Trump snur om Danmark

Først kalte han statsminister Mette Frederiksens uttalelser for «vemmelig». Nå er hun en «vidunderlig kvinne».

SNUR: USAs president Donald Trump. Foto: Alastair Pike / AFP
SNUR: USAs president Donald Trump. Foto: Alastair Pike / AFPVis mer

Verdens største øy - Grønland - har preget nyhetsbildet de siste dagene.

USAs president Donald Trump ytret nemlig interesse for å kjøpe øya, da det kunne være et strategisk grep for USA.

Det falt imidlertid ikke i god jord hos Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som har sagt blankt nei til forslaget. Hun kalte framstøtet for absurd.

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sa Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

IRRITERT OG OVERRASKET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen i forbindelse med at Donald Trump avlyser sitt Danmarksbesøk. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Vemmelig

Andre danske politikere har kalt Trumps drøm «vanvittig».

Trump svarte imidlertid med å avlyse det planlagte statsbesøket i begynnelsen av september. Det på grunn av den danske statsministerens kommentarer, skrev han på Twitter. Noen timer seinere kalte han uttalelsene hennes for «vemmelig».

- Å kjøpe Grønland var bare en tanke. Når de sier at det er absurd, på en stygg og sarkastisk måte, da kan vi ta det en annen gang, sier Trump om hvorfor han avlyste besøket.

Snur

Nå har han tilsynelatende gjort helomvending.

Da presidenten snakket med reportere på vei til G7-toppmøtet i Frankrike, hadde pipa fått en helt annen lyd. Ifølge nyhetsbyrået AFP omtalte han Frederiksen som en «vidunderlig kvinne».

- Vi har hatt en god samtale. Vi har et veldig godt forhold til Danmark, og vi har blitt enige om å snakke seinere. Men hun var veldig snill. Hun ringte meg, noe jeg satt veldig stor pris på, sa presidenten til pressen.