SIER OPP NEDRUSTNINGSAVTALE:? USAs utenriksminister Mike Pompeo talte hos en tenketank i Brussel i dag. Senere i dag deltar han på NATOS utenriksministermøte. I talen om USAs utenrikspolitikk under Donald Trump varslet han at han senere i dag vil si mer om Russlands brudd på INF-avtalen. Foto: Jacquelyn Martin/AP
SIER OPP NEDRUSTNINGSAVTALE:? USAs utenriksminister Mike Pompeo talte hos en tenketank i Brussel i dag. Senere i dag deltar han på NATOS utenriksministermøte. I talen om USAs utenrikspolitikk under Donald Trump varslet han at han senere i dag vil si mer om Russlands brudd på INF-avtalen. Foto: Jacquelyn Martin/APVis mer

USA og Russland

-Trump ser verden slik den er, ikke slik man skulle ønske den var

USAs utenriksminister Mike Pompeo vil seinere i dag si om USA trekker seg fra nedrustningsavtalen med Russland eller ikke.

BRUSSEL (Dagbladet): I en tale i tenketanken G.M.F (The German Marshall Fund of the United States) i Brussel onsdag formiddag forsvarte og argumenterte USAs utenriksminister Mike Pompeo for USAs utenrikspolitikk.

– Trump ser verden slik den er, ikke slik vi skulle ønske den var, sa Pompeo.

Han slo fast at internasjonale institusjoner ikke kan erstatte nasjonalstaten og gi mennesker den beskyttelse nasjonalstaten kan.

Bygger nytt internasjonalt lederskap

Han forsvarte at USA har gått ut av en rekke internasjonale avtaler, som klimaavtalen og Iran-avtalen, og viste til hvordan Iran ikke har overholdt atomavtalen, men spredt våpen til terrorister i området.

– USA bygger en ny verdensorden som holdes oppe av amerikansk lederskap og demokrati, sa Pompeo. Han slo fast at Trump ikke abdiserer fra internasjonalt lederskap.

– Våre europeiske venner sier noen ganger at vi ikke handler i den frie verdens interesse. Det er fullstendig feil. Vi forsvarer, beskytter og fremmer en åpen, rettferdig og fri verden av selvstendige stater, sa Pompeo.

Han sa at Trump tar USA tilbake til det lederskapet USA alltid har hatt, og utfordret Europa og EU.

– Fungerer institusjonene etter hensikten? EU har levert mye velstand, men Brexit er en vekker. Setter EU interessene til byråkratene foran befolkningen? Det er et relevant spørsmål, sa Pompeo.

NATO-jubileum i Washington

Han ga imidlertid full støtte til NATO, som han sa er en uvurderlig institusjon. Han annonserte at han vi linvitere NATOs utenriksministre til å markere NATOs 70 års jubileum i april neste år i Washington.

USA og NATO har for lengst slått fast at Russland har produsert og utplassert raketter med atomvåpen som kan nå europeiske mål.

Pompeo varslet at han seinere i dag vil si mer om IMF-avtalen.

USAs president Donald Trump har tidligere i høst sagt at USA vil trekke seg fra avtalen siden Russland lenge har brutt den. Det har før utenriksministermøtet i Brussel i dag og i morgen vært spekulert om USA vil bruke anledningen under NATO-møtet til å annonsere det.

Hva sier NATO?

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har i sterke ordelag advart Russland, og sagt at NATO vil komme med et sterkt og tydelig svar.

Til Dagbladet for et par uker siden sa Stoltenberg at utenriksministermøtet, som starter i ettermiddag i Brussel, kan bli et vendepunkt i NATOs håndtering av Russlands brudd på avtalen om nedrustning, den såkalte INF-avtalen.

I et møte med norske journalister i går sa NATO-sjef Jens Stoltenberg at det ikke er USAs uttalelser og mulige oppsigelse av avtalen som er problemet, det er Russlands raketter. Ifølge Stoltenberg har USA ikke utplassert atomraketter i Europa, det er det Russland som har, sa han.

Kan treffe Europa

Rakettene er lette å skjule og vanskelig å oppdage, og har en slik rekkevidde at de kan nå Europa, men ikke USA. Det er ifølge Stoltenberg i seg selv farlig, fordi det kan gi inntrykk av at en begrenset atomkrig er mulig.

INF-avtalen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987. Stoltenberg kaller avtalen en hjørnestein i nedrustningsarbeidet. INF-avtalen forbyr produksjon og bruk av atomraketter med rekkevidde på mellom 500 og 5000 kilometer.

Allerede under Barack Obamas presidentperiode ble brudd på INF-avtalen tatt opp med Russland. Inntil for ett års tid siden har Russland nekter for å ha det nye rakettsystemet, men det har de nå er kjent. Men Russland hevder at rakettene ikke har en så stor rekkevidde at de bryter med INF-avtalen.

Atomvåpenkappløp

Ifølge Stoltenberg har både NATO og NATOs medlemsland solid etterretningsinformasjon om rakettene til å si at Russland bryter INF-avtalen.

Europeiske land har vært mot at USA skal trekke seg fra avtalen, og advart mot et nytt atomvåpenkappløp.

I går ville ikke Stoltenberg svare på hva NATO kan komme til å svare Russland med. Det kan tyde på diskusjon og uenighet innad i NATO helt fram til møtestart i dag.