SKAPTISKE: At utenlandske regjeringsmedlemmer har lagt seg inn på Donald Trumps hotell i Washington, bekymrer justisministrene i Maryland og Washington DC. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix
SKAPTISKE: At utenlandske regjeringsmedlemmer har lagt seg inn på Donald Trumps hotell i Washington, bekymrer justisministrene i Maryland og Washington DC. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpixVis mer

Trump saksøkt av to delstater. Ber dommer avvise saken mot ham

Trumps hotell i Washington har hovedrollen i søksmålet mot presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni ble Donald Trump saksøkt av myndighetene i Maryland og Washington DC.

De mener Trump har brutt en rekke bestemmelser i grunnloven, som skal hindre korrupsjon.

De hevder at Trumps fortsatte eierskap i det globale forretningsimperiet fører til at myndighetene i andre land i praksis har gitt Trump penger eller fordeler.

Washington-hotell

En viktig del av søksmålet dreier seg om et Trump-hotell som ligger i nærheten av Det hvite hus i Washington.

Myndighetene i Saudi-Arabia, Kuwait, Tyrkia og Georgia har booket rom eller holdt arrangementer her etter at Trump ble president, ifølge NTB.

Trump har også flere ganger troppet opp på hotellet for å ta imot gjester, og ifølge søksmålet risikerer andre hoteller i området å miste kunder.

Da søksmålet ble offentliggjort sa justisminister i Washington DC, Karl Racine, at han var bekymret for at hotellet kunne bli brukt av utenlandske regjeringer for å få fordeler.

- Vi er bekymret for at utenlandske regjeringer kommer til Trumps forretninger med det ene målet for øye å få spesielle fordeler av USAs president, slik at deres interesser kan få høyere prioritet enn det amerikanske folks interesser. Hvis ikke det er til skade for alle amerikanske borgere og alle som er bosatt i Washington DC og Maryland, så vet ikke jeg hva som er det, sa Racine under en pressekonferanse i juni.

«For spekulativt»

Marylands justisminister har også argumentert med at tap av kunder vil føre til at skatteinntektene synker.

Men i sitt første svar på søksmålet avviser Trump og hans advokater søksmålet, og ber dommeren avvise saken, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette begrunner de med at det er «for spekulativt» å hevde at andre hoteller taper penger på hans hotell i Washington, og at deres kritikere feiltolker grunnloven.

Trump og hans advokater har også argumentert mot liknende søksmål med å peke på at de som vedtok korrupsjonsloven ikke mente at den skulle inkludere helt normalt prisede transaksjoner mellom forretninger og kunder, sånn som å ta betalt for en natt på hotell.

Ifølge saksøkerne må anti-korrupsjonsbestemmelsene i grunnloven overholdes for at amerikanerne skal kunne være sikre på at presidenten tjener landet og ikke sine egne økonomiske interesser. Og de mener altså at Trump bryter med loven.

Dersom dommeren ikke avviser saken, vil Racine kreve kopier av Trumps selvangivelse, slik at man kan få full oversikt over Trumps forretningsvirksomhet utenlands.

Gorsuch-tale på hotellet

Amerikanerne bør slippe å lure på om presidenten sender soldater «for å dø i andre land av hensyn til sine private næringsinteresser», heter det i søksmålet.

De to justisministrene mener også at Trump har brutt mange løfter om å skille sine offentlige oppgaver og sine private forretningsinteresser.

De peker blant annet på at sønnen Eric Trump har sagt at faren vil fortsette å få jevnlige oppdateringer om Trump-konsernets finansielle status, skrev Washington Post i juni.

Så seint som torsdag ble det bråk rundt Trumps hotell igjen, da høyesterettsdommer Neil Gorsuch, nominert av Donald Trump, holdt en tale på hotellet.

- At høyesterettsdommer Gorsuch holder en tale for en konservativ gruppe på Trump-hotellet, der presidenten fremdeles har økonomiske interesser, er alt som er galt med denne nominasjonen, sa Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer i en uttalelse, ifølge Bloomberg.