Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstreme høyregrupper:

Trump retvitret meldingene hennes. Nå er hun dømt for hatkriminalitet

I november i fjor retvitret president Trump meldingene fra ekstrem-høyre-leder Jayda Fransen. Nå er hun dømt for hatkriminalitet mot muslimer.

DØMT: Britain First-lederne Paul Golding og Jayda Fransen ble i dag dømt for hatkriminalitet. Her på vei til rettssalen tidligere i år. Foto: Scanpix
DØMT: Britain First-lederne Paul Golding og Jayda Fransen ble i dag dømt for hatkriminalitet. Her på vei til rettssalen tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne av den ekstreme høyre-gruppa Britain First i Storbritannia har blitt fengslet for antimuslimsk hatkriminalitet etter å ha angrepet mennesker som de mente var involvert i en pågående voldtektssak. Det viste seg at de angrep feil folk, skriver The Independent.

Det er lederne Paul Golding og Jayda Fransen som nå er dømt til henholdsvis 18 og 36 uker i fengsel for en rekke tilfeller der de «bevisst har valgt ut sine ofre», for så å angripe og trakassere disse på grunn av religionen, som var islam.

BUING: Det ble blandede reaksjoner under den tradisjonsrike, årlige talen da Donald Trump snakket om innvandring. Video: AP Vis mer

- Ikke velkommen

Dagbladet møtte de to lederne i London i 2015:

- Alle muslimer er ekstreme. Vi er lei av muslimske patruljer som angriper menn som drikker øl og som ber kvinner dekke seg til. Vi ønsker dem ikke velkommen. Det skal ikke være muslimske områder i England, og vi jobber for å ta landet vårt tilbake og for å kristne landet, sa Jayda Fransen til Dagbladet den gang.

Da hadde den høyreekstreme gruppa startet opp kristne patruljer, der nestleder Jayda Fransen delte ut løpesedler med store kors og følgende melding til de muslimske innbyggerne hun møtte i gatene: England skal kristnes, muslimene skal forlate landet.

Angrep uskyldige

Nå er de to fengslet for hatkriminalitet. Dommeren Justin Barron sa at deres ord og handlinger «demonstrerte fiendtlighet» mot muslimer og islam.

En av sakene Fransen ble dømt for, var en hendelse i mai i fjor, da hun gikk til hjemmet til en muslimsk mann. Han var ikke hjemme. Det var hans gravide kjæreste og parets to barn, på tre år og 18 måneder.

I retten vises en video av Fransen, som dundrer på parets dør, mens hun roper: «Kom ut, din motbydelige voldtektsmann, kom igjen», ifølge The Independent.

Anklagerne sa at hendelsen over bare var en av mange, der Fransen og Golding «filmet og trakasserte mennesker» som de - feilaktig - trodde var involvert i en voldtektsrettssak.

- I alle sakene har de angrepet uskyldige mennesker. De filmet dette, for så å legge det ut på sosiale medier, sier en av anklagerne.

Nekter for alt

Han forteller videre at de to laget løpesedler som de la i folks postkasser. Her ble folk beskrevet som voldtektsmenn, med navn og adresse.

Både Fransen og Golding benekter at de er rasister, og Fransen sier hun bare har stått bak kampanjer mot folk som er anklaget for voldtekter. Golding sier at han bare var Fransens kameramann, melder BBC.

- Dette er en veldig trist dag for britisk rettsvesen. Alt jeg gjorde var for barna i landet vårt, sa Fransen i retten.

Retvitret av Trump

USAs president Donald Trump fikk massiv kritikk da han retvitret en rekke av Britain First sine videoer, noe han beklaget i januar i år.

De to dømte, Jayda Fransen og Paul Golding får nå massiv støtte blant sine tilhengere på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!