Trump saksøker Deutsche Bank og Capital One

For å hindre utlevering av kontoutskrifter. Trakassering, mener Trump.

SAKSØKER: F.v. Eric, Donald jr., Donald og Ivanka Trump står bak søksmålet mot storbankene. Her fotografert i 2014, da de tok første spadetak for Trump International Hotel i Washington D.C. Foto: Melvin / Mediapunch / Rex / NTB Scanpix
SAKSØKER: F.v. Eric, Donald jr., Donald og Ivanka Trump står bak søksmålet mot storbankene. Her fotografert i 2014, da de tok første spadetak for Trump International Hotel i Washington D.C. Foto: Melvin / Mediapunch / Rex / NTB ScanpixVis mer

USAs president Donald Trump og hans tre eldste barn - Eric, Donald jr. og Ivanka - leverte mandag et føderalt søksmål mot storbankene Deutsche Bank og Capital One. Formålet er å hindre bankene i å utlevere kontoutskrifter og andre finansielle dokumenter til ulike kongresskomiteer, melder CNN.

- Skal skade ham politisk

Det er demokratiske komitéledere fra Representantenes hus som har stevnet bankene for å få tilgang på dokumentene. Trump og barna mener dette er en stor overreaksjon.

- Denne saken omfatter stevninger fra Kongressen som ikke har noe legitimt eller lovmessig formål. Stevningene er utstedt for å trakassere president Donald J. Trump, for å saumfare alle sider ved hans personlige finanser, hans foretak og privat informasjon om presidenten og familien, og for å romstere rundt på jakt etter materiale som kan bli brukt til å skade ham politisk, lyder det i Trump-familiens søksmål, ifølge New York Times.

Deutsche Bank har en lang historie som långiver til presidentens eiendomsforetak, og kongresskomiteene ønsker altså innsyn i hvordan kundeforholdet har artet seg. Ifølge kilder med kjennskap til etterforskningen sier dette er relatert til mulig hvitvasking av penger foretatt av personer i Russland og Øst-Europa.

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer

Trumps søksmål er det siste forsøket av flere fra presidenten for å hindre demokratene i å granske hans forretningsdrift og personlige økonomi. Framgangsmåten likner på skrittene han i forrige uke tok mot et revisorfirma og kongresskomitélederen Elijah Cummings. Forskjellen nå er at verken Representantenes hus eller representanter blir saksøkt.

- Nytteløst

Demokratene Maxine Waters og Adam B. Schiff, henholdsvis leder for Representanthusets finanskomité og etterretningskomité, mener presidentens søksmål er «fåfengt», og mener det framviser lite annet enn hvor langt Trump er villig til å gå for å legge hindringer i veien for Kongressens grunnlovsmessige kontrollautoritet.

SØKER INNSYN: Maxine Waters, leder for Representanthusets finanskomité, er blant demokratene som ønsker innsyn i Trumps finansielle historie. Foto: Alex Wroblewski / Getty / AFP / NTB Scanpix
SØKER INNSYN: Maxine Waters, leder for Representanthusets finanskomité, er blant demokratene som ønsker innsyn i Trumps finansielle historie. Foto: Alex Wroblewski / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Som privat forretningsmann brukte Trump jevnlig sin velkjente vilje til å saksøke til å skremme andre, men han vil innse at Kongressen ikke lar seg avskrekke fra å utføre sitt grunnlovsmessige ansvar, sier Waters og Schiff i en felles uttalelse.

De legger til at søksmålet ikke har til hensikt å lykkes, men snarere utsette granskingen så lenge som mulig.

Deutsche Bank sier via sin talskvinne Kerrie McHugh:

- Vi er villige til å legge fram passende informasjon for alle lovlige etterforskninger og vil handle i samsvar med rettslige pålegg i forbindelse med slike.

Banken har sagt seg villig til å begynne å utlevere materiale 6. mai, refererer New York Times fra søksmålet.