Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump skal ikke hindre meg i å snakke ut

CIA-direktør fratatt sikkerhetsklareringen lar seg ikke kneble.

VINGEKLIPPET AV PRESIDENTEN: John Brennan på CIAs konferanse om nasjonal sikkerhet i USA 19. september 2016 - da han fortsatt var CIA-direktør. Foto: Mark Wilson, GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / NTB Scanpix.
VINGEKLIPPET AV PRESIDENTEN: John Brennan på CIAs konferanse om nasjonal sikkerhet i USA 19. september 2016 - da han fortsatt var CIA-direktør. Foto: Mark Wilson, GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere CIA-direktør John Brennan beskylder USAs president Donald Trump for maktmisbruk etter at han fikk sikkerhetsklareringen opphevet.

Det hvite hus bekreftet onsdag at de gjør alvor av truslene om å trekke tilbake sikkerhetsklareringen til flere som jobbet under forgjengeren Barack Obama.

Per nå er det imidlertid kun Brennan det gjelder.

- Prøver å skremme

Den tidligere CIA-direktøren sier i et intervju med MSNBC at han først fikk vite om det da han så det på nyhetene.

- Jeg mener at Trump bestemte seg for å gjøre dette, slik han har gjort mot andre, for å prøve å skremme og slå ned på all kritikk mot ham og administrasjonen, sier Brennan, ifølge NTB-AP.

Han anklager Trump for maktmisbruk, men legger til at det ikke vil hindre ham i å snakke ut.

Brennan har flere ganger kommet med skarp kritikk av den amerikanske presidenten.

Tidligere etterretningssjefer får gjerne beholde tilgang til hemmeligstemplet informasjon etter avsluttet tjeneste for regjeringen, slik at de kan konsultere med sine etterfølgere. Listen over dem Trump truer med å frata denne retten er alle blant presidentens kritikere.

Kritikk

I en uttalelse fra Trump som pressetalskvinne Sara Sanders leste opp, skyldte presidenten på Brennans uberegnelige opptreden og oppførsel. Han hevdet også at han nå oppfylte det ansvaret grunnloven gir ham for å beskytte USAs nasjonale hemmeligheter.

Men en rekke demokrater, og også noen republikanere, fordømte handlingen. Leder for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, omtalte det som «sjokkerende maktmisbruk».

Den demokratiske senatoren Mark Warner advarte om at Trump nå satte «farlig presedens» ved å «politisere måten vi verner om våre nasjonale hemmeligheter på, kun for å straffe presidentens kritikere».

Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, har tidligere avvist disse truslene fra Trump og sagt at han bare «troller» folk. Også den republikanske senatoren Bob Corker reagerte etter nyheten onsdag.

– Med mindre det her er noe konkret som jeg ikke er klar over, minner det, som jeg tidligere har sagt, mer om en bananrepublikk-type ting, sa Corker.