Corona

Trump ringte corona-ekspert: - Veldig ubehagelig

Det Hvite Hus' corona-rådgiver bryter tausheten om den tidligere presidenten.

UBEHAGELIG: Deborah Birx, her sammen med Donald Trump, forteller at hun hadde en ubehagelig samtale med den daværende presidenten etter å ha uttalt seg om pandemien på CNN. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
UBEHAGELIG: Deborah Birx, her sammen med Donald Trump, forteller at hun hadde en ubehagelig samtale med den daværende presidenten etter å ha uttalt seg om pandemien på CNN. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Corona-situasjonen i USA preger fremdeles landet, til tross for at omkring 70 prosent av alle amerikanere over 65 år har fått minst én dose med vaksine. Det daglige dødstallet er i snitt under 1000 for første gang siden november.

Det er imidlertid langt under det som var situasjonen tilbake i august, da landet for første gang siden mai registrerte mer enn 2000 coronarelaterte dødsfall på ett døgn.

Samtidig kollapset forhandlingene om en krisepakke i forbindelse med pandemien, og antall smittetilfeller passerte fem millioner.

UT MOT CORONAEKSPERT: Donald Trump kaller smittevernekspert Deborah Birx' sine nye uttalelser patetiske. Video: AP Vis mer

- Veldig vanskelig

I en fersk dokumentar på CNN forteller doktor Deborah Birx, corona-rådgiver og -ekspert i Det Hvite Hus, om hvordan hun opplevde situasjonen. Der forteller hun også om en telefon hun fikk fra daværende president Donald Trump, etter å ha figurert på CNN i august og advart både om den nye smittefasen og oppfordret folk til ikke å ignorere den alvorlige situasjonen.

- Jeg fikk en telefon fra Donald Trump som var veldig ubehagelig, veldig vanskelig og veldig direkte, forteller Birx i dokumentaren.

- Alle var misfornøyde

Ifølge corona-eksperten var situasjonen i Det Hvite Hus på den tida tøff å håndtere. Samtlige hadde ifølge doktoren vært misfornøyde med måten hun hadde uttalt seg på i intervjuet.

- De var misfornøyde med måten jeg hadde uttrykt meg på, og at jeg hadde vært så tydelig om pandemien, sier Birx i dokumenteren med navn «COVID WAR: The Pandemic Doctors Speak Out».

På spørsmål om hun kan fortelle eller sitere hva den daværende presidenten sa i telefonsamtalen, svarer Birx at hun bare øsnker å beskrive det som en ukomfortabel samtale.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Kunne vært unngått

I dokumentaren blir Birx også spurt om hvor stor betydning det hadde hatt om myndighetene hadde innført smitteverntiltakene som har vist seg å bremse spredningen av viruset tidligere.

- Jeg ser på det slik. Første gangen hadde vi en unnskyldning. Det var omtrent 100 000 dødsfall som kom fra den opprinnelige bølgen. Resten av dødsfallene kunne i mine øyne vært unngått eller betydelig redusert, sier Birx i dokumentaren ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer