Familien trekkes inn i skandalen:

- Trump sa: «Du minner meg om Ivanka»

USA-ekspert Hilmar Mjelde spekulerer på om Trump kan bruke Melania i en potensiell unnamanøver.

STORMEN STORMY: Det har stormet rundt Donald Trump de siste dagene, men verken Melania eller Ivanka Trump har kommentert skandalenyhetene. Trumps påståtte elskerinner har derimot trukket dem inn på tidligere tidspunkt. Foto: NTB Scanpix
STORMEN STORMY: Det har stormet rundt Donald Trump de siste dagene, men verken Melania eller Ivanka Trump har kommentert skandalenyhetene. Trumps påståtte elskerinner har derimot trukket dem inn på tidligere tidspunkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Michael Cohens avtale med påtalemyndigheten hevder han at det ble betalt hysjpenger til Stormy Daniels og Katy McDougal «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

I skyggen av skandalen har Trumps kone og datter, Melania og Ivanka, holdt lav profil. Siden Cohen-nyheten sprakk har ingen av dem uttalt seg om temaet, men begge har blitt dratt inn i skandalen på tidligere tidspunkt.

«Minner meg om Ivanka»

Både pornoskuespilleren Stormy Daniels og playboymodellen Karen McDougal har tidligere kommet med pikante påstander om sine angivelige samvær med Donald Trump.

Blant disse påstandene har spesielt Ivanka blitt nevnt:

I et intervju med CBS News hevdet Stormy Daniels at hun skal ha dasket Trump på rumpa med et magasin som han selv prydet forsiden av. Og det var da han skal ha sagt følgende:

- Trump sa: «Wow, du … du er spesiell. Du minner meg om Ivanka. Du er smart, pen og en kvinne man vil være sammen med. Og jeg liker deg».

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

- Unnskyld, Melania

I et intervju med CNN hevdet også McDougal at Trump sammenliknet henne med Ivanka.

- Han sa jeg var pen og smart, som Ivanka. Det var ikke så mange sammenlikninger, men det var noen. Han snakket mye om henne, hevdet hun.

- Hva vil du si til Melania? spurte journalisten.

- Det er vanskelig. Hva kan man si, bortsett fra unnskyld? svarte McDougal gråtkvalt. - Jeg hadde ikke villet at noe sånt skulle blitt gjort mot meg. Jeg beklager.

Om påstandene stemmer, er det ikke første gang Trump sjokkerer med uttalelser om dattera. Han har blant annet sagt at Ivanka har «den fineste kroppen», og spurt om det er noe galt i å «være mer seksuelt tiltrukket av dattera si, enn kona».

Mens i et intervju med Rolling Stone overlot han noe til fantasien:

- Hun er virkelig noe for seg selv. Og for en skjønnhet hun er. Om jeg ikke var lykkelig gift, og - du vet - faren hennes ...

Melanias svar

Da Daniels-nyheten blusset opp i desember i fjor, forsvant Melania fra offentligheten. En måned seinere - under Trumps «State og the union»-tale - viste hun seg igjen.

Etter at Daniels dukket opp på CBS News, fikk vi endelig et svar fra Melania - gjennom hennes talskvinne Stephanie Grisham.

- Den lange lista over slibrige og regelrett feilaktige saker om fru Trump fra tabloidpressen og TV-programmer har sivet inn i «main stream media». Hun fokuserer på familien og sin rolle som førstedame - ikke de usannsynlige scenarioene som daglig fremmes av den falske pressen, skrev Grisham på Twitter.

I juni ble Melania nok en gang trukket inn i affæreskandalen - da av Trumps advokat Rudi Giuliani.

- Melania tror på ektemannen sin, og vet at det ikke stemmer, sa han om affærepåstandene.

Lynraskt svarte hennes talskvinne med at USAs førstedame ikke har ytret disse meningene overfor Giuliani.

- Jeg tror ikke at Mrs. Trump noensinne har delt sine tanker om noe som helst med Mr. Giuliani, sa Stephanie Grisham i en uttalelse.

DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Potensiell unnamanøver

Om Trump faktisk beordret betalingene, kan det vise seg å være et brudd på reglene for finansiering av valgkamper. Cohen har allerede sagt seg skyldig i både svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Selv mener Trump at ettersom pengene kom fra ham privat, kan det ikke betegnes som et valgkampbidrag - og er derfor ikke ulovlig. Flere eksperter er uenige i dette, og mener at alle bidrag under valgkampen går under den betegnelsen - selv Trumps egne penger.

Valgkampbidrag, eller ikke: USA-ekspert Hilmar Mjelde mener at det finnes en annen måte Trump kan vri seg unna på.

- Han kan si: «Nei, nei. Jeg prøvde ikke å påvirke valget. Jeg forsøkte bare å beskytte kona mi og ekteskapet mitt», sa Mjelde i et intervju med Dagbladet onsdag.

Om det stemmer at Trump beordret betalingene, understreker Mjelde at Trumps motivasjon for handlingen har mye å si.

- Om han gjorde det for å ikke ødelegge for egen valgkamp, så sitter han nok i saksa, sier Mjelde.

Gikk mot Trump

Både Melania og Ivanka har tidligere blitt kritisert for å ikke kommentere kontroversene rundt Trump. Men ved ett tilfelle markerte begge seg tydelig.

Det skjedde da det stormet rundt Trump-administrasjonen i forbindelse med migrantfamiliesaken tidligere i år. Melania gikk offentlig ut og kritiserte praksisen, mens Ivanka nylig omtalte det som et «bunnpunkt».

Så nå gjenstår det å se om de vil kommentere skandalen som førte til det som omtales som Trumps verste døgn siden han ble president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer