjef James Clapper, som også måtte svare for seg i høringen, ga uttrykk for at han ikke hadde sett noen bevis på at det var kontakt mellom Russland og Trump-kampanjen.

Trump på Twitter

I etterkant av høringen tok president Donald Trump til Twitter for å gi sin dom over senatshøringen.

«James Clapper understreket det alle, inkludert de falske mediene, allerede vet. Det er «ikke noe bevis» for samarbeid mellom Russland og Trump. Sally Yates gjorde de falske mediene ekstremt ulykkelige i dag. Hun fortalte ikke noe annet enn gamle nyheter», skrev Trump.

«Denne historien om Russland-Trump-samarbeid er en bløff. Når vil dette skattepengefinansierte narrespillet ta slutt?»

Ifølge Trump er den viktigste saken den som dreier seg om overvåkning.

«Hvorfor skriver ikke media om dette?»

Overvåkningssaken Trump sikter til dreier seg om Carter Page, Trumps tidligere valgkamprådgiver.

Overvåkning

I forrige uke ble det nemlig kjent at FBI i fjor sommer fikk en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Carter Page.

De mente det var grunn til å tro at Carter Page jobbet som agent for Russland.

Dette måtte tilidgere etterrretningssjef Clapper svare for i Senatet mandag. Der ble han presset på tidligere uttalelser.

Da Trump tidligere i år anklaget sin forgjenger Barack Obama for å ha overvåket ham under valgkampen, avviste Clapper dette og sa at det ikke fantes noe bevis for overvåkning.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer

Under senatshøringen ga Clapper uttrykk for at han ikke kjente til FBIs etterforskning.

- Og det stemmer overens med mine offentlige uttalelser, sa Clapper, ifølge New York Times.

Trumps rådgiver måtte gå av i fjor høst, tilsynelatende delvis som følge av oppmerksomheten han fikk for sine turer til Moskva, som han sa var private reiser.

«Hvorfor tok det 18 dager?»

Selv om Trump mener dette er det viktigste, er spørsmålet amerikanske medier stiller seg hvorfor det tok Det hvite hus 18 dager fra de ble advart om Flynns løgner til han fikk sparken.

For problemet til Flynn var at uttalelser fra visepresident Mike Pence, basert på det Flynn selv hadde oppgitt om hans møter med den russiske ambassadøren, var feilaktige.

Sally Yates fortalte mandag at hun forventet at Det hvite hus ville reagere raskt etter at hun hadde gitt dem opplysninger om at Flynn kunne bli utsatt for russisk utpressing og at han snakket usant.

- Vi var ikke de eneste som visste alt dette. Russerne visste også om det han hadde gjort, og at han hadde villedet visepresidenten, uttalte Yates under senatshøringen.

Flynn ble som kjent sparket til slutt, men først 18 dager senere, etter at Washington Post hadde omtalt advarslene fra Yates.

Mente Flynn ikke hadde gjort noe galt

CNN gjengir et lengre utdrag fra en pressekonferanse Trump holdt i forbindelse med sparkingen av Flynn, der Trump sier følgende om informasjonen Det hvite hus fikk av Yates vedrørende Flynn.

- Det virket ikke som om han hadde gjort noe galt.

I februar uttalte også stabssjef ved Det hvite hus Reince Priebus at de hadde fått advarselen, og at de satte sin juridiske ekspertise på saken.

- Men de sa at de ikke fant at det var noe galt med det som hadde blitt sagt, sa Priebus.

Det får flere amerikanske medier til å spørre seg om Det hvite hus gjorde noe med informasjonen de fikk i det hele tatt, og hva de i så tilfelle gjorde.

Sally Yates ble sparket som fungerende justisminister bare noen dager etter samtalen med Det hvite hus. Årsaken var at hun nektet å forsvare den omstridte presidentordren om innreiseforbud fra folk fra flere muslimske nasjoner.