RETTSSALEN: Rettssalen i Alexandria i Virginia hvor Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, står tiltalt for skatteunndragelse og banksvindel. Rettssaken ledes av dommer T.S. Ellis. Foto: Dana Verkouteren via AP
RETTSSALEN: Rettssalen i Alexandria i Virginia hvor Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, står tiltalt for skatteunndragelse og banksvindel. Rettssaken ledes av dommer T.S. Ellis. Foto: Dana Verkouteren via APVis mer

Paul Manafort i retten

Trump skryter av tiltalt eks-valgkampsjef - dommeren frykter for juryens sikkerhet

Dommeren i rettssaken mot Paul Manafort har selv politibeskyttelse.

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere valgkampsjefen til daværende presidentkandidat Donald Trump, Paul Manafort, sitter tiltalt for 18 punkter knyttet til bank- og skattesvindel.

Den kontroversielle lobbyisten skal, ifølge tiltalen, ha unndratt millioner av dollar i skatt fra penger han tjente på oppdrag fra russisk-vennlige politikere i Ukraina. Han skal også ha løyet til banker for å låne ytterligere millioner.

I verste fall risikerer 69-åringen 305 års fengsel, og juryen i Virginia sitter nå og vurderer skyldspørsmålet.

Har fått trusler

Fredag gjorde dommeren, T.S. Ellis, det klart at han ikke ville offentliggjøre navnene på jurymedlemmene av frykt for sikkerheten deres.

- Jeg ante ikke at denne saken ville vekke slike følelser. Jeg mener det ikke er riktig og offentliggjøre navnene deres, sier dommeren, ifølge en rekke medier, deriblant Washington Post.

Ellis avslørte også at han selv har mottatt trusler og får politibeskyttelse.

- Jeg har mottatt kritikk og trusler, og jeg ser for meg at jurymedlemmene også ville få det. Livvaktene er med dit jeg går. Jeg går ikke engang på hotellet alene. Og jeg gir ikke ut navnet på hotellet, sa dommeren i retten.

Han bor i Charlottesville, men tilbringer ukedagene på hotell i Alexandria hvor rettsbygningen ligger. Juryen klarte ikke å bli enige om skyldspørsmålet fredag, og vil komme sammen igjen mandag.

Skryter av Manafort

Rettssaken er den første knyttet til den store Russland-etterforskningen ledet av Robert Mueller. Selv om ikke Trump er direkte involvert, ligger presidentens skygge over saken. Fredag valgte han også mot all sedvane å ta Manafort i forsvar mens juryen vurderer skyldspørsmålet.

- Jeg synes hele Manafort-rettssaken er veldig trist. Jeg synes det er en veldig trist dag for landet. Han er faktisk en veldig bra person, og jeg synes det er veldig trist det de har gjort mot Manafort, sa Trump da han møtte pressen utenfor Det hvite hus.

Han ville ikke avvise at det kunne bli aktuelt å benåde den tidligere valgkampsjefen dersom han blir funnet skyldig.

- Jeg vil ikke snakke om det nå, sa Trump.

Han hevder også at Manafort bare jobbet for ham en kort periode. Sannheten er at han jobbet for Trump i nesten fem måneder i 2016 i den perioden hvor Trump sikret seg den republikanske presidentnominasjonen.

Sammenliknet med Capone

I løpet av den tre uker lange rettssaken har aktoratet bedt 27 vitner om å vitne mot Manafort. På vitnelista var blant andre Manaforts nestkommanderende i Trumps valgkamporganisasjon, Rick Gates. Han har inngått en avtale med spesialetterforsker Robert Mueller om å samarbeide mot å få en mildere straff. I rettssaken hevdet han at han og Manafort hadde begått lovbrudd.

Gang på gang har Trump omtalt Mueller-etterforskningen som en heksejakt og avvist alle påstander om at Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget.

GJØR NARR: Det Hvite Hus' tidligere fotograf, Pete Souza, jobbet under Obamas presidentskap. Nå har han skapt en solid følgerskare på sosiale medier etter å gjentatte ganger ha kommet med skarpe stikk mot Donald Trump, ved bruk av bilder han har tatt av den tidligere presidenten. Video: NTB Scanpix / Ingrid Cogorno Vis mer

Tidligere denne måneden sammenliknet presidenten også Manafort med den berømte gangsteren Al Capone i et forsøk på å tone ned anklagene mot sin tidligere valgkampsjef.

- Når vi ser tilbake på historien, hvem ble behandlet verre, Alfonse Capone (Trumps feilstaving. Riktig stavemåte er Alphonse Capone. Journ.amn.), den legendariske mafiabossen, drapsmannen og «offentlighetens fiende nummer én», eller Paul Manafort, politisk operativ & Reagan/Dole-favoritt, som nå soner i isolasjon selv om han ikke er dømt for noen ting. Hvor er den russiske sammensvergelsen? skrev Trump på Twitter.

Setter pris på Trump

Manaforts forsvarer, Kevin Downing, mener, ifølge CNN, det tyder på at saken vil ende i favør hans klient når juryen bruker lang tid på å bli enige om skyldspørsmålet.

- Hele teamet setter virkelig pris på støtten fra president Trump, sier Downing om fredagens uttalelser fra Trump.

Seinere denne høsten må Manafort møte i retten på ny. Da står han tiltalt for ikke å ha registrert seg som lobbyist for Ukraina og for forsøk på å påvirke vitner.