Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tirsdag holder Donald Trump «State of the union»-tale:

Trump skal «snakke fra hjertet»: - Han må være normal

Det er ventet at det er i hovedsak fem temaer Trump ønsker å fokusere på.

TALEKLAR: Tirsdag holder Donald Trump den årlige «State of the Union»-talen. Der vil han trolig snakke om hvor bra han mener det går i USA. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
TALEKLAR: Tirsdag holder Donald Trump den årlige «State of the Union»-talen. Der vil han trolig snakke om hvor bra han mener det går i USA. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag skal Donald Trump holde den årlige «State of the Union»-talen i Kongressen.

Talen er anledning for Trump til å både rapportere om rikets tilstand, men også å legge fram sin politiske agenda.

Forsonende tone

Så langt har det ikke dukket opp noen utdrag fra talen, det hender det kommer ut noe i forveien, men Trump skal ha planer om å legge an en forsonende tone.

- Jeg vil si til Kongressen at tonen kommer til å være tverrpolitisk. Den kommer til å se framover. På en måte handler hver «State of the Union» om hvor vi er, hvor vi går, hva slags land vi ønsker å være og den vil selvfølgelig også ha i seg dimensjoner av det som overskrider partienes uenigheter, sa en tjenestemann ved Det hvite hus til journalister lørdag, skriver The Guardian.

Trump skal ifølge den samme tjenestemannen «snakke fra hjertet».

- Det vil være en tale som resonnerer med våre amerikanske verdier og forener oss i patriotisme og også forener oss med de utvidede mulighetene som løfter alle amerikanere.

Ari Fleischer, pressesekretær for George W. Bush, er klar på at Trump «må være normal».

- Folk visste at han var 100 prosent annerledes fra alle andre politikere som kom før ham, men de trodde han kunne dra til Washington og få ting gjort. Han nærmer seg «må få ting gjort»-delen av presidentskapet sitt, og en stor del av det kan bli drevet fram av en «State of the union» som er normal og som får tverrpolitisk støtte, sier Fleischer, ifølge Politico.

Det er i hovedsak fem temaer det er ventet at Trump vil fokusere på under talen, skriver nyhetsbyrået AP: Økonomien og endringen av skattesystemet, infrastruktur, innvandring, handel og terrorisme og globale trusler.

Demokratene har invitert «dreamers»

Når det gjelder innvandring vil Trump etter alle solemerker snakke om sitt eget forslag til å løse et av de største politiske stridstemaene i USA for øyeblikket: DACA-ordningen.

Ordningen ble innført av Barack Obama, og tillot hundretusener av unge som ble brakt til USA ulovlig som barn å bli i landet og studere eller arbeide en periode.

Ordningen ble opphevet i fjor høst, og nå forsøker man altså å finne en løsning. Trump har åpnet for å gi 1,8 millioner unge, ulovlige innvandrere statsborgerskap.

Demokratene har sågar invitert et dusin unge innvandrere, såkalte «dreamers», til å se talen fra galleriet i Representantenes hus. Det har de gjort for å minne om hva som står på spill.

Samtidig som Trump åpner for statsborgerskap for de unge innvandrerne vil han ha støtte fra demokratene slik at han får betalt regningen for sitt mest omtalte valgløfte: Grensemuren mot Mexico, med en prislapp på 25 milliarder dollar.

I tillegg kommer ytterligere innstramming på den lovlige innvandringen til USA. Disse punktene har så langt blitt svært dårlig mottatt av framstående demokrater, og en avtale ser fremdeles ut til å la vente på seg.

Vil nå bredere

Ifølge Washington Post har Trump i månedsvis tatt notater med poeng og fraser han mener vil bli godt mottatt, og han har også sendt dette til sine undersåtter.

Politico skriver at det er Trump-rådgiver Stephen Miller og stabssekretær Rob Porter som har fått hovedansvaret for å formulere talen. Trump skal ha sett over utkast de siste dagene, og kommet med håndskrevne innspill og bedt om omskriving av viktige deler av talen.

I talen vil Trump også gjenta budskapet han kom med under Verdens økonomiske forum i Davos denne uka, om at USA er klar for å gjøre forretninger.

Det vil også være svært overraskende om han ikke nevner Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, som han gjentatte ganger bare har omtalt som «den lille rakettmannen».

Med talen skal Trump også ønske å nå dem som ikke regnes som hans kjernevelgere.

- Talen vil gjøre det klart at alle grupper har det bedre med ham som president. Jeg tror du kan forvente deg en president som vil vise at det er bra for Amerika at alle lønnsgrupper, alle folk, alle bakgrunn, blir løftet av hans politikk, sier en tjenestemann ved Det hvite hus.

- Kan høres ut som en normal president

Det store spørsmålet er riktignok om Trump velger å holde seg slavisk til talen, eller om han komme med sine egne kommentarer underveis.

Da Trump holdt sin «State of the Union» i fjor, var det en kontrollert president som holdt seg til manuskriptet. Men kun noen dager seinere fyrte han løs på Twitter mot sin forgjenger Barack Obama og anklaget ham for å ha overvåket Trump Tower.

Noe overskygget den forsonende talen.

- Et år seinere er folk skeptiske i disse øyeblikkene. Alle vet at en Trump som holder seg til manuskriptet nesten kan høres ut som en normal president, og så vil Twitter Trump gjøre om på det, sier Michael Waldman, som skrev taler for Bill Clinton.

«State of the Union»-talene har gitt flere minneverdige øyeblikk gjennom historien, som da George W. Bush i 2002 brukte talen til å definere det han kalte «ondskapens akse»; Iran, Irak og Nord-Korea.

Og i 1941 snakket Franklin D. Roosevelt, som sto ansikt til ansikt med andre verdenskrig, om «de fire frihetene» som folk over hele verden holdt kjært.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!