Trump-seier: - Dumme teorier

I dag barker Donald Trump og Joe Biden sammen i Midtvesten. Samtidig går Biden til angrep i røde stater i en brutal valgkampinnspurt. Nå advarer meningsmålingsguru om «dumme teorier» om at Trump knapper innpå i presidentkampen.

SKUFFET: Donald Trump skuffet velger i Fayetteville i Nord-Carolina torsdag. Nå står en heseblesende innspurt for tur. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

FAYETTEVILLE, NORD-CAROLINA (Dagbladet): Presidentvalgkampen er inne i sine siste fire dager med en svært hektisk innspurt.

De siste dagene har blant annet meningsmålingsfirmaet Trafalgar kommet med flere målinger som ser lyse ut for Trump i flere viktige vippestater. Meningsmålingsinstituttet har i større grad vektet for «sjenerte» Trump-velgere og er derfor omstridt. Som kjent tok meningsmålingene feil da Donald Trump vant valget i 2016.

Flere har omtalt at Trump knapper innpå den demokratiske favoritten.

ADVARER: Torsdag gjorde Melania Trump comeback sammen med ektemannen i valgkampen. De har ikke opptrådt sammen på folkemøter siden juni. Trump hevder selv meningsmålingene er feil, men guru advarer nå mot målinger som ser bedre ut for presidenten. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB
ADVARER: Torsdag gjorde Melania Trump comeback sammen med ektemannen i valgkampen. De har ikke opptrådt sammen på folkemøter siden juni. Trump hevder selv meningsmålingene er feil, men guru advarer nå mot målinger som ser bedre ut for presidenten. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Vis mer

Meningsmålingsguru Nate Silver bak statistikknettstedet FiveThirtyEight mener imidlertid ingenting tyder på at det er i ferd med å bli jevnere mellom Trump og Biden.

Den tidligere visepresidenten leder med over 7,4 prosentpoeng på et snitt av målingene nasjonalt hos nettstedet RCP, men med 8,8 prosentpoeng hos FiveThirtyEight, som vekter sine meningsmålinger basert på tidligere resultater og metodikk.

- Dumme teorier

- Det blir ikke jevnere om man bruker noe som helst robust metodikk eller ser på de gode meningsmålingene. At det blir jevnere er nesten utelukkende tilskrives tre eller fire meningsmålingsfirmaer som kommer med masse meningsmålinger og dermed kan dominere gjennomsnittet, skriver han på Twitter.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg tror ikke jeg bruker tida mi best på å slå ned alle dumme teorier om hvorfor Trump kan vinne - spesielt fordi Trump kan vinne. Det er likevel helt «silly season» der ute nå.

Ingen dataSannsynlig demokratiskSikker demokratiskVippestat/usikkertSannsynlig republikanskSikker republikansk
Ingen data tilgjengelig enda
Sist oppdatert:

--

-- valgstemmer

Biden: --

Trump: --

Kartet over viser status i presidentvalget basert på de siste målingene.

Over 80 millioner amerikanere har allerede forhåndsstemt, men nå gjelder det for kandidatene å mobilisere alt de kan fram mot valgdagen tirsdag. Det er ventet å bli rekordoppslutning med muligens over 150 millioner stemmer, ifølge U.S. Election Project.

Innspurten er brutal, og Donald Trump og Joe Biden krysser hverandres spor flere ganger de neste dagene.

Viktige vippestater

I dag reiser Trump til de tre viktige delstatene Michigan, Wisconsin og Minnesota i Midtvesten. Det to førstnevnte ble svært viktige i presidentseieren i 2016.

Også Joe Biden reiser til Minnesota i dag. Han reiser også til Iowa, som Trump vant med nesten ti prosentpoeng på Hillary Clinton i 2016.

Biden leder med over fem prosentpoeng på et snitt av målingene i både Michigan, Wisconsin og Minnesota, ifølge Realclearpolitics. Ifølge det samme gjennomsnittet har han også en knapp ledelse i Iowa.

Barker sammen

Hillary Clinton ble sterk kritisert for å ikke ha prioritert delstatene i Midtvesten tungt nok. Den tabben vil ikke Biden gjenta i 2020. Han har intensivert reisevirksomheten kraftig de siste dagene, og skal blant annet holde et folkemøte med Barack Obama i Michigan lørdag.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Trumps storseiere i regionen i 2016 var overraskende, og han tapte Minnesota med bare 45 000 stemmer på tross av at han nesten ikke drev kampanje der.

Men i dag braker de to kandidatene sammen i den samme delstaten, slik de også gjorde i Tampa i Florida i går.

Det skjer samtidig som USA gjennomgår smitterekord på smitterekord, med over 90 000 coronasmittede torsdag. Wisconsin er en av de hardest rammede statene, og Bidens kampanje angriper i stor grad Trump for håndteringen av viruset. Over ni millioner er smittet i landet og 229 000 er døde.

Texas i spill

Bidens visepresidentkandidat Kamala Harris gjør hele tre kampanjestopp i Texas i dag. Trump vant Texas soleklart i 2016, men nå er det plutselig kamp i gigantstaten med hele 38 valgmenn.

Ferske målinger har vist at det nå jevnt mellom Trump og Biden i Texas, men presidenten har et overtak på drøye to prosentpoeng på RCPs snitt av målingene.

Analysenettstedet Cook Political Report endret onsdag sin definisjon av Texas fra å svinge mot Trump til at den nå er i spill. De mener dermed at det kan bli like jevnt her som i delstater som Nord-Carolina, Florida og Ohio.

- Må ha meningsmålingsfeil

FiveThirtyEight peker på at det må være en stor feil i meningsmålingene for at Donald Trump skal vinne valget. Florida må han vinne. Pennsylvania pekes på som den andre viktigste vippestaten.

Silvers nettsted, hvis prognoser Dagbladet blant annet bruker, gir nå Trump elleve prosents sjanse for å vinne og Biden 89 prosents sjanse.

Eller som de skriver: Trumps odds er litt verre enn å trille en ener på en terning og litt bedre enn muligheten for at det regner i Los Angeles.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer