UTSKJELLING: På dette bildet, tatt kun to dager før det opphetede møtet i Det hvite hus, er stemningen mellom Donald Trump og justisminister Jeff Sessions ganske god. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
UTSKJELLING: På dette bildet, tatt kun to dager før det opphetede møtet i Det hvite hus, er stemningen mellom Donald Trump og justisminister Jeff Sessions ganske god. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer

Trump skjelte ut justisministeren, kalte ham en «idiot» og ba ham si opp. Men han avviste oppsigelsesbrevet

Forholdet mellom justisministeren og presidenten er fremdeles ganske anstrengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det til tider svært anstrengte forholdet mellom president Donald Trump og justisminister Jeff Sessions har blitt omtalt flere ganger det siste året.

I sommer skrev flere amerikanske medier at Sessions hadde tilbudt seg å si opp, dersom Trump ikke hadde bruk for ham lenger.

Bakgrunnen for mye av den dårlige stemningen mellom presidenten og justisministeren, som var en av de aller første som støttet Trumps kandidatur som president, skal være at Sessions overlot ansvaret for Russland-etterforskningen til sin visejustisminister.

Sessions hadde nemlig kontakt med Russlands ambassadør til USA, og opplyste ikke om dette møtet.

Følgelig måtte han si fra seg alle ansvarsoppgaver som har med etterforskning av Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget, og Trump-administrasjonens kontakt med russere eller personer tilknyttet Russland.

Kalte Sessions en «idiot»

Og nå kommer New York Times med nye detaljer om dramatikken på forsommeren i år.

17. mai ble det holdt et møte i Det ovale kontor, der man skulle diskutere hvem som skulle ta over som FBI-direktør etter James Comey, som Trump nettopp hadde sparket.

Til stede på møtet var Donald Trump, Sessions, visepresident Mike Pence, rådgiver Donald F. McGahn, pluss en rekke andre rådgivere.

Under møtet fikk McGahn en telefon fra visejustisminister Rod Rosenstein, som informerte om at han hadde bestemt seg for å utnevne Robert Mueller til spesialetterforsker for Russland-etterforskningen.

Rosenstein var på dette tidspunktet under hardt press fra Kongressen. De ville at han skulle utnevne en spesialetterforsker, noe han altså bestemte seg for å gjøre.

Etter telefonsamtalen informerte McGahn de frammøtte i Det hvite hus om nyheten, og nærmest umiddelbart fyrte Donald Trump av en rekke fornærmelser mot Sessions.

Trump la skylden på Sessions for situasjonen de befant seg i. Trump sa også at å utnevne ham til justisminister var den verste avgjørelsen han hadde tatt, kalte ham en «idiot» og ba ham si opp.

En emosjonell Sessions sa til Trump at han kom til å si opp, og forlot kontoret.

Avslo oppsigelsen

I kjølvannet av møtet forsøkte flere av Trumps rådgivere, og visepresident Pence, å fortelle Trump at å godta Sessions oppsigelse ville være en svært dårlig idé.

Og budskapet nådde fram. Da Sessions leverte sin oppsigelse, ble den avslått. Trump returnerte den med et håndskrevet svar.

Utover sommeren i år ble det svært tydelig at forholdet mellom de to var svært anstrengt. På Twitter kalte Trumps Sessions tilnærming til Hillary Clintons e-post-rot for «svakt» og etterlyste i en tidligere melding en etterforskning.

Trump var også helt klar på at han var meget misfornøyd med at Sessions overlot ansvaret for Russland-etterforskningen til sin visejustisminister.

Da Trump 25. juli fikk spørsmål om framtida til Jeff Sessions, svarte han kryptisk:

- Tiden vil vise.

- Sårende

Et par dager seinere tok Sessions til motmæle under et intervju med Fox News. Der roste han sjefen, uten å legge skjul på at kritikken hadde gjort inntrykk.

- Det er ganske sårende, men den amerikanske presidenten er en sterk leder, sa Sessions.

Også i denne tidsperioden skal Trump ha ønsket å sparke Sessions, men også denne gangen skal Trumps rådgivere ha klart å forhindre at Sessions fikk sparken.

At Sessions selv har holdt ut med utskjelling og offentlig latterliggjøring skal være at han i stillingen har store muligheter til å påvirke det han ser på som det som definerer hans karriere.

Å begrense lovlig og ulovlig innvandring.

I så måte ble det ansett som en seier for Sessions da han i forrige uke kunngjorde at USAs regjering kommer til å avvikle DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Ordningen tillater personer som reiste ulovlig til USA som barn å bo, jobbe og studere i landet. Beslutningen til Det hvite hus gjør at disse ikke lenger kan fornye sine arbeidstillatelser gjennom DACA.

Forhandler med Demokratene

Men i ettertid av kunngjøringen har Trump kommet med en rekke uttalelser som ser ut til å gå mot det budskapet Sessions kom med.

«Er det virkelig noen som vil kaste ut gode, utdannede og velfungerende unge mennesker som har jobber, og og i enkelte tilfeller tjenestegjør i militæret? Virkelig! De har vært i landet vårt i mange år, uten at det er deres egen feil. De ble tatt hit av foreldrene sine da de var små», tvitret Trump torsdag.

Presidenten er nå i samtaler med Demokratene for å finne en løsning på DACA-programmet, men han understreket torsdag at de ikke har kommet til noen enighet.

- Det må bli enighet om grensekontroll i bytte mot samtykke, tvitret Trump.

Ifølge Demokratene er man uansett enige om en prosess for å verne unge innvandrere som kom til USA ulovlig som barn.

Alt dette skal ha gjort Sessions frustrert. Han skal ha sagt til sine rådgivere at han var frustrert over at presidenten hadde skapt forvirring om en ny politikk, som det hadde blitt jobbet med i månedsvis.

Det bedrer neppe forholdet mellom de to, selv om det har vært på bedringens vei den siste tiden, mye takket være Jeff Sessions knallharde jakt på dem som lekker informasjon fra innsiden av Det hvite hus.