I STORSLAG: Donald Trump hadde siste kampanjestopp for fredagskvelden og vinket til velgerne på vei ut av arenaen i Hershey i Pennsylvania. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I STORSLAG: Donald Trump hadde siste kampanjestopp for fredagskvelden og vinket til velgerne på vei ut av arenaen i Hershey i Pennsylvania. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Presidentvalg i USA

Trump slo tilbake mot Obama: - Han skrek så mye. Det var en skam

Nå prøver Donald Trump å tette luka i Pennsylvania. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HERSHEY, OHIO (Dagbladet): Tirsdag er det presidentvalget i USA, og nå er Donald Trump nærmere Det hvite hus enn han noen gang har vært.

Det skulle over 10 000 som hadde møtte opp i sjokoladebyen Hershey i den viktige delstaten Pennsylvania få høre. Køene strakk seg rundt ishockeyarenaen Giant Center da Dagbladet var til stede på velgerarrangementet natt til lørdag norsk tid.

- Vi skal gjøre det. Vi skal vinne Pennsylvania stort om fire dager og vi skal til Det hvite hus. Vi har satt en ny rekord på denne arenaen, og jeg trengte ikke ta med J-Lo eller Jay-Z. Jeg er er helt aleine. Bare meg, ingen gitar, ikke noe piano, ingenting. Det vi har, er gode ideer, sier Trump.

Donald Trump trakk over 10000 tilhenger under et arrangement i Hershey i staten Pennsylvania. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer Vis mer

Trump har heftig kampanjevirksomhet fram mot tirsdagens valg. Nå må han reise ut og overtale tilhørerne sine til å stemme på ham mot Hillary Clinton. Samtidig med Trumps arrangement, har Hillary Clinton konsert med hip-hop-stjerna Jay-Z i Cleveland i Ohio - en delstat der Donald Trump har overtaket.

Og om Hillary Clinton har ledelsen i Pennsylvania, manglet det i hvert fall ikke på entusiasme på Donald Trumps kveldsarrangement. De tusener som sto i kø utenfor, ble servert lyden av Trumps tale på anlegget.

Obama-krangel

Trumps innspurt har ført til at president Barack Obama nå er blitt en av de viktigste våpnene mot Trump. Presidenten har gått til heftig angrep på Trump de siste dagene, og i dag svarte eiendomsmogulen fra New York.

Han viste til et opptrinn på Barack Obamas arrangement i Nord-Carolina i kveld. De protesterte en mann mot Obama, og fikk mye kjeft av Obama-tilhengerne. Presidenten ropte flere ganger til tilhengerne sine at de måtte slutte, før demonstranten ble kastet ut.

- De ville ikke filme ham. Obama skrek til ham, han skrek virkelig skrek til ham. Hvis jeg skrek sånn til en demonstrant ville de sagt: «se, han var ute av kontroll». Han skrek så mye. Det var en skam, sa Trump på arrangementet i Hershey kort tid etterpå.

Seinere i talen sin sa Trump at verdensledere vil ha stor respekt for ham.

- De har ikke respekt for Obama. Han er som en cheerleader som hopper opp og ned for Hillary Clinton. Han burde ikke gjøre det. Han burde jobbe. Nei, vet du hva, det er bedre for oss om han ikke jobber, sier Trump.

Korrupt

Trump har de siste dagene vært opptatt med å portrettere Hillary Clinton som korrupt i etterkant av FBI-saken.

POPULÆR: Jubelen sto i taket for Donald Trump. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POPULÆR: Jubelen sto i taket for Donald Trump. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Har noen hørt om FBI-saken. Hvorfor stiller hun til president? sa Trump og hyllet FBI for å ta opp Clintons e-poster, samtidig som han hyllet WikiLeaks for e-postlekkasjene.

Han gjorde også narr av motkandidatens utholdenhet, slik har har gjort i flere måneder.

- Hun jobbet med forberedelse i halvannen uke. Hvis hun har jobbet med politikk i 30 år, hvorfor må hun forberede seg? Det var bare en unnskyldning for å hvile og sove, sier Trump.

Vil kapre demokrat-stater

Kampanjestoppet i Hershey er ikke overraskende, selv om Trump ligger omkring tre poeng bak på snittet av målingene.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Den republikanske kandidaten har nå siktet ut nye delstater som har virket som mer eller mindre sikre kort for Hillary Clinton. Her i Pennsylvania har Hillary Clinton ledet i lang tid, men Trump har imidlertid tettet forspranget på de siste målingene, og gjør alt han kan for å vinne de 21 valgmennene i delstaten.

Han har også økt ambisjonene i delstater som Colorado, Wisconsin og New Hampshire, som lenge har vært gode delstater for Clinton. Også her har Clinton hatt flere dårlige meningsmålinger de siste dagene.

Trumps taktikk er klar: For å få de 270 valgmennene som kreves i presidentvalget må han vinne delstater som Florida, Nord-Carolina og en av de store delstatene i Midtvesten.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Vi skal vinne

Hillary Clinton driver på sin side også kampanje i Pennsylvania de neste dagene, med en konsert med Katy Perry i morgen i tillegg til et stort arrangement med Clinton-familien Obama-familien på mandag, dagen før valgdagendagen.

- Om fire dager skal vi vinne Pennsylvania, og vi skal til Det hvite hus, sier Trump.

SMEKKFULLT: Ikke mange samler like mange som republikanernes presidentkandiat Donald Trump. Over 10 000 hadde funnet veien til Giant Center i Hershey i Pennsylvania fredag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SMEKKFULLT: Ikke mange samler like mange som republikanernes presidentkandiat Donald Trump. Over 10 000 hadde funnet veien til Giant Center i Hershey i Pennsylvania fredag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I tillegg hadde Trump overraskende gjester på scenen. Nemlig foreldrene til Riley Rone, en 19-åring som var en av Donald Trumps største tilhengere før han døde i en motorsykkelulykke i sommer.

- Trump sto og svettet på et valgarrangement i Florida. Det var sikkert 40 grader, men like etter ringte han meg. Han sa han ville brukt alt han eier på å bringe Riley tilbake. Hva slags mann er dette, som stiller til den viktigste jobben i USA og tar tid til å ringe meg?

- Alle dere mødre dere ute. Sett dere inn i min situasjon. Stem på Donald Trump, for å ære min sønn, vær så snill, sa hun.

Mange i salen var rørt til tårer etter talen, og Trump skrøt også av kvinnen.

- Hun gjorde en god jobb, eller hva? Wow. Det forventet jeg ikke. Det blir vanskelig å snakke om økonomien igjen etter det. Takk, det var vakkert, sier Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer