Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump roser Gro

USAs president Donald Trump langer ut mot Verdens helseorganisasjon - men skryter av tidligere generalsekretær Gro Harlem Brundtland.

VIL KUTTE: President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer». Bilder fra AP. Vis mer

I et brev truer USAs president Donald Trump med å fryse støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO) permanent dersom ikke de gjennomfører «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager.

Mandag tvitret Trump bilde av brevet til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I brevet retter han sterk kritikk mot organisasjonen, men roser samtidig tidligere generalsekretær Gro Harlem Brundtland for hennes håndtering av SARS-epidemien i 2003.

- Mange liv kunne vært reddet hvis du hadde fulgt Dr. Brundtlands eksempel, skriver Trump til Ghebreyesus.

Brundtland var generalsekretær i WHO fra juli 1998 til juli 2003. Hun var også Norges første kvinnelige statsminister, og regjerte i tre perioder.

- Marionett

Samtidig som WHOs årsmøte pågikk mandag, gikk Trump hardt ut mot organisasjonen fra Det hvite hus.

- De er en marionett for Kina, de er Kina-sentriske for å si det på en hyggeligere måte, sa Trump ifølge NTB.

Han roser imidlertid Brundtland for det motsatte.

- Hun nølte ikke med å kritisere Kina for å sette den globale helsen if fare ved å forsøke å holde utbruddet skjult ved å arrestere varslere og sensurere media, skriver Trump i brevet.

Brundtland har på sin side gått kraftig ut mot Trumps WHO-stans.

- Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO. WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen, sa hun til NTB i april.

Rammet 30 land

Da sarsviruset brøt ut i Kina i november 2002, ble kinesiske myndigheter beskyldt for manglende åpenhet. Flere høytstående tjenestemenn fikk i ettertid sparken for håndteringen av utbruddet, og Kina fikk kritikk fra verdenssamfunnet

Brundtland sa den gang at «en sikker og frisk framtid» var avhengig av et globalt samarbeid.

Hun kunne i juli 2003 - ni måneder etter at utbruddet startet i Kina - meddele at den verdensomspennende epidemien var under kontroll. Hun poengterte samtidig at det ikke var ensbetydende med slutten på sarsviruset.

- Verden må forbli på vakt for nye sarstilfeller, understreket hun

Sarsviruset ble oppdaget i Guangdong-provinsen i Kina, og spredte seg raskt til over 30 land. Det var imidlertid bare seks land som ble alvorlig rammet. I landene som ble hardest rammet utgjorde helsearbeidere rundt 20 prosent av smittetilfellene, ifølge Forskning.no.

Det ble ikke påvist tilfeller av lungesykdommen i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!