MØTTE PRESSEN: Donald Trump virket upåvirket av siktelsen mot Michael Flynn da han møtte pressen i dag. Tre ganger gjentok han at det er ingen sammensvergelse mellom hans administrasjon og Russland. Foto: Abaca / NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Donald Trump virket upåvirket av siktelsen mot Michael Flynn da han møtte pressen i dag. Tre ganger gjentok han at det er ingen sammensvergelse mellom hans administrasjon og Russland. Foto: Abaca / NTB ScanpixVis mer

Trump snakket for første gang etter sjokksiktelsen: «Ingen sammensvergelse»

Donald Trump gjentok beskjeden tre ganger etter at hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble siktet for å ha løyet til FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump uttalte seg for første gang i dag om siktelsen mot hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

I går ble det kjent at den tidligere generalen er siktet for å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i perioden mellom Trump ble valgt og innsatt. Han innrømmet like etter siktelsen ble kjent at han har løyet om møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Trump virker imidlertid nærmest upåvirket, og uttrykte ikke noe bekymring, skriver Ap.

- Absolutt ingen sammensvergelse

Han snakket med reportere da han forlot Det hvite hus for å delta på veldedighetsinnsamlinger i New York.

- De er ingen sammensvergelse, sa han, og gjentok ifølge nyhetsbyrået det tre ganger.

- Det som er blitt vist er ingen sammensvergelse, ingen sammensvergelse. Det har vært absolutt ingen sammensvergelse, så vi er veldig glad, sier han.

Han fikk også spørsmål om han forstått står ved Michael Flynns side:

- Vi får se.

- Er du bekymret for hva Michael Flynn kan fortelle spesialetterforskerne?

- Nei, det er jeg ikke, sa han ifølge NBC.

Et par timer etterpå, tvitret Trump:

- Jeg måtte sparke General Flynn fordi han løy for visepresidenten og FBI. Han har kjent seg skyldig i de løgnene, fordi hans handlinger i overgangsperioden var lovlige. Det var ingenting å skjule, skriver presidenten.

Granskes

Innrømmelsen fra Flynn kom som følge av spesialetterforsker Robert Muellers granskning av Trump-leirens kontakt med Russland.

Løgnene knytter seg til samtaler fra november og fram til 20. januar, dagen Trump ble tatt i ed som president.

Under en rettshøring fredag hevdet Flynn at noen i Trumps overgangsteam styrte hans kontakt med Russland, uten å navngi noen.

- Det jeg gjorde var galt, skrev Flynn i en uttalelse der han innrømte å ha løyet om møtet med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak den 29. desember i fjor.

Ifølge flere medier var personen i Trumps overgangsteam som instruerte Michael Flynn om å opprette kontakt med Russland være Trumps svigersønn Jared Kushner.

Ifølge flere medier skal Flynn skal ha blitt instruert av Kushner om å ta kontakt med flere utenlandske tjenestefolk, inklusive de russiske.

Kushners advokat ville på spørsmål fra CNN ikke kommentere saken.

Skal ha beordret Flynn

Løgnene knytter seg til samtaler fra november og fram til 20. januar, dagen Trump ble tatt i ed som president.

Ifølge nyhetsbyrået AP peker aktoratet på en samtale 29. desember 2016. Da skal Flynn ha snakket med et ikke navngitt medlem av Trumps overgangsteam.

Den ikke navngitte personen skal være KT McFarland, som tidligere var assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver.

De skal ha snakket om hva, om noe, som burde bli sagt om sanksjonene Obama-administrasjonen innførte samme dag.

KASTET UT: I begynnelsen av november ble president Donald Trump kastet ut av Twitter - i 11 minutter. Nå står gjerningspersonen fram. Video: CNN Vis mer

Da utviste Barack Obama 35 russiske diplomater, og førte opp to russiske etterretningsbyråer og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Undersøker bakdør

Flynn skal i etterkant av samtalen ha snakket med den russiske ambassadøren og bedt om at han «ikke eskalerer situasjonen». Samtalen skal ha blitt rapportert tilbake til overgangsteamet.

Rettspapirene påstår ikke at Flynn gjorde noe ulovlig ved å snakke med russerne, det er først og fremst løgnene om samtalene som er problematisk.

Men, dersom Trumps overgangsteam hadde en hemmelig bakdør for å snakke med russiske diplomater så kan det være i strid med the Logan Act, en lov fra 1799 som forbyr amerikanske borgere i å forsøke å gripe inn i «tvister eller kontroverser» mellom USA og utenlandske makter uten myndighetenes godkjenning.

BLE TRUET: Kongressmannen Al Green krever at Donald Trump stilles for riksrett. Sist han snakket høyt om saken ble han truet med lynsjing. Nå har han varslet at han vil tvinge Kongressen til å stemme over saken neste uke. Video: U.S. House of Representatives Vis mer Vis mer