I STORMEN: Donald Trump etter at han kom tilbake til Washington etter møtet med Vladimir Putin mandag. Foto: AFP / NTB Scanpix
I STORMEN: Donald Trump etter at han kom tilbake til Washington etter møtet med Vladimir Putin mandag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Ny Trump-tirade

Trump sier Montenegro kan starte 3. verdenskrig

Mens Donald Trump prøver å redde skinnet etter møtet med Putin i Helsingfors mandag, vikler han seg inn i nye verbale krumspring.

I et intervju med Fox-news gjort før avreise fra den finske hovedstaden mandag, svarer Trump på et spørsmål om Natos ferskeste medlemsland, Montenegro, som ble medlem av Nato i fjor. Intervjueren spør om hvorfor hans sønn skal måtte dra for å forsvare Montenegro hvis landet skulle bli angrepet, underforstått slik at alliansens paragraf 5 trer i kraft. Trump svarer:

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer

- Et veldig sterkt folk

- Jeg skjønner hva du sier. Jeg har stilt det samme spørsmålet. Montenegro, vet du, er et bitte lite land med et veldig sterkt folk, sa Trump. Så fortsatte han:

- Forresten, de er et veldig sterkt folk, de er et veldig aggressivt folk. De kan bli aggressive, og gratulerer, du har 3. verdenskrig. Jeg forstår det, men det var måten det ble gjort på. Ikke glem, jeg kom hit for litt mer enn ett og et halvt år siden, sa Trump.

Trump sier altså at Montenegro kan utløse en 3. verdenskrig, fordi det er et veldig «aggressivt» folk.

- Dere må betale

Og så fortsetter Trump om Nato-møtet onsdag og torsdag i forrige uke. Han sier:

- Men jeg tok samtalen for tre eller fire dager siden, og jeg sa: «Dere må betale, dere må betale.» Det var veldig urettferdig. De betalte ikke. Så ikke bare betaler vi for det meste av det, men de betaler ikke engang, og vi beskytter dem. Pluss det til likningen om Montenegro, sa Trump.

Intervjueren resonnerer seg fram til at det ikke er sannsynlig at Russland vil angripe Vest-Europa, og han spør hva som er hensikten med Nato. Trump svarer ikke på spørsmålet, men han sier:

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Syndere

- Vel, hva er hensikten? Det er ok. Det er fint. Men de må betale. Og de betalte ikke. Og andre presidenter holdt på, og de ville holde en tale, og så ville de dra, og ingen ting ville skje. Det faktum at de ikke betalte, det er ikke noe nytt faktum. Dette er noe folk har visst lenge. Andre land var syndere, sa Trump.

Verken montenegrinsk UD eller Det hvite hus har svart på forespørsler fra tidsskriftet Newsweek om en kommentar på Trumps uttalelser om at Montenegro kan starte en 3. verdenskrig, og antydningene om at han stiller spørsmålstegn ved gyldigheten av Natos solidaritetsparagraf, paragraf 5.

Politisk storm

Men en NATO-talsmann sier til tidsskriftet at paragrafen gjelder uten forbehold.

Den amerikanske presidentens tirade om Montenegro kommer bare dager etter at Trump skapte stormkast på grensen til en politisk orkan, da han mandag sto ved siden av Russlands president Vladimir Putin og sa at han stolte mer på Putins forsikringer om at Russland ikke blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016, enn på sin egen etterretning og domstoler.

Misforsto seg selv

- Jeg ser ingen grunn til at de (russerne) skulle ha gjort det, sa Trump på pressekonferansen i Helsinki etter møtene med Putin mandag. Etter at stormen som reiste seg mot det som langt inne i republikanerne rekker ble oppfattet som et knefall for Putin, sa Trump at han hadde ordlagt seg galt. Det han mente å si, var at:

- Jeg ser ingen grunn til at de (russerne) ikke skulle ha gjort det, sa Trump, og snudde sin uttalelse opp ned.

Så kan man velge om man vil tro på Trumps retting av egen uttalelse, eller ikke. Tiraden om Montenegro føyer seg inn i rekken av kaotiske og ubegripelige uttalelser fra president Trumps side.