Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten mellom Iran og USA:

Trump skal ha lyttet til Fox-stjerne om Iran-angrep

Trump var svært uvillig til å gå til krig mot Iran. Fox-stjerna Tucker Carlsons uttalelser kan ha vært tungen på vektskåla.

INNFLYTELSE: Fox News nyhetsanker Tucker Carlson har vært sterkt i mot angrep mot Iran. Han skal ha hatt større innflytelse på Donald Trumps avgjørelse enn presidentens rådgivere. Foto: NTB Scanpix
INNFLYTELSE: Fox News nyhetsanker Tucker Carlson har vært sterkt i mot angrep mot Iran. Han skal ha hatt større innflytelse på Donald Trumps avgjørelse enn presidentens rådgivere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag kveld avblåste president Donald Trump et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle være gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien, men den amerikanske presidenten sier han ombestemte seg da det gikk opp for ham at menneskeliv ville gå tapt.

De to «krigshaukene» John Bolton og Mike Pompeo er blitt omtalt som Trumps mest sentrale rådgivere i den spente Iran-konflikten. De to har rådet Trump til å gå til angrep mot Iran, men det ser ut til at Trump valgte å lytte til råd utenfor Det hvite hus da han avlyste angrepet, ifølge New York Times.

Trosser egne rådgivere

Trump er kjent for å være en president som styres av magefølse og som trosser egne rådgivere som han har byttet ut like ofte som han skifter sokker.

At han er en president som lar seg inspirere av nyhetssendinger er også godt kjent. Blant annet er det kjent at Twitter-meldingene hans ofte er direkte bygget på nyhetssendingene til Fox News.

Han kommuniserer også direkte med nyhetsankere på Twitter i forbindelse med tv-sendingene.

Selv om Trump har lyttet til de såkalte «haukene», ser det ut til at tungen på vektskåla i spørsmålet om angrepet på Iran, har vært Trumps favorittvert på Fox News: Tucker Carlson.

New York Times- artikkelen, ført i pennen av blant andre journalist Maggie Haberman, som gjennom flere år har hatt direkte telefonkontakt med presidenten i egen person, melder at Trump har latt tvilen om angrepet mot Iran dyrkes ved å lytte til Carlson.

Dagene i forkant av det mulige angrepet mot Iran, skal Carlson ha sagt til Trump at å svare på Tehrans provokasjoner med makt ville være galskap.

«Haukene» jobber ikke for presidentens interesser, skal Carlson ha sagt. Han skal også ha sagt at Trump kan glemme å bli gjenvalgt som president hvis han går til krig mot Iran.

Ønsket ikke krig

Kilder har tidligere fortalt New York Times at Trump har fortalt det amerikanske forsvarsdepartementet at han ikke ønsker krig. Når han tidligere har blitt spurt om USA er i ferd med å gå til krig mot Iran, var svaret «håper ikke det».

Da den amerikanske dronen ble skutt ned i Hormuzstredet utenfor Iran, virket Trump å snakke ned betydningen av hendelsen.

- Jeg har vanskelig for å tro at nedskytingen var intensjonell. Det kan ha vært noen som var dumme som gjorde det, uttalte han.

I et intervju med NBC News skal Trump uttalt at han mislikte sterkt beskjeden han fikk fra sine rådgivere om at 150 mennesker ville komme til å dø under et eventuelt angrep.

- De skjøt ned en ubemannet drone. 150 personer vil miste livet en halvtime etter at jeg har gitt klarsignal. Jeg syntes ikke dette var proposjonalt, sa Trump til NBC.

Carlsons kveldssending

Carlson og andre skeptikere har argumentert med at et angrep mot Iran ikke ville føre til en enkel seier for USA, men føre til full krig. Trump skal ha slitt med avgjørelsen helt til øyeblikket han valgte å avlyse.

Mens det amerikanske militæret ventet på den endelige avgjørelsen for å gå til angrep, skal Trump ha skrudd på tv-en for å se på Carlsons kveldssending. På lufta erklærte Carlson at utenlandsk krigføring har endt med store følger for USA.

Carlson fortsatte med å lovprise Trump for å motsette seg militær inngripen i Iran.

- Det er de samme menneskene som lurte oss inn i Iraks hengemyr for 16 år siden som nå krever en ny krig. Denne gang med Iran. Presidenten skal ha ros for at han ser ut til å være skeptisk til dette. Veldig skeptisk, sa Carlson.

Ifølge New York Times er det sannsynlig at Trump ble påvirket av Carlsons uttalelse.

Arkitekter bak Irak-krigen

Da Bolton ble USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver haglet det med advarsler mot «krigshauken». Bolton er mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen.

Bolton har også promotert et eget ønske om å gå til krig mot Iran sammen med utenriksminister Mike Pompeo.

Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen.

Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell.

For Bolton var helt sikker i sin sak:

- Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.

Slike våpen ble aldri funnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling