Trumps utvalgte:

Trump: Rex Tillerson blir ny utenriksminister

Trump har valgt utenriksminister.

Putin: Rex Tillerson kalles amerikaneren som har best forhold til Ruslands preisdent, Vladimir Putin. Nå er han USAs neste utenriksminister. Foto: Reuters /Joshua Roberts / NTB Scanpix
Putin: Rex Tillerson kalles amerikaneren som har best forhold til Ruslands preisdent, Vladimir Putin. Nå er han USAs neste utenriksminister. Foto: Reuters /Joshua Roberts / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljegiganten ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson er utpekt som USAs nye utenriksminister, bekrefter Donald Trump.

Allerede for flere dager siden opplyste kilder blant Trumps medarbeidere at Tillerson trolig ville bli utpekt.

Natt til tirsdag norsk tid meldte flere amerikanske medier at avgjørelsen var tatt, og noen timer senere kom bekreftelsen fra Trump selv. I en uttalelse framhever Trump Tillersons «brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk».

Avdekket i morges

I morges meldte flere medier om ministervalget. New York Times, Washington Post og NBC News er blant dem som meldte dette, med henvisning til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Tidligere har kilder blant Trumps medarbeidere sagt at Tillerson trolig ville bli utpekt som utenriksminister. Selv har Trump opplyst at han vil presentere sin beslutning tirsdag morgen lokal tid.

Andre kandidater som har vært aktuelle for utenriksministerjobben er tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney, tidligere FN-ambassadør John Bolton, tidligere CIA-sjef David Petraeus og tidligere Ford-sjef Alan Mulally.

Skeptiske senatorer

Romney bekreftet i et Facebook-innlegg at han ikke fikk jobben.

– Det har vært en ære å ha blitt vurdert som utenriksminister. Mine samtaler med president Trump har vært både hyggelige og opplysende. Jeg har veldig store forhåpninger om at den nye administrasjonen vil lede nasjonen og tilføre landet styrke, velstand og fred, skriver Romney.

I 2013 overrakte Putin en medalje til Tillerson – den russiske vennskapsordenen.

Skal granske Russlands rolle

Senator Marco Rubio, som sitter i utenrikskomiteen i Senatet og var én av Trumps rivaler i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, har gjort det klart at han ikke synes det er positivt at Tillerson er «Vladimirs venn».

Etterretningsorganisasjonen CIA skal nylig ha konkludert med at Russland prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget med dataangrep og lekkasjer i håp om å få Trump valgt til president.

Trumps valg av Tillerson som utenriksminister skjer dagen etter at Republikanernes øverste ledere i Kongressen bekreftet at de støtter kravet om en gransking av anklagene mot Russland

(NTB)