Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakiw Palij var SS-militær i fangeleiren Trawniki i Polen

Trump satte press: «Få nazisten ut av New York»

Den hemmelige operasjonen som nylig sendte den siste gjenlevende naziforbryteren fra USA til Tyskland.

(VIDEO) SENDT UT AV LANDET: Pajik var SS-soldat i Polen under andre verdenskrig. Nå blir han deportert til Tyskland. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eli Rosenbaum hadde hodet ned i datamaskinen sin i timesvis. Han sjekket for oppdateringer, helt til flyet var kommet så langt over Atlanterhavet at det var umulig å snu.

USAs siste gjenlevende naziforbryter fra Den andre verdenskrig, Jakiw Palij (95), hadde endelig forlatt De forente stater og var på vei til Tyskland.

Flyet landet i Düsseldorf på morningen 21. august.

Få hadde hatt mer å tape en nettopp lederen for justisdepartementets spesialavdeling, dersom deportasjonen av Palij hadde feilet, skriver Washington Post.

Rosenbaum har helt siden 1980-tallet jobbet for at Tyskland skal ta tilbake naziforbrytere som spesialavdelingen hadde avslørt i New York, Pennsylvania, Missouri, Illinois, Michigan og Wisconsin.

På sin vakt har Rosenbaum måttet tåle at åtte krigsforbrytere fra Den andre verdenskrig har dødd på amerikansk jord, årevis etter at føderale dommere hadde beordret dem ut av USA.

Løy

Da Jakiw Palij flyktet til USA i 1949, fortalte han det amerikanske immigrasjonskontoret at han hadde jobbet som bonde og fabrikkarbeider i hjemlandet Polen. Han fortalte også at han aldri hadde hatt militærtjeneste.

Palij bygde seg et liv i USA og levde et rolig liv i Queens, hvor han arbeidet som tegner og bodde sammen med sin kone Maria, skriver The Independent.

Flere tiår seinere ble det avslørt at Palij hadde spilt en rolle i nazistenes forsøk på å utrydde jødene i tyskokkuperte Polen under Den andre verdenskrig.

Palij hadde vært SS-militær og tjenestegjort i fangeleiren Trawniki ved den polske landsbyen med samme navn. Minst 12 000 jøder ble myrdet i denne leiren i løpet av krigen.

Ifølge justisdepartementet arbeidet Palij i fangeleiren i 1943, samme år som rundt 4000 fanger ble drept i en av de største massakrene under krigen.

Ifølge CNN mistet Palij sitt amerikanske statsborgerskap i 2003, men ingen europeiske land ville slippe ham inn.

Palij ble derfor boende i New York i 14 år før han som 95- åring ble deportert til Tyskland i slutten av august.

Årelang kamp

Eli Rosenbaum kjempet i årevis for å få Palij ut av USA. Palij innrømmet i 2001 at han hadde vært vakt ved konsentrasjonsleiren, men har nektet for å ha deltatt i gjennomføringen av massedrapene.

Han hevder også at han ble tvunget til å arbeide ved leiren av de tyske okkupantene.

Opp gjennom åra arrangerte Rosenbaum stadige møter med tyske diplomater, skrev tallrike brev til den tyske ambassadøren til USA, samhandlet med tyske etterforskere, holdt kongressmedlemmer orientert og la press på Det amerikanske innenriksdepartementet.

68 krigsforbrytere måtte forlate USA gjennom årene. mens andre ble nektet innreise av utenlandske myndigheter. Verken Tyskland, Polen eller Ukraina ønsket å ta imot Jakiw Palij.

Hemmelig operasjon

Ifølge Washington Post ble avtalen om deportasjon til Tyskland omsider presset fram av USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell.

I august 2017, noen få uker før president Donald Trump nominerte Grenell til denne jobben, gjorde presidenten det klart at han ønsket Palij ut av USA.

Grenell husker at Trump sa til ham: «Du må få nazisten ut av New York.»

En uttalelse fra pressesekretæren i Det hvite hus understreket at Trump «prioriterte utsendelsen av Palij».

Da Grenell kom til Berlin i mai, ba han staben ved ambassaden om å legge press på Palij-saken i ethvert møte med tyske myndighetspersoner. De skulle fokusere på én ting: «Vi ønsker ikke at han skal dø i USA i velbehag.»

Tyskland hadde i årevis nektet å ta imot Palij av juridiske årsaker. De argumenterte med at han ikke var tysk statsborger, men opprinnelig fra Ukraina, og at han dermed ikke kan straffeforfølges etter tysk lov.

Derfor bestemte Grenell seg for å skifte strategi. Han ville heller apellere til sakens moralske side:

«Vi vil ikke ha ham. Han er ikke vår.»

Det ble også avholdt møter med jødiske grupper i Tyskland, og i juli i år ble det endelig inngått en avtale som ble holdt strengt hemmelig - helt til deportasjonen var et faktum.

Trolig ikke straffeforfulgt

I en uttalelse fra Det hvite hus i forbindelse med utsendelsen, heter det:

«Ved å tjene som væpnet vakt ved Trawniki fangeleir og hindre de jødiske fangenes flukt under sin nazitjeneste, spilte Palij en viktig rolle i å sikre at de jødiske ofrene møtte sin forferdelige skjebne.»

Ifølge nyhetsbyrået AFP har det tyske utenriksdepartementet uttalt at de føler seg forpliktet til å ta imot Palij grunnet nazistenes forbrytelser.

Da Palij ankom flyplassen i Düsseldorf 21. august, ble han fraktet videre til et pleiehjem.

Påtalemyndigheten i Tyskland startet etterforskning av Palij i 2015, men denne ble avsluttet grunnet mangel på bevis.

De siste åra har Tyskland ført flere aldrende vakter fra naziregimet for retten for kriminelle handlinger som ble utført under Den andre verdenskrig.

Jens Rommel, leder for tyskernes etterforskningsenhet for nazikriminalitet, har likevel uttalt at det er liten sjanse for at Palij vil bli straffeforfulgt.

Hele Norges coronakart