Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump skal ha spurt rådgivere om muligheten for å invadere Venezuela

Donald Trump skal også ha tatt opp temaet med latinamerikanske ledere.

INVASJON: Ved flere anledninger skal Donald Trump ha diskutert muligheten for å invadere Venezuela, både med sine egne rådgivere og med representanter for myndighetene i andre latinamerikanske land. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
INVASJON: Ved flere anledninger skal Donald Trump ha diskutert muligheten for å invadere Venezuela, både med sine egne rådgivere og med representanter for myndighetene i andre latinamerikanske land. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et møte i Det ovale kontor i august i fjor, under samtaler om potensielle sanksjoner mot Venezuela, skal president Donald Trump ha spurt sine nærmeste rådgivere et spørsmål de ikke var spesielt begeistret for, skriver nyhetsbyrået AP:

Når situasjonen i det kriserammede Venezuela truer den regionale sikkerheten, hvorfor kan ikke USA bare invadere landet?

Til stede på møtet var blant annet daværende utenriksminister Rex Tillerson og Trumps daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.

Trumps rådgivere frarådet, i tur og orden, en invasjon, og forklarte Trump at en militæraksjon i Venezuela kunne slå tilbake på USA. Ifølge dem ville en invasjon føre til at de risikerte å miste støtte blant latinamerikanske regjeringer.

En tjenestemann med kjennskap til Trumps kommentarer sier til CNN, som også omtaler møtet i august, at Trumps kommentarer ikke må tolkes som at han hadde «umiddelbare planer om et angrep», men at Trump «tenkte høyt».

- Presidenten sier og tenker mange ting. Han tenker bare høyt, sier tjenestemannen.

Men Trump la åpenbart ikke fra seg tanken med det aller første. For dagen etter luftet han de samme tankene offentlig.

VED DET HVITE HUS: Det er i et av auditoriene ved Det hvite hus at president Trump og visepresident Mike Pence har samlet en gruppe personer som skal være pårørende til «ofre for ulovlige innvandrere». Video: CNN Vis mer

- Vi har mange alternativer for Venezuela, inkludert et militært, hvis det blir nødvendig, sa Trump under en pressekonferanse.

Trumps uttalelse møtte kraftige reaksjoner i Venezuela. Regjeringen i landet kalte det den mest voldsomme krigshandlingen mot landet i dette århundret, og at Trumps kommentar var en trussel mot Latin-Amerikas stabilitet.

- Det er galskap, en ekstrem handling. Det er en ekstremistisk elite som styrer USA, og jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer, og hva som skal skje i verden, sa forsvarsminister Vladimir Padrino.

Gikk mot råd fra nære medarbeidere

Trumps indirekte trussel kom i kjølvannet av at regjeringen i landet hadde holdt valg om å sette en ny grunnlovsgivende forsamling. Valgresultatet ført til at presidenten kunne sparke nasjonalforsamlingen og danne en ny - en som støtter president Nicolás Maduro.

Også etter at han offentlig ga uttrykk for at en militærintervensjon var aktuell, skal Trump ha diskutert muligheten med Colombias president Juan Manuel Santos.

I september, i forbindelse med at Trump møtte i FNs generalforsamling, skal Trump igjen ha tatt opp temaet under en privat middag med ledere fra fire latinamerikansk land, inkludert Colombias president.

På tross av at hans rådgivere i forkant hadde advart ham om at temaet ikke ville bli godt tatt imot, så skal det første Trump sa under middagen ha vært:

- Mine ansatte ba meg om å ikke si dette.

Trump skal så ha spurt de fire andre om de var sikre på at de ikke ønsket en militær løsning. Samtlige skal ha svart Trump at det ønsket de ikke.

Trumps daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver McMaster skal så ha tatt Trump til side og gått gjennom hva slags farer USA ville stå overfor ved en eventuell invasjon.

Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere de private samtalene, mens en talsperson for Trumps nasjonale sikkerhetsråd sier at USA vil vurdere alle løsningene de har tilgjengelig for å gjenopprette Venezuelas demokrati og å bringe stabilitet.

Sosioøkonomisk krise

Venezuela har det siste året fått krass kritikk både fra USA og fra andre internasjonale aktører, som EU.

Landet er inne i en dyp sosioøkonomisk krise, og manglene på mat og andre nødvendige varer er mange steder akutt. Halvparten av landets innbyggere lever i ekstrem fattigdom og inflasjonen er på 15 000 prosent.

Landet har også fått sterk internasjonal kritikk for det som hevdes å ha vært et udemokratisk avholdt valg da president Nicolás Maduro ble gjenvalgt for seks nye år i mai.

Oppmøtet under valget var svært lavt og en rekke opposisjonelle boikottet valget, der Maduro ifølge valgkommisjonen fikk 68 prosent av stemmene mot hovedutfordrer Henri Falcóns 21 prosent.

Opposisjonen har krevd gjenvalg.

I forbindelse med valget ble også 15 personer i landets marine, luftforsvar og nasjonalgarde pågrepet. De er anklaget for å stå bak et militært komplott mot Venezuelas regjering, ifølge president Maduro, som hevder USA står bak.

Ifølge Maduro skal målet ha vært å styrte regjeringen.