Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump slakter «den såkalte dommeren» som stoppet innreisenekten: - Latterlig

Tar til Twitter mot James Robart.

KRITISK: Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt.

Det sa Donald J. Trump kort tid etter at USAs innreiseforbud trådte i kraft i forrige uke. Så gjorde dommeren James Robart at statsborgere fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen likevel får reise inn i landet.

- Dette er en strålende dag for rettsstaten i dette landet, sa Noah Purcell, regjeringsadvokat i delstaten Washington, i etterkant av beslutningen, ifølge NTB.

- Død og ødeleggelse

Nå tar president Trump bladet fra munnen. På Twitter skriver han følgende om den midlertidige forføyningen:

FORSVARER: I en innspilt tale sendt på amerikansk TV forsvarer Trump innreiseforbudet. Innspillingen skal ha funnet sted før den midlertidige forføyingen av presidentordren. Video: AP Vis mer

- Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli omgjort.

- Når et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan, og hvem som ikke kan komme inn og ut, særlig av trygghet- og sikkerhetsgrunner, er det kjempetrøbbel, legger Trump til i en annen Twitter-melding lørdag ettermiddag.

I en tredje melding skriver Trump at det er «interessant» at enkelte land i Midtøsten «er enige» hva gjelder innreiseforbudet:

- De vet at hvis visse folk får lov til å komme inn, er det død og ødeleggelse, skriver han videre i samme melding, ifølge NTB.

51 000 potensielt uønsket

Trumps innreiseforbud skulle i utgangspunktet vare i 90 dager fra den 27. januar.

Avgjørelsen til USA førte til at 51 186 nordmenn var uønsket i USA. Dette fordi vedtaket også gjelder personer med doble statsborgerskap.

Av de 51 186 personene UDI mener kan omfattes av Trumps forbud, er 20 903 av dem fra Irak. Dette utgjør den største andelen.

Den nest største er fra Somalia og teller 18 366. Norsk-iranere som påvirkes av Trumps innreiseforbud teller 9879.

SANKSJONER: På et spørsmål fra en reporter om Iran, svarte president Trump at Iranerne ikke oppfører seg skikkelig. I dag annonserte USAs nye administrasjon at de vil innføre nye sanksjoner mot Iran. Video: CNN/ Scanpix Vis mer

Kritikk fra Solberg

Forbudet er blitt kritisert av en rekke statsledere, deriblant Angela Merkel og Theresa May.

Også Erna Solberg har sagt seg uenig med Trumps politikk.

- Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise, skrev Solberg til Dagbladet søndag.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling