Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump setter betingelser for Kim-møte

- Vi må se konkrete handlinger, sier Det hvite hus.

PLANLEGGER MØTE: Donald Trump er sikker på at han skal klare å få til en avtale med Nord-Korea. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
PLANLEGGER MØTE: Donald Trump er sikker på at han skal klare å få til en avtale med Nord-Korea. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Avtalen med Nord-Korea er i støpeskjeen og vil bli, om den blir fullført, en veldig god en for verden. Tid og sted vil bli avgjort», tvitrer USAs president Donald Trump natt til lørdag.

Men selv om Trump ser ut til å være svært optimistisk med tanke på å få i land en avtale med Nord-Korea, er det fremdeles ikke 100 prosent sikkert at det planlagte møtet mellom Trump og Kim Jong-un faktisk vil gå av stabelen.

Krever handling

Møtet vil ikke finne sted uten konkret handling fra sistnevnte, opplyser Det hvite hus.

- Dette møtet vil ikke finne sted om vi ikke ser konkrete handlinger som viser at ord og handling stemmer overens, sa pressesjef Sarah Huckabee Sanders fredag.

Hun understreket også at mens Nord-Korea på sin side har lovet atomnedrustning, at de skal stanse atom- og missiltester og godta at USA og Sør-Korea fortsetter militærøvelsene sine, har ikke USA gitt etter på noe som helst.

Videre sa Sanders at Trump er «håpefull» om at man vil kunne gjøre ytterligere framskritt.

Sanders var vag da hun ble bedt om å utdype hva hun mente, og om USA kunne komme til å trekke seg fra møtet dersom Nord-Korea ikke gjør noe for å vise at de vil bli kvitt sine atomvåpen.

Dersom Kim og Trump gjennomfører møtet, vil det være historisk. Det vil være første gang en sittende amerikansk president møte en nordkoreansk leder.

Fredag uttalte også Kim Jong-un seg i forbindelse med saken:

- Jeg har bestemt meg i dag, og president Moons nattesøvn skal ikke lenger bli forstyrret av alarmer på morgenkvisten, skal Kim ha sagt, ifølge en representant for den sørkoreanske regjeringen.

Tror ikke på noe møte

Uttalelsen blir tolket som at Ki har bestemt seg for å avstå fra nye missiltester, i det minste fram til møtet med Trump.

Ifølge New York Times tror ikke alle Trumps rådgivere at det blir noe av møtet. Noen ser på det som så risikabelt at det ikke blir noe av.

Flere sier også at USA må opprette direktekontakt med Nord-Korea for å verifisere beskjedene fra Kim, som hittil har blitt formidlet via Nord-Korea.

Møtet skal etter planen finne sted innen mai, og ifølge Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Cung Eui-young skal Kim Jong-un ha «uttrykt iver» etter å møte Trump «så fort som mulig».

«Kim Jong-un snakket om atomnedrustning med Sør-Korea, ikke bare om å fryse planene. I tillegg vil det ikke gjennomføres noen missiltester av Nord-Korea i denne perioden. Store framskritt blir gjort, men sanksjonene er der fortsatt fram til vi har kommet fram til en avtale. Møtet blir planlagt», tvitret Trump Seint torsdag kveld.

Møtet mellom Kim og Trump blir uansett en stor verdensbegivenhet, og møtet blir ikke mindre spesielt av den giftige retorikken de to har gitt seg i kast med det siste året.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

«Senil gamling»

Donald Trump har jevnt og trutt kalt Kim Jong-un for «den lille rakettmannen», noe han har sluttet med den siste tida, og har spurt på Twitter om han ikke har noe bedre å gjøre med livet sitt enn å avfyre missiler.

Trump har også truet med at han har en større atomknapp en Kim.

- Kan noen fra hans utsultede utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker, skrev Trump i januar.

Ekstra voldsom var ordkrigen i høst da Trump i en drøyt 40 minutter lang tale i FN gikk til frontalangrep på de statene han omtaler som kjeltringstater. Han varslet der at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli den mest slagkraftige noensinne.

Og han truet Nord-Korea med «total utslettelse».

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump.

I dagene som fulgte haglet fornærmelsene, og Kim svarte med samme mynt. Han kalte blant annet Trump for «mentalt forstyrret senil gamling».

Men den siste måneden, blant annet med det sørkoreanerne kalte «fredens OL», har fornærmelsene blitt tonet ned.

Selv om det var en isfront mellom visepresident Mike Pence og diktatorsøster Kim Yo-jong under åpningsseremonien, gikk OL av stabelen uten at Kim eller Trump bidro med retoriske krumspring av betydning.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling