Trump snur: Tror likevel russerne kan ha blandet seg inn i valget

Kritikken haglet etter Helsinki-møtet. Nå svarer Trump.

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag holdt den amerikanske presidenten Donald Trump og den russiske presidenten Vladimir Putin en pressekonferanse etter et møte i Helsinki, Finland.

Begge virket fornøyde med møtet, og Putin kalte det «et skritt i riktig retning». Det er ingen hemmelighet at de to landene har hatt et anstrengt forhold, noe som Trump fortalte hadde endret seg «for fire timer siden».

Stoler på etterretningen

Kritikken haglet i kort tid etter at pressekonferansen var ferdig. Flere reagerte sterkt på at Trump hadde stått side om side med Putin og nektet for russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Tirsdag klokka 20.40 norsk tid uttaler president Trump seg til pressen. Trump sier han godtar amerikanske etterretningsorganisasjoners konklusjon om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Trump at han ikke noen grunn til at russerne ikke var ansvarlig for innblandingen i valget.

HELSINKI: Mandag møttes president Donald Trump og president Vladimir Putin. I etterkant av møtet holdt de to en pressekonferanse. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
HELSINKI: Mandag møttes president Donald Trump og president Vladimir Putin. I etterkant av møtet holdt de to en pressekonferanse. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Sa et ord feil»

Trump forteller at han under pressekonferansen sa at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig». Her skal han ha gjort en liten feil, og forklarer at han blandet ordene «would» og «wouldn't», altså «ville» og «ville ikke».

Det han egentlig mente å si var: «Jeg ser ikke noen grunn til at Russland ikke ville være ansvarlig».

Den amerikanske presidenten understreker at det ikke var noe samarbeid mellom hans kampanje og Russland, og at Russlands innblanding ikke hadde noen innvirkning på de endelige resultatene.

Trump kom med uttalelsen i Det hvite hus tirsdag kveld i forkant av et møte med flere kongressrepresentanter om skattepolitikk.

Skyldte på «falske nyheter»

President Trump var under enormt press for å klargjøre for Kongressen, amerikanske velgere og resten av verden hvorfor han med Putin ved sin side hadde nektet å stille seg bak konklusjonen til amerikansk etterretning.

Han ga etter, og han både unnskyldte seg og klargjorde egne standpunkter, en øvelse Trump ikke ofte bedriver. Hans første reaksjon tirsdag morgen lokal tid var imidlertid av kjent merke. Da var det «falske nyheter» som hadde skylden.

I twittermeldinger skrev han at «falske nyheter» var gått av skaftet i sin feilinformasjon om hva som skjedde i Helsingfors.

Bare timer senere kom snuoperasjonen, og det fra en president som er notorisk kjent for å «sette hæla i bakken» og ikke vike en tomme. Men hudfletting fra begge partier, minst like mye fra sine egne som fra demokratene, hadde sin virkning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer