ANGRER: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump bryter ny grunn: Han sier unnskyld. - Noen ganger, når det går hett for seg i debatter og du snakker om en rekke emner, velger du ikke de rette ordene eller du sier feil ting. Jeg har gjort det, og tro det eller ei, men det beklager jeg, sa Trump på et valgmøte i Charlotte i delstaten North Car... Vis mer

Trump slik vi aldri har sett ham før: - Jeg beklager virkelig

Donald Trump sier han angrer på flere kommentarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes presidentkandidat Donald Trump holdt i natt en tale ulik de aller fleste han har holdt i løpet av sin 14 måneder lange kampanje.

Den vanligvis så utbasunerende, impulsive og aggressive presidentkandidaten tok seg tid til å vise anger under et velgerarrangement i Charlotte i Nord-Carolina.

- Noen ganger, når det går hett for seg i debatter og du snakker om en rekke emner, velger du ikke de rette ordene eller du sier feil ting. Jeg har gjort det, og tro det eller ei, men det beklager jeg, sa Trump på et valgmøte i Charlotte i delstaten North Carolina.

- Jeg beklager virkelig. Særlig der det har påført folk personlig smerte.

Beklagelsen kom uventet på de fleste. Trumps valgkamp har ikke akkurat vært særlig diplomatisk siden han annonserte sitt kandidatur.

Spådde mer aggressiv Trump

Tidlig i valgkampen beskrev han meksikanere som kriminelle, og han har tatt til orde for å bygge en mur mot nabolandet i sør og å nekte muslimer innreise til USA.

Bare for et par dager siden, gjorde han store utskiftninger i sitt valgkampapparat. Han ansatte blant annet Stephen Bannon, en mann som av politiske analytikere i USA blir beskrevet som en «konservativ flammekaster».

Det gjorde at amerikanske, såvel som norske, eksperter slo fast at dette ville bety at man nå skulle «la Trump være Trump».

- Nå har han tenkt til å gå «all in» med den aggressive stilen sin, sa Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret og USA-ekspert til Dagbladet torsdag.

Og det var den linja Mjelde så for seg at kom til å feste et enda hardere grep rundt Trumps valgkamp.

- Trump vant primærvalgene ved å basere seg på Twitter, store folkemøter og mediedekningen dette førte med seg. Det er hans foretrukne format. Hans holdning er at han vant nominasjonsvalget ved å bryte normene, gå mot læreboka. Det vil han fortsette med. Du får ikke Trump inn i et politisk rehabiliteringsprogram.

Forsøkte å nå ut til flere

Men i natt kom det altså en beklagelse fra Trump istedenfor, i tillegg til en tale som av det amerikanske politiske nyhetsnettstedet Politico blir beskrevet som «en av de mest omfattende, fokuserte begrunnelsen for sitt kandidatur».

De mener Trump i talen forsøkte å «posisjonere seg som de stemmeløse amerikanernes forkjemper mot en korrupt og inkompetent elite».

Under nattas tale forsøkte han også å nå ut til flere enn bare sitt tradisjonelle grunnfjell, gjerne hvite, middelaldrende menn.

- De som mener vi skal undertrykke kvinner, homofile, latin-amerikanere, afro-amerikanere og personer med ulik tro, er ikke velkommen i dette landet, sa Trump i talen, ifølge Politico, som også poengterer at Trump har videreformidlet Twitter-meldinger skrevet av høyreekstreme.

- Uten skam eller anger

Hvordan man skal tolke den helomvending fra milliardæren, er vanskelig å si. Én person er imidlertid ikke i tvil:

- Donald Trump startet bokstavelig talt denne valgkampen med å fornærme folk, og han har fortsatt å gjøre det gjennom de 428 dagene fra da til nå, uten skam eller anger, sier Christina Reynolds, talsperson for Hillary Clinton, ifølge The Hill.

Clinton-leiren kalte så unnskyldningen for «teleprompter-anger».

- Vi lærte i kveld at taleskriveren og teleprompteren hans vet at han har mye å unnskylde seg for, men den beklagelsen er ganske enkelt bare en godt skrevet frase helt til han forteller oss hvor mange av de støtende, mobbende og splittende kommentarene han angrer på - og endrer holdning.