Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Donald Trumps tale i Nato

Trump skuffet Europa med sin Nato-tale. Nå viser det seg at han også kan ha ført sine nærmeste bak lyset

- Det var en helt annen tale alle andre hadde jobbet med.

20170525_zaf_bg3_624.jpg
20170525_zaf_bg3_624.jpg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Da president Donald Trump på sin første oversjøiske reise talte til Nato-landene for litt over ei uke siden, både overrasket og skuffet han de europeiske allierte som håpet - og forventet - at han ville bruke sin tale til å uttrykkelig bekrefte USAs forpliktelse til gjensidig forsvar av alliansens medlemmer, skriver Politico.

Den delen av Trump-besøket er kjent.

Det som ikke er kjent, er at presidenten også skuffet - og overrasket - sine egne toppfolk ved ikke å inkludere den såkalte artikkel 5-bestemmelsen i sin tale.

Et kjernepunkt for Nato er Atlanterhavspaktens artikkel 5, som fastslår at et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen. Den eneste gangen den har blitt benyttet er i forbindelse med terrorangrepene mot USA i 2001.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ikke informert

Sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, forsvarsminister James Mattis og utenriksminister Rex Tillerson hadde i ukene fram mot Nato-møtet alle jobbet for å at artikkel 5 skulle være inkludert i talen, skriver Politico som siterer fem sentralt plasserte kilder.

Alle tre levde i den tro at presidenten ville gi Europa forsikringen som alle ventet på.

Dagen før møtet uttalte en representant for Det hvite hus til New York Times at presidenten kom til å legge vekt på Atlanterhavspaktens artikkel 5 i sin tale.

Det var ikke før neste dag, torsdag 25. mai, da Trump begynte å snakke under åpningsseremonien for Natos nye hovedkontor i Brüssel, at presidentens nasjonale sikkerhetsgruppe oppdaget at sjefen hadde truffet sin omstridte beslutning, uten å konsultere eller informere dem i forkant, skriver Politico.

- De hadde den riktige talen, og den var klarert av McMaster, sier en kilde som ble informert av tjenestemenn fra det nasjonale sikkerhetsrådet umiddelbart etter Nato-møtet.

- Så sent som samme morgen var det denne talen som gjaldt.

En høytstående representant for Det hvite hus legger til:

- Det var en helt annen tale alle andre hadde jobbet med.

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

To teorier

Ifølge Politico verserer det to ulike teorier i kretsen rundt Det hvite hus om hva som er sannheten bak Trumps valg om ikke å forsikre Europa om at artikkel 5 i Nato-traktaten er hellig.

Den ene versjonen er at Donald Trump selv skal ha valgt å utelate dette fra talen, noe som skal reflektere hans personlige skepsis over Nato og hans ønske om å forkynne for Nato-allierte at de bør bruke mer penger på forsvar framfor å tilby noen form for forsikringer.

Den andre versjonen, som skal ha festet seg blant flere ansatte i Det hvite hus, er at Trumps nasjonalistiske sjefsstrateg Steve Bannon og hans politiske rådgiver Stephen Miller spilte en rolle i slettingen av det omstridte punktet i talen.

At Trump unnlot å nevne artikkel fem i sin Nato-tale, regnes som et tilbakeslag for den 70 år gamle Atlanterhavspakten.

Og det skal også ha skapt bølger innad i Trump-administrasjonen. Presidentens viktigste sikkerhetsrådgivere skal, ifølge Politico, ha opplevd det som pinlig å måtte gå ut i offentligheten og påstå at Trumps tale inneholdt en forpliktelse overfor de allierte landene som de visste at den ikke gjorde.

Hele Norges coronakart